boligpriser norge
Aktuelt

– Aldri før har det vært så store avvik mellom prisantydning og salgspriser

Eie-direktør Hedda Ulvness mener eiendomsmeglerne i Oslo ikke setter rett pris. Nå ber hun om at bransjen tar grep.

– Vi får selv indikasjoner på at det aldri før har vært så store avvik mellom prisantydning og salgspriser som nå. Vi har en veldig prekær og unik situasjon i Oslo, sier Ulvness til E24.

– Bransjen må ta grep. Vi må påse at meglerne setter korrekt pris. Når avvikene er så store er det tydelig at vi ikke klarer å prise korrekt, påpeker Ulvness.

I midten av oktober foretok E24 en priskontroll av 125 Oslo-boliger til salgs i fem sentrale bydeler. 90 av dem var priset under forrige måneds gjennomsnittlige salgspriser i de samme bydelene.

Halv million i sprik
E24 fant de største prissprikene for boligene i bydel Sagene. De var priset til 65.099 kroner per kvadratmeter i snitt. Det kan virke mye, helt til man sjekker prisfasiten for august. Den viser at hver kvadratmeter kostet 73.405 kroner i snitt. Forskjellen på 8.306 kroner utgjør en halv million kroner for en leilighet på 60 kvadratmeter. Sprikene var mindre i andre bydeler, men i samtlige var de gjennomsnittlige prisantydningene lavere enn august-salgsprisene, skrev E24.

E24 har brukt august-fasiten fra Eiendom Norge, som er den hittil ferskeste.

Dét er en av grunnene til at NEF-direktør Carl O. Geving sår tvil om E24s sammenligning. Han mener prisene etter all sannsynlighet har økt siden da, og at en full gjennomgang vil avdekke større forskjeller enn E24 s oversikt indikerer.

Vi må rett og slett bli flinkere
Ulvness ser tegn til all time high i sprikene mellom hva boliger prises til, og hva de faktisk selges for i Oslo. Hun mener de andre meglerkjeder også må bli flinkere.

Hun viser til at prisene presses lynraskt oppover i Oslo, med en prisvekst på over 16 prosent det siste året. Selv om det gjør det vanskeligere å henge med i svingene, er hun klar på at det ikke er noen fullgod unnskyldning.

– Vi må justere oss, og rett og slett bli flinkere til å prise boliger. Når kjøpere har forventninger om at boligene går over takst, er det en forventning vi må klare å fjerne. Man må kunne stole på prisantydningene, sier Ulvness.

Veldig krevende
Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer er heller ikke fornøyd, men fremholder samtidig at dagens Oslo-marked gir meglerne hodebry.

– Gjennom hele 2016 har prisavvikene vært store, sier Dreyer til E24.

– Har de vært for store?

– Ja, større enn jeg synes er OK. Men det har heller aldri vært så liten tilbudsside, og så stort press fra etterspørselssiden. Når markedet er i så ubalanse som nå, overrasker det meg ikke at avvikene blir større, sier Dreyer.

Meglertoppen påpeker at prisene stiger så rakst i enkelte bydeler nær 20 prosent opp på 12 måneder at meglernes prising henger etter.

– Og mange meglere erfarer fortsatt at hvis de går ut for høyt, så kommer ingen på visning. Det er et krevende marked å prise riktig i. Det er en utfordring vi må jobbe med, sier Dreyer.

Tar sterk avstand fra lokkepris
Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) lover at de vil ta tak i prisavvikene denne høsten. Direktør Geving sier bransjen jobber med å fremskaffe bedre data og verktøy som skal brukes for å treffe bedre med prisingen.

Dreyer i Eiendom Norge viser også til behovet for bedre verktøy.

Les originalartikkelen her.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel