EIE artikkelbilde
Artikler / Fagstoff

Ettårsbefaring ved kjøp av nyoppført bolig

Når du har kjøpt en bolig som var under oppføring da du inngikk avtalen, har du krav på at det gjennomføres en befaring 1 år etter at du overtok boligen. Dette kalles ettårsbefaring.

Det er flere ting som er viktig i forbindelse med denne ettårsbefaringen. Selve formålet med befaringen er å avdekke om det har oppstått feil og mangler ved boligen i tiden etter overtakelsen.

Før ettårsbefaringen
Forbered deg godt til befaringen. Gå gjennom boligen innvendig og utvendig og lag en liste over de tingene du du vil ta opp med selger.

Dersom du har oppdaget feil/mangler i tiden mellom overtakelse og ettårsbefaringen er det viktig at du melder fra til selger straks du oppdager forholdene, og ikke venter til ettårsbefaringen. Grunnen til dette er den relative reklamasjonsfristen som sier at man må reklamere innen rimelig tid.

På befaringen
Det er ikke noe krav om at hverken du eller selger har med en bygningskyndig på ettårsbefaringen, men det kan være lurt å ha med deg en bygningskyndig, i alle fall dersom du har mistanke om at det er større feil eller mangler ved boligen.

Det er viktig at du tar opp alle feil og mangler du har oppdaget ved boligen på befaringen. Sørg også for at det lages en protokoll fra befaringen, der alle de forholdene som blir tatt opp noteres ned.

Ikke alle feil ved boligen er mangler du kan kreve at selger retter opp. Feil, skader og bruksslitasje som følger av din bruk av boligen er ikke noe du kan kreve at selger fikser etter ettårsbefaringen. Er det derimot oppdaget feil eller mangler selger er ansvarlig for, bør du få med selger på å lage en plan for når disse tingene skal rettes opp i. Dette kan gjøres ved at dere avtaler en tidsfrist i protokollen fra ettårsbefaringen. Av dokumentasjonshensyn bør dette gjøres skriftlig.

Etter befaringen
Dersom du oppdager feil og mangler ved boligen etter at du og selger har gjennomført ettårsbefaring, kan du fremdeles reklamere overfor selger. Du må melde fra om de tingene du har oppdaget innen rimelig tid, som normalt er ansett å være innen 2 måneder. Siste frist for å reklamere overfor selger er som hovedregel 5 år etter at du overtok boligen.

Av: Advokat MNA, Katerin Lind-Klev, kvalitetssjef EIE Franchise AS

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: