Våre meglere i Trondheim gir deg svaret

Vårt nye meglerkontor i Trondheim består av dyktige meglere med god oversikt over boligmarkedet akkurat nå. Vi har spurt fire av dem om litt tips og «inside information» på hva som skjer nå. Her kan du lese hva de svarer.

Hva skjer med boligmarkedet i Trondheim?

Boligmarkedet i Trondheim har vært hett i hele 2015. Så langt i år har boligprisene steget nesten 7 % i snitt, og økter i takt med resten av landet. Dette er høyt og skyldes både at lånerenten er lav, samt at etterspørsel er større enn tilbudet. Det må bygges flere boliger før markedet er i balanse. Dessverre tar dette noe tid, og kan resultere i at boligprisene får en for høy vekst, for deretter å få en liten korreksjon på kortere sikt.

Boligselgere er vinnerne i dagens marked slik vi ser det. Tall viser at ca. 70 – 80 prosent av boligene går til eller over prisantydning. Det skal imidlertid sies at det et svært variert marked, det vil alltid være slik at noen objekter er spesielt attraktive og går høyt, men andre objekter er det helt stille og blir liggende lenge usolgt. Det er forøvrig en rekke nybygg-prosjekter på gang i flere bydeler, som kommer til å bli spennende å følge.

Hvordan få best pris på boligen

For å få best mulig pris på boligen bør du tenke på fem ting:

    • Velg riktig megler. Dette er kanskje det viktigste steget du tar når du skal selge boligen din. Velg en megler som både kjenner lokalområdet, og er faglig sterk. Meglers kunnskap til bransjen, prisnivåer og strategi er avgjørende for å kunne gjøre en god jobb, velg rett og slett den megleren som gjør det lille ekstra for deg som kunde.
    • Førsteintrykket er viktig. Pass på hvordan du presenterer boligen din. Ha det ryddig og rent på visning. Pakk bort synlige ledninger, gjem unna unødvendig pyntegjenstander, personlige bilder og vask gjerne vinduer. Less is more.
    • Gode bilder av boligen er viktig for å få flest mulig folk på visning, som igjen sikrer en best mulig budrunde og god salgspris. Tenk helhetlig når du skal style boligen, bruk god tid på dette. Har du budsjett til styling bruk boligstylister om du ikke er så god på dette. Gode bilder sikrer god markedsføring, og mange folk på visning. De som går for raskt frem her og ikke bruker tid på å få gode bilder kan gå glipp av både interessenter og budgivere.
    • Riktig markedsføring av boligen. Markedsføringskanalene er også vel så viktige. Her er Eie fremtidsrettet og sørger for muligheten til å markedsføre på sosiale medier hvor interessenter ikke aktivt er på boligjakt. Det gjør at man treffer de som ikke er aktivt på jakt, men som er interessert om riktig bolig kommer til salg. Finn.no og avis er viktige, men man når enda bredere ut ved å benytte f.eks. Facebook, Instagram og meglers hjemmeside. Her gjelder det å få god spredning, samtidig som du tenker på relevansen. En stor enebolig kan være mer aktuelt i papiravis, mens en mindre leilighet kan treffe mer målrettet på Facebook.
    • Riktig pris. Sørg for at eiendommen har riktig pris. Gjerne litt lavere enn hva vi tror den bør prises til, uten at det blir en urealistisk lokkepris.

Hvordan er boligprisene i Trondheim?

I 2013 steg boligprisene 7 % og i 2014 steg de 2%. I år har boligprisene så langt steget med 6,9 % i Trondheim, som tilsier at vi kanskje kommer på nivå med 2012 som hadde 9% i prisvekst. Boligprisene i Trondheim økte med 1,6 prosent siden juli måned i år. Dette er snitt prisvekst for alle boliger i Trondheim, men det vil det være variasjoner både med bydel og type bolig.

Prisnivået i Trondheim er fortsatt lavere enn hovedstaden. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Trondheim ligger på 41 000 kr, mot 56 000 kr i Oslo. Kvadratmeterprisen i Trondheim varier imidlertid en del – eksempelvis i Saupstad og Heimdal koster en bolig i gjennomsnitt 30 000 kr, mens i sentrum og på Byåsen må nå du ut med over 46 000 kr pr kvm.

Befolkningsveksten øker hvert år, noe som fører til økt etterspørsel. Tilbudet av brukte boliger er jevnt og ikke for høyt, og det er god grunn til å tro at boligene også vil fortsette å stige på kort sikt.  På lengre sikt, når flere boligprosjekter står ferdigstilt og det er flere boliger for salg, så vil boligprisene trolig få en utflating.

Hvilke er de hotteste stedene i Trondheim?

Trondheim by består av mange flotte bydeler, og hver bydel har «en perle», det vil si en beliggenhet som er mer attraktiv enn andre. Det kan være mange forskjellige grunner til. Det kan være utsikten som trekker opp , utsiktsplasser som deler av Hoem og Steinan er alltid attraktive.

Beliggenheten har mye å si og i nærområdet til vårt kontor på Nardo, så er Singsaker, Berg, Tyholt og Bakklandet mest populært. Trondheims øst og sentrum går igjen som de jevnt over mest populære, der finner vi Møllenberg til studentene og Singsaker for de etablerte. Over tid vil vi vel si at alt som er sentrumsnært alltid vil være de ”hotteste” stedene i Trondheim. Da snakker vi spesielt om Bakklandet, Singsaker og Øya. Disse områdene vil stå løpet ut og alltid være attraktive.

Det er viktig å husk på at hvilket boligmarked som er ”hot” varierer med alder og behov. Barnefamilier søker boligområder med nærhet til skoler og barnehager, mens seniorer søker beliggenhet som har nærhet til butikker og gangavstand til det mest nødvendige. Fremover kommer det mange spennende boligprosjekter i vårt nærområde, og dette vil igjen skape nye perler.