Typisk regner kupperen med at boligen vil stige i pris når folk begynner å by, og kupping er et forsøk på å få kjøpe til lavere pris.
Aktuelt

Advarer mot » kupping » av bolig

Advarer mot «kupping» av bolig – original sak fra VG +

«Kupping» forekommer i cirka fem prosent av alle bolighandler.

– Tendensen er noe sterkere i pressområder som Oslo og Bergen. Mindre leiligheter i sentrale byområder er sterkt etterspurt, og kampen mellom budgiverne er så sterk at tendensen til forsøk på «kupping» er noe sterkere enn den forrige undersøkelsen i juni i fjor viste, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Få best pris

Han mener det for selger er all grunn til å gjennomføre budrunden:

I de fleste tilfeller vil man få den beste prisen gjennom auksjon. Det er liten grunn til på tro at kjøpere som forsøker å kuppe boligen vil la være å by i en åpen budrunde, sier han.

Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, understreker at «kupping» ikke skjer etter visningen, men lenge før:

– Typisk regner kupperen med at boligen vil stige i pris når folk begynner å by, og kuppingen er et forsøk på å få kjøpe til lavere pris. Kupperen vil utnytte at selgeren er usikker og nervøs. Derfor er det lurest å la budrunden gå som planlagt, sier Bartholdsen.

Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling bekrefter at en del interessenter tar direkte kontakt med megler for å avtale privatvisning hvor de ønsker at selger skal være til stede.

– Slik kommer de i posisjon for en forhandling direkte med selger uten at megler er involvert. Dette er gjerne opptakten til et bud som har til hensikt å kuppe kjøpet, forklarer Ulvness.

Eiendomsmegler Nadeem Bokhari i Eie Ullensaker sier at de som kupper kjøpet, normalt er erfarne boligkjøpere som har fått anbefalt strategien via venner og bekjente.

Spesielle boliger

– Det er gjerne når jeg selger en bolig i et spesielt område eller at boligen har særskilte kvaliteter, at forsøk på kupping oppstår. Disse interessentene vet godt hva de vil ha og kjenner markedet bedre enn de fleste. De er derfor ikke redd for å klinke til med et bud over prisantydning før visning, sier Bokhari.

Ifølge Eie Eiendomsmegling, er det spesielt i de store byene at meglerne erfarer at flere forsøker å kuppe boligkjøpet.

– Det henger sammen med ubalansen i boligmarkedet som er størst i byregionene. Folk er lei av å gjentatte ganger tape budrunder eller å bli skuffet over avlyste visninger. Da vil de selv forsøke samme strategi, sier Ulvness.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel