tips til julevask
Aktuelt

Slik får du unna julevasken i en fei

I tradisjonen tro skal du ta julevasken før julen ringes inn. Storrengjøring midt i julestria kan oppleves stressende for mange, spesielt med tanke på den endeløse listen over gjøremål som må fullføres i desember. Fortvil ikke, vi har samlet gode tips som forhåpentligvis gjør at roen senker seg litt.

Mange synes julevasken er kjedelig, så gjør det til en hyggeligere aktivitet. Få med deg hele familien. Sett på god julemusikk og unn deg selv pauser, gjerne med gløgg og pepperkaker. Et godt tips er å finn noe hyggelig å gjøre når jobben er gjort, da får du fart på motivasjonen.

1. Planlegging
Vær realistisk på hva du skal gjennom og hvor mye tid du vil bruke. Finn frem nødvendig utstyr og ta for deg ett rom/område om gangen. Et godt tips er å ta julevasken et par dager før du forventer første selskap, for deretter å vaske raskt over nødvendige områder før gjestene kommer de respektive dagene.

2. Gangen
Tenk på førsteinntrykket. Fjern sko, jakker og annet tøy som fyller opp gangen. Ved å ha kun det mest nødvendige, rydder du plass for gjestenes ytterklær. En hyggelig detalj kan være å sette frem en stol eller noe tilsvarende som gjestene kan sette fra seg vesker på, eller sette seg på når de tar av seg på bena.

3. Kjøkken
Kast gammel mat som har gått ut på dato, da sparer du tid når storinnkjøp av julemat fyller kriker og kroker i kjøleskapet. Det kan være effektivt å støvsuge matskap og andre steder hvor rusk og støv legger seg. Da blir det mindre å vaske etterpå. Tørk over overflater innvendig og utvendig i skap og skuffer med en fuktig klut. Gjerne med litt zalo eller eddik, sistnevnte fjerner vond lukt.

For å vaske komfyren innvendig er bakepulver et gammelt kjerringråd. Fukt bunnen og strø på rikelig med bakepulver. Det skal bruse litt. Sett ovnen på 50 grader, og skru av etter en time. Vask deretter komfyren forsiktig, så du ikke skader emaljen. Ikke glem ventilatorene. Disse kan bli innsauset i løpet av året og bør rengjøres.

4. Badet
Baderom trengs en skikkelig vask iblant. Hvis du vil få badet til å glitre kan du lage en blanding som består av 1/3 eddik og 2/3 Zalo. Dette fjerner hvite striper, kalkflekker og lignende. Fordel blandingen der det trengs, og la den virke 15 min før du vasker over. Bruk rene kluter når du vasker speilene, da møkkete kluter kan gi striper. Gjør badet gjestfritt ved å brette litt håndkler pent og/eller tenne et duftlys.

5. Stuen
Hvor nøye du vasker stuen avhenger av størrelse, tid og prioriteringer. Skal du ha gjester i løpet av julen, er det naturligvis fint at stuen viser seg fra sin beste side. Viktigste du kan gjøre er å rydde bort ting som ikke behøver å være der. Tørk støv, dra over med en fuktig klut der det trengs og vask gulvene godt. Husk også på vinduene, selv om mørket faller på før middagen serveres.

6. Soverom
Rydd soverommet. Kanskje du kan gi bort noen av klærne i samme slengen? Tørk deretter støv, og dra over med fuktig mikrofiberklut ved behov. For å få den ekstra gode følelsen, kan du i bytte sengetøy samtidig.

Sist, men ikke minst: La deilige dufter fylle luften, enten det er ribba i ovnen, pepperkakene, klementinene eller juleblomstene. Unn deg belønning for strevet, enten det er en shoppingtur, gløgg og julegodt, eller et avslappende bad.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel