EIE artikkelbilde
Artikler / Tips og råd

Fem attraktive fordeler ved kjøp av nybygg

Garanti
Når du kjøper en bolig under oppføring må selger stille garanti for oppfyllelse av avtalen. Denne garantien skal tilsvare 5 % av vederlaget, og skal gjelde i 5 år fra overtakelsen. Les mer om garanti her.

Alt er nytt
Når du kjøper en bolig under oppføring er det ingen som har bodd i boligen før deg, alt er flunkende nytt. Du har 5 års reklamasjonsrett, og terskelen for hva som vil være en mangel vil normalt være lavere enn dersom du kjøper en brukt bolig.

1-årsbefaring
Når du kjøper bolig under oppføring har du krav på at det gjennomføres en 1 års-befaring etter overtakelse. Her gjennomgås boligen, og du vil kunne reklamere på eventuelle feil/mangler. Les mer om 1-årsbefaring her.

Du kan være med å tilpasse boligen etter dine ønsker
Du har normalt krav på å gjøre endringer og tilpasninger i det som skal leveres av selger. Du kan for eksempel be om at det blir lagt en annen parkett enn det som står oppført i leveransebeskrivelsen eller du kan be om at det blir satt inn et annet kjøkken. Du kan altså være med å påvirke hvordan boligen ser ut når du skal overta den. Vær likevel oppmerksom på at slike endringer og tilpasninger kan medføre ekstra kostnader.

Du blir med på markedsoppgangen
Når du kjøper en bolig under oppføring avtales kjøpesummen når du inngår avtalen, men du skal normalt først betale når boligen står ferdig flere år frem i tid. I denne perioden kan markedet stige, og du vil i så fall kunne være med på denne stigningen uten at du har hatt låneutgifter eller betalt noe i samme periode. Men, du må også tenke på at markedet i byggeperioden kan gå nedover.

Av: Advokat MNA/MNEF Katerin Lind-Klev, Kvalitetssjef EIE Franchise AS

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: