Aktuelt, Faglig, Hytte og fritid, Inspirasjon, Kjøpe

Hvordan kjøpe hytte?

Drømmer du om en hytte på fjellet med kort avstand til skianlegg? Eller kanskje vil du være lengst mulig unna sivilisasjon? Her er eiendomsmegler ved Eie Larvik & Lågendalen, Lars Andreas Grønneberg, sine tips og råd ved kjøp av hytte.

1. Formålet
Er det å ha turmuligheter utenfor døren, skimuligheter i form av bortoverski eller nedoverski, avstand til ting og hvor viktig er det med for eks. strøm? Avklar dette så blir det lettere når man begynner å lete og vet hvilke punkter man skal forholde seg til.

2. Prisklasse
Hytter finnes i alle prisklasser. Hva som passer for din lommebok er viktig å avklare før man begynner. Hytter er en sekundærgode, så det er som regel kun utgifter forbundet med hytte. Derfor bør man ha en god oversikt over det økonomiske før man starter opp.
Velger man å kjøpe seg en hytte på kjente steder, så kan dette med utleie være en faktor som kan legges inn i regnestykke.

3. Hvor og reisetid
Noen har klare formeninger om hvilket område de ønsker hytte. Det kan være gode erfaringer eller venner som man vet trives et sted. Dette er ofte gode referansepunkt og gir en økt trygghet. Andre ønsker å tenke litt nytt, og da er det naturlig å se på reisevei til hytta. Hvor lang tid er man villig til å bruke på å komme seg til hytta. Setter man grensen på for eksempel tre timer, kan man slå en sirkel rundt stedet man bor på, også kan man starte søket innenfor ønskede kriterier og prisklasse.
Når søket er i gang, og aktuelle hytter dukker opp kommer det nye momenter på banen
Før man drar på visning kan det være svært lurt å laste ned salgsoppgaven og tilstandsrapporten, og sette seg godt inn i dette. Det kan være ting som gjør at man ønsker å bruke visningen ekstra godt når man først er der. Hvis det er mye som peker i feil retning slipper man for mange bomturer.

Momenter man bør sette seg godt inn i før visning er blant annet:

1. Strøm, vann og avløp
Hytter har veldig ofte ikke de samme fasilitetene som hus og leilighet har. Se om det er innlagt strøm og om det er innlagt vann enten fra privat eller offentlig anlegg. Er det vann til yttervegg, er det brønnvann, er det mulig å drikke vannet og er det vann hele året?
For avløp kan det også være mange løsninger. Er det avløp i det hele tatt, faller avfallet ned på tomten, føres det bort i avløpsrør, er det septiktank? Her kan det være fornuftig å se på toalettfasilietene, samt sjekke om det er offentlig eller privat anlegg for avløp.

2. Standard
Standarden henger som regel sammen med prisen. Her må man gjøre egne vurderinger, se tilstandsrapporten og gjerne ha med seg fagfolk på visning i tillegg.

3. Solforhold
Sol er for mange svært viktig ved kjøp av hytte. De fleste ønsker å kunne nyte solen enten det er sommer eller vinter. Solen kan ved mange anledninger bli skjermet av daler og fjell, i tillegg kan det være skog og trær som skygger. Sett deg inn i hvor solen står opp og hvor den går ned.

4. Kostnader
På hytter er det ofte festetomter. Her bør man sjekke festekontrakten og vilkårene som festekontrakten er basert på. Festeavgift betales gjerne en gang i året til grunneier. Øvrige kostnader kan være veiavgift, brøyting, båtplass, avfallshåndtering, kommunale avgifter, vel-avgift, eiendomsskatt eller andre tilsvarende kostnader. Dette skal fremkomme av salgsoppgaven slik at det ikke skal være noen overraskelser.

5. Søk på internett
Mange hyttefelt har egne facebooksider, facegrupper og til og med egne nettsider. Det kan være lurt med et lite søk for å avdekke om det er noen nyttige ting å vite før man reiser til et område.

6. Fremkommelighet
Er det bilvei helt frem eller må man bære tingene sine langt? Felles parkering eller egen parkering?

Under visning

Under visning bør man gjøre akkurat som man gjør på visning for eneboliger og leiligheter. Bruk sansene, se godt over hytta og spørre om det er noe man lurer på. Sett av litt tid til å sondere over terrenget og området hytta ligger i. Står alt i stil til forventningene? Spørsmål bør avklares før budrunden.

Budrunden foregår på samme måte som med vanlige boliger.

Klikk her for å se våre fritidsboliger til salgs.

 

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel