Aktuelt

44 prosent av de 500 siste salgene hos Eie Eiendomsmegling hadde kun én budgiver!

Til tross sterk prisvekst det siste året, er det ikke heftige budrunder som er normalen rundt om i bolig-Norge, skriver Finansavisen i dag

44 prosent av de 500 siste salgene hos Eie Eiendomsmegling hadde kun én budgiver. Av disse gikk 66 prosent for eller over prisantydning, og 34 prosent under prisantydning, med et snitt på to budgivere pr. bolig.

– Til tross for rekordhøy aktivitet og sterk prisvekst det siste året, er ikke boligmarkedet bare preget av opphetede budrunder. Dette rekordhete markedet har gjort særlig inntrykk på de mindre leilighetene i Oslo sentrum. Mange boligselgere kjenner seg ikke igjen i det hva gjelder resten av segmentet, sier adm. dir. Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling.

I løpet av de siste 12 månedene har boligprisene steget 7,7 prosent i Norge, og bare i august måned så man en oppgang på 2,5 prosent skriver Finansavisen.


– Overraskende

Ulvness har gått gjennom de 500 siste bruktboligene meglerkjeden har solgt, fordelt på 30 kontorer i og rundt de store norske byene

Kun i 7 prosent av salgene var det fem budgivere eller flere.

– Tallene var overraskende. Snittet for de 500 salgene er ni visningsdeltagere og to budgivere. Den største andelen av salgene har kun én budgiver. Tross et sterkt marked er dette normalen, og det tror jeg ikke alle er klar over.

Mer prissensitivt marked

– Hva er typisk grunnene når det kun er en budgiver?

– Det ene er at boligen blir kuppet, og da må man som regel legge inn et bud som er en god del over prisantydning. På den andre siden av skalaen, hvor det er lite interesse og man må jobbe mer for hvert salg. Det er dette som er megling. Her er man en mellommann og må forhandle mellom partene, en arbeidsmetodikk som skiller seg fra det å ekspedere en liten leilighet midt i Oslo sentrum.

– 34 prosent av boligene med kun en budgiver gikk under prisantydning. Har megleren gjort nok da, spør Finansavisen, Ulvness.

– Folk har forhåpninger, og noen ganger må meglers rolle være å dempe forventningene hos selger. Meglerne opplever i større grad at markedet er prissensitivt på denne siden av sommeren enn første halvår.

– Gå i forhandlinger

– Har man annonsert på Finn.no og Facebook, og gjort alt man kan, går man i forhandlinger, sier Petter Mamen-Lund i Eie Eiendomsmeglings Asker.

– Mange av våre boligselgere forventer budrunde etter visning, men så vet vi at det ikke trenger å være normalen. I nesten halvparten av tilfellene blir det ingen budrunde, og da må man i gang med forhandlinger
Mamen-Lund viser blant annet til en tomannsbolig som nylig ble solgt i Engelsrud terrasse 53 B i Asker.

– Der var det en interessent, og boligen ble solgt til takst på 4,5 millioner kroner, sier han.

– Hva blir jobben til megler når man bare har en budgiver?

– Du har to jobber, det ene er selger og det andre er kjøper. Først må du kartlegge behovet til kjøper og deres betalingsvillighet. Man må også sette selger godt inn i markedet, fortelle hva sammenlignbare boliger har gått for, og få frem relevant informasjon om markedet slik som kan påvirke salget.

– Mesterskap i prising

– Bør man ha flere visningsrunder før man går i forhandlinger med budgiveren?

– Med mindre det har vært en ekstrem solhelg, eller uværshelg, bør man se på pris, klikk på Finn.no og oppmøte på visning. Er det helt stille, er det som regel noe som ikke stemmer med forventning eller pris.

– Vil det tvinge frem priskutt?

– Man får en god pekepinn ved å se på antall treff på Finn-annonsen i forhold til hvor mange som kommer på visning. Hvis det er mange som har sett på annonsen, men det kommer få på visning, har man ofte priset seg for høyt. Men som regel trenger man ikke justere pris selv om man har kun en interessent, så lenge man klarer å jobbe med den ene.

– Opplever du at mange selgere har urealistiske prisforventninger?

– Ja, og mange selgere velger den megleren som gir dem størst prisantydning. Det blir et slags mesterskap i prising av boligen, sier Mamen-Lund.

Tiltrekker seg turgåere

– Løper det ekstra kostnader knyttet til megleren om man utsetter salget en periode?

– Det vil kun være ekstra visningskostnader, men ingenting utover det. Veldig ofte får megler en prosentsats av salgssummen, og den ligger fast uavhengig av hvor lang tid det tar.

Han mener boligselgere ikke skal være så opptatt av hvilke dager de har visning.

– Det er bedre å ha tre-fire seriøse interessenter inne på en torsdag kveld, enn å ha 30 interessenter på en søndag hvor flesteparten bare er turgåere. Da blir det dessuten vanskeligere for megler å vie tid til de som virkelig er interessert.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel