nybygg
Aktuelt

Derfor er nybygg attraktivt

Nybygg eller bruktbolig er den evinnelige diskusjonen ved kjøp av bolig. I dagens opphetede boligmarked kan kjøp av nybygg gi økt trygghet og forutsigbarhet for boligkjøpere. Vi så derfor nærmere på hva som gjør nybygg så attraktivt.

Thomas B. Rasmussen har jobbet i Eie siden han gikk på eiendomsmeglerstudiet, og har oppnådd mye på kort tid. I dag er han daglig leder i Eies Nybyggavdeling, og medeier i avdelingene Nybygg og Løren. Han ble i 2015 kjedens 4. mest omsettende megler, og har ambisjoner om å utvikle seg videre. Vi stilte han noen spørsmål om nybyggmarkedet.

– Hva er fordelene med å kjøpe nybygg?
– For det første kan det være økt forutsigbarhet, da mange nybygg selges med fastpris. Du slipper å krige i budrunden, og vet på forhånd hva prisen koster. I tillegg er det lavere omkostninger, du betaler kun dokumentavgift av tomteverdi. Ved kjøp av bruktbolig betaler du ofte dokumentavgift på boligverdien, denne er naturligvis høyere enn tomteverdien.

Et nytt prosjekt kan innebære mindre behov for å vedlikeholde ting som fasader, drenering, tak osv. Boligen oppføres etter strenge byggestandarder i TEK10 og det er strenge krav til miljø, isolasjon og høy energieffektivitet. Nybygg har i tillegg har garanti som varer i fem år etter overtagelse som gir ekstra trygget for boligkjøpere.

En annen fordel med nybygg er at boligkjøper kan påvirke leveransen av innvendige løsninger og få en rekke tilvalg tilpasset den enkeltes ønsker og behov. Du kjøper en helt ny bolig som ingen har bodd i før, og siden du har fått være med å tilpasse hvordan den skal se ut slipper du også å bruke både tid og penger på å pusse opp boligen på flere år.

– Hva er det viktigste tingene å tenke på når du kjøper nybygg?
– Det som er viktig å tenke på er om prosjektet ligger i er et område du kan tenke deg å bo. Ta deg gjerne en søndagstur i nærområdet og sjekk ut fasilitetene. Anbefaler også å høre om utbygger og megler har alle papirer på plass. Er det for eksempel gitt rammetillatelse for prosjektet? En rammetillatelse definerer hva som er lov til å bygge på tomten, og det kan være risikabelt å kjøpe leilighet i et prosjekt uten dette på plass.

– Hva må du passe på når du er på visning på nybygg?
– Ofte foregår visningene på nybygg i en visningsbrakke eller lignende, og det kan derfor være vanskelig å se for seg hvordan det ferdige produktet blir. Bruk megler godt, og vær sikker på at du har forstått hvor på tomten akkurat din leilighet vil ligge, og hva som eventuelt kommer foran.

– Er det garanti ved kjøp av nybygg?
– Loven stiller krav til at utbygger skal stille det som kalles en §12 garanti. Denne sikrer kjøpere både før og etter overtagelse. Dette innebærer at du som kjøper er sikret at eventuelle feil og mangler du oppdager de første 5 årene etter ferdigstillelse blir utbedret.

– Hvorfor er det fast pris og andre ganger budrunde på nybygg-prosjekter?
– Det er opp til selger og megler å bestemme om et prosjekt skal selges etter auksjonsprinsippet (budrunde) eller til fastpris. Det har lenge vært den generelle oppfatningen i markedet at nybygg selges til fastpris, og derfor velger mange utbyggere dette. Det gir også kjøpere en trygghet når de kjøper nybygg til forventet pris.

– Kan du huske et nybyggprosjekt som utpekte seg?
– Jeg husker spesielt godt Sølvbyggene på Lørenskog hvor vi sto for salgsstartene. Det er et prosjekt som utfordrer det «vanlige» arkitektoniske uttrykket, med spennende fasader og nytenkende bruk av materialer.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel