vask av bolig
Aktuelt

Alt du må vite om vask av bolig ved overtagelse

Vasking av bolig ved overtagelse er blant de temaene som oftest skaper uenighet mellom kjøper og selger i forbindelse med boligsalg. I avhendingsloven § 2-2 står det følgende: «Når kjøparen overtek bruken av eigedomen, skal romma vere rydda og reingjorte. Eigedomen skal også elles vere rydda.» Utenom kravet om ”ryddet og rengjort”, finnes det ikke konkrete lover og regler når det kommer til vask. Følger du disse tipsene, er du litt bedre forberedt.

Bør du bruke en profesjonell?
– Flyttevask er i utgangspunktet noe «alle» klarer dersom man har tid og anledning til å gjøre det selv. Du bør imidlertid ha en viss grad av innsikt hva gjelder bruk av kjemikalier, hva slags «verktøy» man bruker etc., sier Hans-Martin Hallberg, daglig leder i HMH Home Management.

Hallberg driver et flytte- og vaskebyrå med over 17 års erfaring. Han påpeker at overtakelsen er per definisjon ikke ferdigstilt før flyttevasken er godkjent av kjøper – med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven eller kontrakten. For mange kan det oppleves tryggere å velge en profesjonell aktør – med overtakelsesgaranti.

– Definisjonen av rengjøring er en subjektiv sak. «Rent» for selger er ikke nødvendigvis «rent nok» for kjøper. En profesjonell aktør vil «ta støyten» dersom kjøper velger å klage på kvaliteten på flyttevasken. Det er alltid greit å ha noen å skylde på, sier han.

Velger du et vaskebyrå anbefaler Hallberg at du forsikrer deg om at byrået har overtakelsesgaranti, samt at du spør etter referanser. Husk at prisen avhenger av boligen, etasje og flere andre faktorer. Det er ikke nødvendigvis så dyrt som du tror.

Ta «julevasken» ved utflytt
Dersom du ønsker å ta flyttevasken selv, er det først og fremst viktig at du setter av nok tid. Flyttevasken tar ofte lengre tid enn du tror. For å få en mer effektiv vask, sørg for at boligen er helt tom før du begynner, og at du har nødvendig vaskeutstyr tilgjengelig. Du må også ta høyde for at visse flater og flekker ikke blir rene og kanskje bør byttes ut eller males over.

I en artikkel publisert på NEF.no skriver forbrukerrådgiver for bolighandelen, Carsten Pihl at oppholdsrom bør være vasket som en «god julevask». Han forklarer at det er en grundig vask i alle kriker og kroker, i skap og skuffer. Du trenger naturligvis ikke være like nøye i bod, loft og kjeller, men disse skal også ryddes og vasker, skriver Pihl.

Ekspertenes beste vasketips

1. Hvitevarer
Hvitevarer skal vaskes både utvendig og innvendig, det er som regel mye støv og skitt bak og under hvitevarene. Ikke glem å rense ventilatoren, inkludert filteret! Den er som regel full av fett og smuss.

2. Badekar
Rengjøring bak og under badekaret er like selvfølgelig som å vaske den hvite emaljen som du ser hver dag. Kalkrester må også fjernes. Her er det mange som sliter med å rengjøre skikkelig, det finnes heldigvis spesielle kjemikalier som hjelper deg med å fjerne dette. Til slutt må du rense sluk.

3. Tak og vegger
Den store «fienden» her er skjolder. Normal standard i markedet i dag er at tak og veger tørrmoppes, da unngår man lettere skjolder. I visse tilfeller må både tak og vegger våtvaskes, dette er en tidkrevende og fysisk krevende prosess. Bruk kjemikalier som ikke skjolder.

4. Vinduer
Vinduer skal alltid vaskes innvendig, og utvendig ved behov. Unngå striper og skjolder. Dette er også en krevende øvelse, men øvelse gjør mester!

5. Boder/garasje
Normal standard her er at lofts- og kjellerboder og garasje kostes og at man foretar en litt «grovere» rengjøring i form av fjerning av støv, spindelvev, og annen synlig møkk.

Tips til deg som kjøper
Selv om boligen skal skinne og være skikkelig rengjort ved overtakelse, må kjøper forvente en viss slitasje på boligen. Enkelte overflater vil etter bruk og slitasje ikke se helt rene ut. Med denne listen er du litt bedre forberedt på hva du skal prioritere når du går gjennom boligen.

Det kan lønne seg å se ekstra nøye over:
1. kjøkkenviften
2. I sluk(er), og under dusjkabinettet
3. I og over skap, samt langs lister
4. Bod og garasje

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel