selge bolig oslo
Aktuelt

13 kvm. leilighet solgt for 1,79 millioner

– Det er helt tullete. Det er jo helt syke priser, sier Henriette Rygg som er på visning på Fagerborg i Oslo med venninnen Una Sverdrup (23).

Leiligheten på 13 kvadratmeter med en prisantydning på 1,4 millioner kroner, gikk til slutt for 1,79 millioner kroner. Med fellesgjeld klokket kvadratmeterprisen dermed inn på 140.000 kroner. Rygg eier allerede leilighet med kjæresten i Bergen og er på jakt etter ekstraleilighet i Oslo som kan leies ut, eller som hun skal bo i selv hvis hun kommer inn på studier i Oslo, skriver Dagens Næringsliv i papiravisutgaven 6.juli 2016.
– Jeg kunne bodd her som student. Du kan bo slik en periode, men jeg tror ikke det er et sted som det er så sunt å bo lenge. Du må jo sitte på do og dusje, sier Rygg til DN, som ikke la inn vinnerbudet på bøttekottet.

Eiendomsmegler Kjetil Borgersrud i Eie eiendomsmegling sier til DN at hverken han eller selgeren hadde ventet så høy pris for 13 kvadratmeter. Ifølge Borgersrud var det både investorer, førstegangskjøpere og pendlere blant de 28 interessentene og åtte budgiverne.

– For markedet hadde det definitivt vært positivt med flere små leiligheter. Men jeg tenker etterhvert litt slik at det er ikke en menneskerett å bo i byen, sier megleren til DN.

Bøttekottene opp 20 prosent

Siste 12 måneder har leiligheter i Oslo hatt en prisvekst på 13,5 prosent. De aller minste leilighetene har steget langt mer i samme periode, viser en fersk analyse Eiendomsverdi har utført for Eiendom Norge, skriver DN.

– Når man måler prisveksten fra andre kvartal ifjor til andre kvartal i år har leiligheter under 25 kvadratmeter steget 20 prosent, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

– Etterspørselen etter de aller minste leilighetene er større enn noensinne. De rives vekk i et tempo og med priser som vitner om et veldig hett marked. De har hatt klart sterkest prisvekst det siste året, utdyper han.

Ifølge analysen har leiligheter på 26-50 kvadratmeter hatt en stigning på 15,5 prosent. De største leilighetene på 75 kvadratmeter eller mer har hatt en prisvekst på rundt 11 prosent.

– Førstegangskjøpere går inn i boligene de har råd til. Da blir det prispress på de rimeligste boligene. I tillegg kjøpes de minste leilighetene opp av folk som investerer for å leie ut, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en Oslo-leilighet under 25 kvadratmeter var 102.000 kroner i andre kvartal, ifølge undersøkelsen fra Eiendomsverdi. I juni var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle Oslo-leiligheter 63.105 kroner, skriver DN.

Vil ha flere små

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes mener dagens prisnivå utestenger mange fra boligmarkedet.

– Tanken er at det er usosialt å bygge mindre leiligheter fordi de regnes for å ha dårlig bokvalitet. Men det er da vel så usosialt å hindre folk fra å komme inn i boligmarkedet, sier Jæger til DN.

Han ønsker å endre leilighetsfordelingsnormen for indre by i Oslo. I nye prosjekter kan det nå maksimalt være 35 prosent leiligheter på 35-50 kvadratmeter. I tillegg må det minimum være 40 prosent leiligheter over 80 kvadratmeter. 20 prosent av disse kan bygges som kombinasjonsbolig med utleieenhet på cirka 20 kvadratmeter integrert. Normen gjelder for bydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

Jæger vil både ha en annen prosentfordeling mellom de ulike leilighetsstørrelsene, slik at det blir bygget flere mindre enheter, og åpning for å bygge leiligheter som er mindre enn 35 kvadratmeter, ettersom disse blir billigere.

– I hvert fall i en periode for å se om det fungerer, sier Jæger.

– I Oslo blir det stadig flere ensligboende. De må også kunne få seg et husvære. Når man betaler en dyr husleie, er det vanskelig å spare opp en brutto årslønn i egenkapital. Derfor vil mange foretrekke å bo trangt i en periode i egen leilighet mens de bygger opp mer egenkapital til noe større, sier Jæger.

«Forplanter seg oppover»

Jæger støttes av Dreyer.

– Leilighetsnormen begrenser antall små enheter man kan bygge i et prosjekt vesentlig, som gjør at man ikke er i nærheten av å bygge nok små leiligheter til å møte behovet. Det var gode argumenter for å vedta leilighetsnormen i Oslo, men når konsekvensen er så høye priser, er spørsmålet om man har strukket dette for langt. Man bør åpne for et større antall små leiligheter, i hvert fall i begrensede områder i byen, sier Dreyer.

Dreyer påpeker at prispresset i boligmarkedet kommer nedenfra, skriver DN.

– De høye prisene som oppnås på de aller minste leilighetene forplanter seg videre oppover i boligkjeden når selgerne skal kjøpe seg noe større, sier Dreyer.
Byrådssekretær Anders Røberg-Larsen i Byrådsavdeling for byutvikling i Oslo sier byrådet vil vurdere flere virkemidler for å sørge for økt boligbygging i Oslo og sikre god kvalitet i nye utbyggingsområder og prosjekter.

– Det er viktig for oss å sørge for at det finnes varierte boliger, også for barnefamilier, i sentrumsbydelene. Vi er kjent med at boligvekstutvalget kommer til å drøfte leilighetsnormen i sitt arbeid, og vi vil se nærmere på alle innspillene som kommer fra dem, sier Røberg-Larsen. Boligvekstutvalget ble nylig oppnevnt av byrådet for å komme med innspill som skal gi fart på boligbyggingen i Oslo. Det skal i sin neste rapport over sommeren vurdere leilighetsfordelingsnormen.

Den 13 kvadratmeter store leiligheten på Fagerborg ble solgt for 1,79 millioner kroner, skriver DN avsluttningsvis.

Se leiligheten her

Originalartikkel ble publisert i Dagens Næringslivs papirutgave 06.07.2016.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel