Rita Berg Hansen Hedda Ulvness
Aktuelt

HOME til odel og Eie

Eie Eiendomsmegling kjøper opp konkurrenten Home Eiendomsmegler. – Det er vanskelig å være liten i denne bransjen, sier Home-gründer Rita Berg Hansen til Finansavisen

– Markedet er blitt mye tøffere, og derfor gjør vi dette, sier Rita Berg Hansen.

Hun er avtroppende adm. direktør i Home Eiendomsmegler og påtroppende salgsdirektør i Eie Eiendomsmegling, skriver Finansavisen i papirutgaven 31. august. Sammen med Mariell Hernandez Berg, Beate Bøe Kalsaas og Eirik Løvseth etablerte hun Home Eiendomsmegler i 2012, da de videreførte fire meglerkontorer fra det som da het Postbanken Eiendom. Berg Hansen har eid 70 prosent av kjeden, mens de andre tre har eid 10 prosent hver.

I løpet av de fire årene er meglerkjeden vokst til åtte kontorer, beliggende i Bergen, Kongsvinger, Lørenskog, Jessheim, Lillestrøm og tre i Oslo. Men nå kjøpes kjeden opp av Eie Eiendomsmegling og Home-navnet forsvinner på sikt, skriver Finansavisen.

– Press på provisjoner
Noen av Home-kontorene slås nå sammen, og det som før var åtte Home- kontorer blir til fire, som alle tar navnet Eie Eiendomsmegling denne uken. Disse fire ligger på Stovner og Fredensborg i Oslo, i Lillestrøm og Kongsvinger. Kontoret i Bergen videreføres en periode under Home-navnet.

– Det har ikke vært bare lett å være en såpass liten merkevare i en bransje hvor konkurransen blir stadig tøffere. Det er flere som konkurrerer om hvert oppdrag og mer press på provisjoner. Boligselgere bruker mer penger på foto, prospekter og markedsføring og da blir enten totalpakken dyrere eller det spiser av provisjonene, som man har sett. Det er vanskelig å være liten i denne bransjen, man trenger større finansielle muskler, uttaler Berg Hansen til Finansavisen.

200 ansatte
De rundt 30 ansatte i Home Eiendomsmegler blir alle med videre til Eie, som nå øker til rundt 200 ansatte og 38 kontorer. Adm. direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling ser frem til å få flere ansatte og kontorer i stallen. Eie Eiendomsmegling baserer seg på en franschisemodell, hvor meglerne selv eier meglerkontorene. Ulvness har en 10 prosents eierandel i franchisegiveren Eie Eiendomsmegling, skriver Finansavisen.

– Dette er en konkurranseintensiv bransje, hvor antall meglere øker, men antall kjeder går ned. Vi er den største meglerkjeden etter de fem bankeide. For å være med videre og ha en fremtid må vi styrke merkevaren vår. Derfor er dette strategisk viktig for oss, det øker synligheten og styrker vår posisjon.

De fem bankeide hun viser til er DNB Eiendom eid av DNB, Eiendomsmegler 1 som eies av Sparebank 1, Privatmegleren eid av Nordea, Krogsveen som er eid av Danske Bank og Aktiv Eiendomsmegling som er eid av Eika Gruppen.

Økt konkurranse
Berg Hansen forteller at det var dem selv som kontaktet Eie i januar i år med tanke på en mulig sammenslåing.

– For å kunne møte økt konkurranse og utfordringer knyttet til digitalisering og press på provisjoner, ville det krevd at vi enten ble større eller en nisjemegler. Vi mener dette er det riktige steget å ta.

Alle fire gründerne selger seg ut i forbindelse med oppkjøpet. Mens Berg Hansen går inn i jobben som salgsdirektør i Eie, blir Mariell Hernandez Berg kvalitetssjef og Beate Kalsaas og Eirik Løvseth fortsetter som franchisetagere.

– Ikke noe jeg blir rik av
For 2015 endte det samlede resultat før skatt for Home Eiendomsmegler på 2,5 millioner kroner, av driftsinntekter på 56 millioner. Til sammenligning kunne Eie vise til nær fem ganger så høye driftsinntekter, på 240 millioner kroner, og et resultat før skatt på 30 millioner.

Berg Hansen vil ikke gå ut med hvor mye Eie betaler for Home-kontorene, men forteller at oppgjøret er todelt. En del av summen betales nå, og resten er basert på kjedens resultater de neste to årene, skriver Finansavisen.

Siden oppstarten for fire år siden har de fire gründerne investert 922.000 kroner av egne lommer. Ved utgangen av 2015 hadde Home Eiendomsmegler nær ingen rentebærende gjeld og egenkapital på nær 4,5 millioner kroner.

– Er du fornøyd med avkastningen?
– Det er en god avkastning helt klart, men målt opp mot tid og krefter brukt på dette, så er det ikke noe jeg blir rik av, sier Berg Hansen Til Finansavisen.

Les originalartikkelen på side 12 og 13 i Finansavisens papirutgave 31. august.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel