Kjøpsprosessen bolig

Kjøpsprosessen

Boligkjøp er den største og mest spennende anskaffelsen de fleste av oss gjør som privatpersoner. Av den grunn kan det være greit å få råd fra erfarne eiendomsmeglere som kjenner markedet og reglene.

Finn bolig

Første steg i kjøpsprosessen er å tenke på hvorfor du ønsker ny bolig – da er det enklere å velge riktig. Undersøk videre blant annet priser, nabolaget, nærhet til skoler og barnehager, offentlig transport og solforhold i området du vurderer. Bruk gjerne våre meglere, få inspirasjon fra Eie.no, våre sosiale medier kanaler eller andre nettsteder.

Visning

Ring banken din og skaff deg et finansieringsbevis slik at du er klar til å by dersom drømmeboligen dukker opp.

Sett opp en liste og prioriter hva som er viktig når det gjelder boligen og nabolaget. Hva sier naboene om området? Ta en tur i forkant og gjør deg kjent med strøket.

Sjekk ut visninger i nærområdet og start med å gå på visninger.

Det er svært viktig å lese salgsoppgaven nøye før visning. Salgsoppgaven kan enkelt nedlastes fra Eies hjemmeside eller Finn.no. Ved en gjennomgang av salgsoppgaven  er det lurt å notere seg spørsmål som man bør avklare i forkant av visningen.

På selve visningen bør hele boligen besiktiges. Still spørsmål til megler og boligselger og gjør grundige undersøkelser. Inviter gjerne en bygningskyndig med på visning dersom du er usikker på den tekniske tilstanden, muligheter for utbygging eller andre spørsmål.

Sjekk bad og kjøkken ekstra nøye. Det anbefales å åpne skap og skuffer som skjuler rørføringe, samt teste kraner og vifter på kjøkken og bad. Bruk luktesansen. Hvordan ser kjeller og loft ut? Ta også en titt i sikringsskapet. Skriver du deg opp på interessentlisten hos megler, blir du kontaktet når det kommer bud på boligen.

Sett dine egne rammer og lag en strategi for hvordan du vil angripe budrunden.

Etter visningen

Etter visningen bør du oppsummere og konkludere. Skal jeg velge bort eller by? Spør gjerne venner du stoler på og ring megler hvis du fortsatt har spørsmål.

Budrunden foregår skriftlig

Første bud skal gis ved at man fyller ut budskjema. Budforhøyelser skjer fortrinnsvis ved at man, etter samtale med megler, mottar en SMS fra megler. Budgiveren må deretter bekrefte budet ved å besvare meglerens SMS. E-post kan også benyttes. I Eie har vi minimum 30 minutters akseptfrist fra budgiver legger inn et bud.

Budgiver må legitimere seg, avgi signatur og gi skriftlig bud.

Det finnes ikke snarveier eller optimal budstrategi. Normalt er det den som byr høyest og ikke tar forbehold, for eksempel om finansiering, som får tilslaget, men selger har rett til å akseptere eller avslå ethvert bud. Derfor er det viktig å kjenne sin økonomiske ramme og holde seg innenfor den.

Ha finansieringen klar. Bud med finansieringsforbehold vil lett bli avvist.

Husk at bud er bindende frem til akseptfristenes utløp. Dette gjelder selv om høyere bud kommer inn. Man skal derfor ikke by på flere eiendommer samtidig. Se videoen med informasjon om hvordan en budrunde foregår fra dinside.no her.

Kontraktsmøte

Megler inviterer kjøper og selger på et felles kontraktsmøte for gjennomgang av avtalen.  Kontraktsmøte er viktig. Her diskuteres og forklares også saker som partene lurer på.

Det er viktig at all informasjon kommer inn i kontrakten, slik at en kan unngå tvister i etterkant. Kontrakten er også dokumentasjonen banken trenger for å utbetale et eventuelt lån. Både kjøper og selger signerer på alle dokumenter i kontrakten.

Kontrakten må inneholde minimum følgende.

  • Hva som er solgt
  • Hvem som er parter i handelen
  • Kjøpesum og omkostninger
  • Betalingsbetingelser
  • Tidspunkt for overtakelse
  • Eventuelt andre forhold partene er enige om
  • Regulering av mislighold

Oppgjør og overtakelse

Ved overtakelse kan megler bekrefte at fullt oppgjør inkludert omkostninger er innbetalt på meglers klientkonto. Selger og kjøper gjennomgår boligen, leser av strøm, sjekker utvask og om boligen er i kontraktsmessig stand. Megler er også normalt tilstede.

Etter at kjøpesum og omkostninger er innbetalt til megler kan nøkler utleveres til kjøper. Nøkler skal ikke utleveres til kjøper før det totale oppgjøret for eiendommen er bekreftet innkommet til meglers klientkonto. Overtakelsesprotokoll signeres av begge parter. Oppdages forhold ved boligen som ikke tidligere er opplyst, noteres dette i overtakelsesprotokollen. Eventuelle tilbakehold bør nedfelles i overtakelsesprotokollen.

Evaluering

I Eie måler vi hele salgsprosessen fra A til Å. Som kunde hos oss får du tilsendt et evalueringsskjema som vi setter pris på at du fyller ut, slik at vi til enhver tid kan forbedre oss.

EIE FRANCHISE AS - Organisasjonsnummer: 989 081 349

Verdivurdering
Selge bolig?

Bestill uforpliktende verdivurdering

Bestill en verdivurdering av din bolig