Kjøpe, Selge

9 smarte tips til budrunden

1. Få orden på finansieringen før budrunden
Du bør aldri by på en bolig før du har orden på finansieringen. Her lønner det seg å oppsøke flere banker for å sammenligne betingelsene. Bud er bindene, og dersom du legger inn bud uten at det er gyldig kan du i verste fall bli holdt erstatningsansvarlig.

2. Research området og sett et øvre tak for ditt bud før budrunden
Gjør research i området du ønsker å bo. Hva er kvadratmeterprisene her og hva går tilsvarende boliger for? Søk på solgte boliger i dette området og gå på flere visninger. Sett deg så et øvre tak for hva du er villig til å gi for en bolig og hold deg til dette. Forhør deg gjerne med meglere når du er på visning, de kan veilede deg mot det beste kjøpet.

3.Vit hva du kjøper
Før du legger inn bud, bør du sette deg godt inn i salgsoppgaven. Selv om boligen er fin å se på, kan det være behov for utbytting av vinduer, eller borettslaget skal gjøre store oppgraderinger. Dette kan påvirke kostnadene dine. Spør megleren om alt du lurer på. Det et av de største kjøpene du gjør i livet, og tiden du bruker på handelen bør reflektere dette.

4. Ikke by på mer enn én bolig om gangen
Tommelfingerregelen er at du aldri skal by på mer enn én bolig om gangen. Bud er bindene, og dersom du får tilslag på bud i ulike budrunder er du i en knipe. Det er viktig å merke seg at det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.

5. Vent med å legge inn bud
Legg en slagplan før du kaster deg med i budrunden. Det kan lønne seg å vente med å by. Mange legger inn bud før, under og etter visning, og det trengs kun to budgivere til for å starte budkrigen. Dersom det gjenstår en budgiver, og du kommer inn fra sidelinjen kan du vippe denne personen av pinnen. Du ønsker ikke å ha unødvendige konkurrenter i budrunden, så forsøk å unngå eller avvent å igangsette budkrigen.

6. Legg inn bud med runde tall
Før en budrunde starter har de fleste budgiverne gjort opp en mening på hva de ønsker å by, og hvor deres smertegrense ligger. Derfor ender budrunder ofte rett under eller på runde tall. Legg derfor ikke inn bud på 2 490 000,- men eller 2 500 000,-

7. Unngå for lave intervaller på budene
Når budrunden begynner å tilspisse seg og du kanskje nærmer deg smertegrensen, kan det være fristene å øke med 5000,- og 10 000,-, men dette har som regel liten gjennomslagskraft. Hvis det står 5000,- mellom deg og drømmeboligen, er de fleste løsningsorienterte og skaffer de ekstra tusenlappene. Forsøk i stedet å riste av deg budgivere ved å legge inn bud som f.eks. er 25 000,- og høyere.

8. Vær tilgjengelig og pass på budfristene
Vær tilgjengelig under budrunden slik at megler kan kontakte deg hvis noen byr over deg. Noen ganger strekker budrunder seg over flere dager, men ofte dreier det seg om timer. Du vil vel ikke la drømmehuset glippe fordi du har glemt telefonen hjemme. Husk at minstefristen for å legge inn bud er kl. 12:00 første virkedag etter annonserte visning.

9. Ha is i magen
Det som er drømmeboligen for deg, kan være drømmeboligen for mange andre. Noen ganger kan det beste utfallet være å tape budrunden. Selv om det føles som den perfekte boligen glapp, kommer det hele tiden nye boliger for salg. Livet er fullt av tilfeldigheter og det samme kan du si om boligkjøp. Det er mange faktorer som påvirker budrunden; hvor mange visningsdeltakere, om det er investorer blant budgiverne, hvor mange som har sett boligannonsen. Jo lengre du titter og jo flere visninger du går på, jo større er sannsynligheten for at drømmeboligen dukker opp på nytt.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel