Fjellhytte
Aktuelt, Hytte og fritid

Fjellhytter blir stadig mer attraktive

I februar la Eiendom Norge frem sin årlige fritidsboligstatistikk for fjellhytter. Det blir stadig mer attraktivt blant nordmenn å kjøpe fritidsbolig på fjellet. I følge statistikken har antall solgte fjellhytter nesten doblet seg på ti år.

Nordmenn elsker hytta!
Det siste året har det blitt solgt 3462 fjellhytter, en økning på 13 prosent fra året før.

– Det har vært en stor økning i antall omsetninger de siste årene, noe som vitner om et sterkt marked for fritidsboliger på fjellet. For landet samlet har det neppe tidligere vært solgt flere fritidsboliger på fjellet enn de siste 12 månedene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Snøforhold er viktig
Det er hovedsakelig to drivere som motiverer nordmenn til å realisere hyttedrømmen; nærhet til langrennsløyper eller nærhet til alpinanlegg. Prisutviklingen på fritidsboliger lokalisert ved langrennsløyper steg med 4 prosent siste året, mens fritidsboliger i nærhet til alpinbakker steg med 6,3 prosent.

Espen Eide ved Eie Stavanger opplever gode tider i hyttemarkedet.

– Høyde over havet blir stadig viktigere for nordmenn. Vi ønsker at hytta skal ligge på et snøsikkert område. 200 – 300 meter ekstra høyde gir mer og tørrere snø, og kan være forskjell på snøvær eller regn, sier Eide.

Ønsker du hytte til fjells, må du i snitt ut med 1 700 000 kr. Gjennomsnittsprisen har økt med 5,5 prosent det siste året og illustrerer en stadig etterspørsel etter den perfekte fritidsboligen til fjells, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

Her har hytteprisene økt mest
Det er store geografiske forskjeller på prisene i fritidsboligmarkedet. Blant områdene med høyest gjennomsnittspris finner vi Flå, Øyer (Hafjell mfl.) og Sirdal. Her må du i snitt ut med henholdsvis 3,2 mill., 2,9 mill. og 2,9 mill. for å realisere hyttedrømmen. Områdene hvor fritidsboligen er rimeligst er Gaustdal (Skeikampen mfl.) og Ringerike. Her koster en hytte i snitt henholdsvis 1,46 mill. og 1,32 mill.

Blant område som har økt mest i pris det siste året er Ringebu med en økning på 35 prosent, etterfulgt av Gol og Sirdal med en økning på henholdsvis 31 prosent og 25 prosent.

– Vi ser at det er stor interesse for høytliggende hyttefelt, både på Suleskar og Ådneram. Her har du vill høyfjellsnatur både sommer og vinter rett utenfor døren, forteller Eide.

Mer opptatt av komfort
– Tidligere var det akseptert at hytta var litt enklere. At du ikke hadde innlagt strøm eller at veien ikke gikk helt frem. Nå ønsker kjøperne komfort. De vil ha samme standard som de har hjemme, sier Eide.

Kjøperne er kresne, men har høy betalingsvilje når de finner rett objekt, forklarer Eide. Han deler hyttesegmentet i tre kategorier.

– Vi skiller mellom hytter som dekker ulike behov. Det er leiligheter, som du bare kan låse og dra fra. Hytter som ligger i områder med andre, hvor det er sosialt potensiale. Og så er det de som vil være for seg selv med mest mulig vill natur, sier Eide.

Felles for alle kategoriene er at avstand er en viktig faktor.

– Det er klinkende klart at avstanden har noe å si. Flere er opptatt av å bruke mindre tid på transport. En og en halv time i bil kan de aller fleste tåle. Når da hytta har samme fasiliteter som hjemme, er det også mulig å jobbe videre når du har kommet fram, sier Eide.

Hytte til påsken
– Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet. Gjennomsnittlig salgstid har gått noe ned, noe som bekrefter det høye aktivitetsnivået som har vært i hyttemarkedet det siste året, sier Dreyer.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel