Aktuelt

Rift om få boliger i Tønsberg: – Helt bananas

– Det er en vanvittig rift om de få boligene i dagens boligmarked, sier Hans Westby til Tønberg blad.

Med økende etterspørsel i et knusktørt boligmarked, spår eiendomsmegler Hans Westby, hos Eie eiendomsmekling en prisøkning på 12-15% i 2017.

Han forteller om et hardt presset boligmarkedet der det stedvis er 25 -30 % nedgang i boligtilbudet, i forhold til samme tidspunkt i fjor. Resultatet blir et selgers marked der budrundene blir mer intense og gevinstene øker, skriver Tønsberg blad.

– Vi er i en spesiell tørke for tiden, og det er egentlig litt ubegrunnet. Vi har et lavt rentenivå, høy sysselsetting, god inntektsutvikling og igangsetting av nybygg, noe som vanligvis fører til god aktivitet i markedet. Erfaringsmessig vil volumet ta seg opp noe i andre kvartal rundt påsketider, sier Jørgen Petterson hos Krogsveen. Han har tro på en bedre balanse i markedet utover året, noe som vil dempe prisstigningen.

– Våre forventninger til 2017, er en prisstigning på rundt 7 til 9 %, sier han. Et tall som ligger en god del under Westbys forventninger.

Fjorårets prisutviklingen i Tønsberg lå på om lag 10 prosent.

Boligrift
Ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk, steg boligprisene med 2,7 prosent i Tønsberg i januar.

– De boligene jeg har solgt hittil i år har gått helt bananas, sier Westby til Tønsberg blad.

Kjøpe først, selge etterpå
Når Westby sammenligner årets første salgsmåneder med fjorårets, ser han et helt annet trøkk.

– Forrige uke lå det 288 Tønsberg-objekter i 107 annonser for salg på Finn.no. Det er 12 % færre boliger enn på samme tid i 2016. Og på Tjøme er endringene mye høyere, sier Westby til Tønsberg blad.

Hans erfaring er at forhåndsinteressen er doblet i dagens marked, og peker på at det er en klar sammenheng mellom prospektnedlastinger og antall personer som kommer på visning.

– Da vi la ut en bolig, på Torød, for salg denne uken, ble 22 prospekter lastet ned før døgnet var over. Etter kun to dager i markedet ble huset solgt. På samme tid i fjor, da nabohuset, som ligger i samme sjiktet, ble lagt ut for salg, ble det bare registrert 9 prospektnedlastinger over de første dagene, og omsetningstiden var lengre.

Han forteller at bildet er likt i flere deler av Norge, men at det er mest dramatisk i Oslo.

Bakgrunnen for det høye presset i markedet akkurat nå, forklarer meglerne som en selvforsterkende effekt, der de aller fleste som skal bytte bolig, vil kjøpe først og selge etterpå, dette for å unngå å sitte uten bolig i en periode. Den økende tilflyttingen gir dessuten et jevnt trykk av flere potensielle kjøpere enn det kommunene har å tilby av boliger, skriver Tønsberg blad.

Satser på nybyggprosjekter
For bransjefolket er det ustemte markedet en utfordring. Konkurransen om salgene blir tøffere og meklerfirmaene kan bli nødt til å omstille seg.

– Når det er tørke på bruktboliger er det naturlig å tenke prosjektboliger i tillegg, sier Westby til Tønsberg blad.

På kontoret deres sikter de seg inn på å jobbe med en større andel av nyboligmarkedet i og rundt Tønsberg. Som et viktig ledd i nybyggsatsing har meklingsfirmaet fått tilbake Håkon Syslak, han har jobbet som megler i Tønsberg på brukt og prosjekt siden 1998.

– Ved å trappe opp fokuset på nybyggprosjekter, håper vi å sikre oss en sunn og god drift videre, sier Westby til Tønsberg blad.

Les originalartikkelen i papirutgaven til Tønsberg blad, 22. februar.

 

 

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel