Aktuelt, Boligprisstatistikk

Nyhetsbrev Desember 2018

Boligprisene i Norge sank med 1,5 prosent i november. Boligprisene er nå 2,0 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge tall fra Eiendom Norge.

– Boligprisene gikk noe mer ned enn normalt i november i år. Den svake prisutviklingen må sees i sammenheng med det store utbudet av boliger på markedet vi har hatt gjennom hele året. Et stort tilbud gir normalt svakere utvikling i boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

I november var det en nedgang i boligprisene i alle områder i Norge. Sterkest prisutvikling av byene hadde Asker og Bærum med en nedgang på 0,5 prosent. Svakest prisutvikling hadde Tønsberg m/Færder og Hamar m/Stange på 2,2 prosent, skriver Eiendom Norge.

– Alle deler av landet hadde prisnedgang som normalt i november måned. Gjennom året har det vært mindre regionale forskjeller i prisutviklingen enn det som har vært tilfelle de siste årene, og boligmarkedet er i god balanse og er velfungerende, sier Dreyer.

Fortsatt god aktivitet

I november ble det solgt 7.236 boliger i Norge, noe som er 1,6 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017. Det ble lagt ut 6.934 boliger for salg, noe som er 1,7 prosent flere enn i oktober 2017.

– Etter flere år med store svingninger i boligprisene har utviklingen nå stabilisert seg. Året har vært preget av en større tilbudsside enn normalt, men fremdeles god etterspørsel vil i sum resultere i et år med moderat prisvekst. Med fremdeles høy takt i boligbyggingen og svakere befolkningsvekst i Norge gjennom 2019 tilsier det en tilsvarende moderat utvikling også i 2019, avslutter Dreyer.

Boligprisstatistikken for forskjellige områder finner du her.

Må jobbe hardere for salgene enn før

Eie eiendomsmegling har hatt en salgsvekst på ti prosent i november sammenlignet med november i fjor.

– Det er bra aktivitet og store volumer, men det går tregere å selge. Markedet er svært selektivt. Nå er det avgjørende at megler setter riktig pris allerede i første runde for å få et godt salg innen rimelig tid, sier administrerende direktør i Eie, Hedda Ulvness.

Eiendom Norge sin prisstatistikk viser en gjennomsnittlig økning i salgspris på 2,6 prosent fra desember til januar de siste fem årene. Ulvness råder å vente til over nyttår, men å starte forberedelsene nå dersom man går med tanker om å selge.

– Markedet er fortsatt krevende og det tar generelt tid å få solgt. Det er ikke alle visninger det er folk på. Man må fort ned i pris for å få solgt før jul. Har man mulighet til å vente til over nyttår, tror jeg sannsynligheten for en solid prisvekst i januar er stor, slik normalen er for januar, sier Ulvness.

Eiendomsmeglerne i Eie sier at det å gå i prisforhandlinger er langt vanligere enn store, heftige budrunder slik situasjonen er for øyeblikket. Dette tilsier at boligmarkedet er i god balanse.

– Meglerne våre må jobbe mer for salgene enn før, men det skulle også bare mangle at vi må jobbe hardt for kundene, sier hun, avslutter Ulvness.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel