Småbruk Bersagel Rune Larsen Eie
Aktuelt

Selger boliger tross usikkert marked

Tidligere denne uken skrev Dagens Næringsliv om Kjartan Eggebø (24) og kona som fikk tilslag på et småbruk i Bersagel, 20 minutter fra Sandnes sentrum i Rogaland. Der har prisene falt med 1,2 prosent de siste 12 månedene.

– Vi har vært på jakt etter en sånn type bolig lenge, og har tenkt at når vi finner den boligen vi vil ha, så kjøper vi den og er ferdige med det, sier Kjartan Eggebø til DN.

Han jobber i en bedrift som leverer pukk og asfalt til byggebransjen, mens ektefellen Karina Eggebø er vernepleier. Ingen av dem er spesielt bekymret for jobbsituasjonen i øyeblikket, skriver DN.

– Nei, det skal skje veldig mye før vi mister jobben, men det er klart det er mer urolige tider for alle. Men da vi fant det småbruket, så var det bare å kjøre på, sier Eggebø.

Han regner ikke med å få tilbake det han ga for leiligheten han nå skal selge. Den ble kjøpt ny for et par år siden.

– Men det er prisen for å bytte bolig. Det du selger, får du under takst, og det du kjøper, får du under takst. Sånn sett går det opp i opp. Vi har tatt høyde for at vi kan gå ned i pris og fortsatt komme greit ut av det, sier Eggebø.

Etter forhandlinger med selger fikk ekteparet småbruket for 5,5 millioner kroner, 100.000 under prisantydning.

Bekymret for økonomien

Andre boligkjøpere bekymrer seg mer, både for prisfall og egen økonomi, skriver DN.

– Boligkjøpere i Rogaland er mest bekymret for egen økonomi og den generelle økonomiske utviklingen i landet. Men i Oslo og Akershus synes folk at boligprisutviklingen og kampen mellom budgivere er det verste, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Siste 12 måneder har boligprisene i Stavanger falt 2,8 prosent, mens Oslo-prisene har steget 11,1 prosent. I følge Undersøkelsen «meklerinnsikt» fremlagt av Norges Eiendomsmeglerforbund er det de yngre som blir mest stresset av bolighandel. Ikke overraskende, mener Geving, og viser til at årsakene til stresset er forskjellig.

– I Oslo stresser de unge med å komme seg inn i boligmarkedet, og må ofte strekke seg langt utover sin økonomiske komfortsone. I Stavanger er nok bekymringen sterkere knyttet til fremtidig betjeningsevne, og til om man klarer å komme seg ut av markedet dersom man må selge. Bakteppet er at de unge har vesentlig høyere gjeldsbelastning enn de eldre, sier Geving.

Selger fortsatt

Eie-megler Rune Larsen i Sandnes møter ikke så mange urolige boligkjøpere på sine visninger. Han tror de mest bekymrede holder seg hjemme.

– Vi merker jo uroligheten i markedet, men det er fortsatt salg hvis du har kjekke objekter. Boligkjøperne er blitt mer kresne og vet hva de vil ha. De går på flere visninger, og legger inne lave bud, sier Larsen, som tror at meglerne har tilpasset seg markedet og blitt flinkere til å prise objektene, samtidig som selgerne er blitt mer realistiske.

Larsen merker at flere enn tidligere er opptatt av å selge før de kjøper, noe som skaper treghet og opphopning av boliger i Rogaland.

– Antallet boliger i markedet har jo eksplodert, det er helt vilt, sier Larsen som anslår at det har økt fra en 600-700 boliger til salgs i Stavanger og Sandnes-området for halvannet år siden til et par tusen i dag.

Han mener mange som har kjøpt bolig i løpet av de siste par årene, ikke kan regne med å få igjen det de ga, spesielt de som kjøpte nytt.

Se boligen her.

Les originalartikkelen i Dagens Næringslivs papirutgave tirsdag 6. oktober.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel