Aktuelt, Boligprisstatistikk

Boligprisene falt i oktober

Boligprisene sank med 0,8 prosent i oktober. Boligprisene er nå 2,4 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge tall fra Eiendom Norge.

– Den moderate prisutviklingen i boligmarkedet vedvarte i oktober. Vi venter at boligprisene, som normalt for årets siste kvartal, vil falle de neste månedene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Forventet prisfall

Administrerende direktør i Eie, Hedda Ulvness, forutså at det ville være et prisfall i oktober. Ulvness forteller at det kan være flere hovedårsaker til dette.

– Volumet er veldig høyt nå. I tillegg ser vi også tegn til at gjeldsregisteret og Finanstilsynets foreslåtte innstramning av boliglånsforskriften begynner å gi effekt. Dette vil nok merkes på boligprisene fremover, sier Ulvness.

Ulvness forteller at det er normalt med prisfall i høstmånedene.

Fortsatt stor aktivitet

I oktober ble det solgt 9.184 boliger i Norge, noe som er flere enn tilsvarende måned i fjor, da det ble solgt 9.034. I oktober i 2018 ble det lagt ut 10.013 boliger for salg, mens det i år ble lagt ut 9.896 boliger for salg.

– I likhet med mange foregående måneder i 2019 settes det også i oktober omsetningsrekord. Og akkumulert for året har det aldri blitt solgt så mange boliger ved utgangen av oktober som i år, sier Dreyer.

Ifølge tall fra Eiendom Norge tok det i gjennomsnitt 47 dager å selge en bolig i oktober. Dette er lik omsetningstid som forrige måned, men fire dager tregere enn oktober i 2018. Oslo hadde den raskeste salgstiden med 25 dager. Kristiansand og Stavanger med omegn hadde tregest salgstid med 72 dager.

Moderat prisutvikling

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober hadde Bergen med en oppgang på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Asker/Bærum med en nedgang på 1,2 prosent.

– Markedet har i store deler av 2018 og hele 2019 vært kjennetegnet av moderat prisutvikling, stor aktivitet og små regionale forskjeller. Selv om det kan svinge i enkeltbyer fra måned til måned vedvarer denne trenden i all hovedsak i oktober, og vi venter det vil fortsette også i månedene fremover, sier Dreyer.

Se hvordan prisutviklingen har vært i ditt område.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel