Det å flytte for seg selv er en av de mest grunnleggende milepælene på vei mot voksenlivet. I skrivende øyeblikk står 13.000 studenter på venteliste for å få studentbolig i de største byene.
Nybygg

Lysere i nybygg

Salget av nye boliger har gått ned første halvår av 2014, men det var likevel et lyspunkt i juni måned. Totalt gikk nyboligsalget ned med hele på 20 prosent mot samme periode i 2013, mens det samlede salget ligger så langt i år noe over nivået fra 2010. Det viser tall fra Boligprodusentenes Forening. Men der er lysere. Nå i juni ble det solgt 2 prosent flere boliger enn i juni 2013. Det kan se ut som om salget er på vei opp, men igangsettingen henger fortsatt etter, ifølge Boligprodusentenes Forening. Prosjektansvarlig Eileen Vammervold Dreyer i Eies prosjektavdeling melder om en god sommer.

– Aktiviteten innen nybygg tok seg godt opp i juni og vi solgte også bra til å være juli. Både prosjekter i Kværnerbyen og på Lørenskog er blitt populære, og kjøperne sitter løsere nå enn i begynnelsen av 2014. Eie Prosjekt tror på enda mer aktivitet utover høsten.

 «Jeg vil ut, ut»

Tidenes sommer er over og en travel høst står foran oss. I mange norske byer er det én enkelt gruppe som nå preger bybildet: Studentene. Du ser dem på T-banen, på Ikea med mamma og pappa eller skrålende på byen med en hale av faddere i gule T-skjorter.De preger også vår bransje, for alle trenger et sted å bo. Det å flytte for seg selv er en av de mest grunnleggende milepælene på vei mot voksenlivet. I skrivende øyeblikk står 13.000 studenter på venteliste for å få studentbolig i de største byene. Støtteordningene i Norge er gode og tilgjengelige for alle, uansett hva poden skal utdanne seg til. Velstands-Norge sørger for at vi flytter hjemmefra når vi 19, mens nesten halvparten av Europas unge mellom 18–34 år bor med foreldrene, viser snittall for EU-landene.

Og ja, enten man leier eller eier som 19-åring, er det at faktum at Ola og Kari forlater redet lenge før Giovanni greier å koke sin egen pasta. Det merker våre meglere, og visningene i juli og august er preget av studenter på jakt etter en ettroms eller toroms. Ofte med mamma og pappa på slep.

Så kan man jo spørre seg om det å få egen nøkkel gjør dem mer ansvarsbevisste? Der er ungdom like forskjellige som oss voksne. Det må vel mer til enn som så. Men at både de som leier og de som eier troner på toppen som verdens mest privilegerte, er det vel ingen tvil om.

 

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel