Markedet er selektivt, og med det mener vi følgende: Dersom vi har tre visninger i samme område på samme dag, er det godt mulig at én av dem går unna raskt etter en het budrunde, mens de to andre ikke blir solgt
Aktuelt

Proff i by og privat på landet

Sammenlignet med mange andre land er det relativt få som leier bolig i Norge. Samtidig er leiemarkedet preget av variasjoner. Den mest typiske leieboligen er en toroms-leilighet på 50–80 kvadratmeter, viser en fersk undersøkelse. Leiemarkedet i Norge er preget av to hovedkategorier når det gjelder hvem som leier ut boliger. Privatpersoner som leier ut uten relasjon til leietaker utgjør den dominerende kategorien, og profesjonelle utleieselskaper utgjør en viktig gruppe, særlig i de større byene. I Oslo og Bærum utgjør disse to segmentene 75 prosent, og her er det de profesjonelle selskapene som er størst. I mindre byer og tettsteder er det privatpersoner som dominerer som utleiere. Her utgjør denne gruppen nesten 70 prosent av leiemarkedet, om man inkluderer både leieforhold med familie og venner, samt andre. Leiemarkedet er preget av stor mobilitet. Mange leietakere ser ikke for seg å være i et leieforhold over veldig lang tid. I de største byene skiller de sentrumsnære områdene seg ut med høyere leienivå.

Bare halleluja i boligmarkedet eller?

Prisoppgangen på boliger har vært oppadgående denne våren, og plutselig snakker alle om det hete boligmarkedet. For oss som driver med boligvisninger hver dag, og er tett på markedet, har vi imidlertid et litt annet syn enn de andre ekspertene. Markedet har ikke vært så ille som avisene har påpekt det siste halve året, men det er heller ikke boligbonanza nå. DNB Markets spådde i januar en nedgang på 4 prosent på landsbasis. Nå snur de sine prognoser. Prisveksten på brukte boliger fra mars til april i år var på 1,3 prosent. De nominelle prisene er nå på det høyeste nivået noensinne, høyere enn forrige topp i fjor høst. Betyr dette så at alt er bare halleluja, og at du som boligselger kan forvente skyhøy pris for din bolig?

Nei, det er ikke sikkert. Markedet er selektivt, og med det mener vi følgende: Dersom vi har tre visninger i samme område på samme dag, er det godt mulig at én av dem går unna raskt etter en het budrunde, mens de to andre ikke blir solgt. De såkalte innertierne med høy kvalitet og god beliggenhet, som har alt og som folk kan flytte rett inn i, går først unna. Er du en av dem som nå skal legge ut boligen din for salg, og forventer et raskt salg, er mitt råd å lytte til megleren ved prisfastsetting av boligen.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel