EIE artikkelbilde
Artikler / Fagstoff

Seks ting du bør tenke på ved kjøp av bolig under oppføring

Det å kjøpe bolig er en stor beslutning, og det å kjøpe en bolig under oppføring skiller seg på noen områder fra det å kjøpe en bolig som står ferdig.

Her er noen ting som er viktige å tenke gjennom før du kjøper bolig under oppføring.

Når skal boligen være ferdig?
Ved kjøp av bolig under oppføring er ikke boligen du kjøper ferdig enda. I mange tilfeller vil ikke boligen være innflytningsklar før om 1 eller 2 år, eller enda lenger. Det er viktig at du tenker nøye gjennom om dette er en bolig og et område du vil bo i når den står ferdig til innflytting.

Er dette en bolig som vil passe for deg når den står ferdig bygget?
Tenk nøye gjennom hvilken livssituasjon du ser for deg på innflytningstidspunktet. Passer denne boligen for dine behov når den står ferdig?

Boligen du kjøper finnes ikke enda
Det kan være vanskelig å få et godt og riktig inntrykk av hvordan boligen du kjøper vil se ut når den står ferdig bygget. Vil det være god nok plass til både skrivebord og seng på barnerommet? Vil det være sol på terrassen en sommerkveld? I salgsoppgaven ligger det illustrasjonsbilder og leveransebeskrivelse. Det er viktig at du setter deg nøye inn i illustrasjonene, samtidig må du huske på at dette kun er tegninger og at ferdig resultat kan avvike fra tegningene. Les nøye gjennom leveransebeskrivelsen, er det avtalt et kjøkken du ønsker å ha i din fremtidige bolig, eller er parketten den du ønsker?

Markedet og renten kan endre seg
Når du kjøper en bolig som er under oppføring fastsettes kjøpesummen når du inngår avtalen med selger, men du skal normalt ikke betale hele kjøpesummen før boligen står klar etter en lang byggeperiode. I løpet av byggeperioden kan boligmarkedet endre seg, og renten kan endre seg. Både boligmarkedet og renten kan bevege seg i både positiv og negativ retning. Kanskje stiger boligprisene i området der du har kjøpt bolig, samtidig med at lånerenten går ned? Dette er selvfølgelig den ideelle situasjonen, men du må også tenke gjennom hvilke konsekvenser det får for deg dersom boligmarkedet synker samtidig med at renten går opp.

Hvilke endringer kan, og vil du gjøre for å få den beste boligen for deg?
Når du kjøper en bolig under oppføring har du rett til å gjøre tilpasninger i det som skal leveres. Kanskje ønsker du et annet gulv eller en annen innredning på badet? Eller ønsker du at det store soverommet deles inn i to mindre for at barna skal få hvert sitt? I mange tilfeller vil du ha rett til å kreve slike endringer, men det er også visse begrensninger i hvilke endringer du kan kreve. Dette er regulert i loven, og kan avhenge av prosjektet og hvor langt i byggearbeidet selger har kommet når du kjøper boligen. God dialog med megler og selger er viktig for å få gjort de tilpasningene du ønsker.

Hvilke muligheter har du dersom du vil komme deg ut av kjøpekontrakten?
Avbestilling - Når du kjøper en bolig under oppføring vil du ha rett til å avbestille boligen, mot å betale kompensasjon for dette til selger. Det kan være avtalt et fast avbestillingsgebyr, eller det kan være avtalt at du ved avbestilling skal dekke selgers økonomiske tap som følge av avbestillingen. Det er viktig at du setter deg inn i hva som er avtalt i din kjøpekontrakt. Les mer om avbestilling her.

Salg av kontraktsposisjon - Det kan også være mulig å selge kontraktsposisjonen din. Det vil si at du får en annen til å tre inn i kontrakten du har inngått med selger. Du selger altså din posisjon som kjøper. Dette krever at selger samtykker, og du bør undersøke om du har denne muligheten i det prosjektet du ønsker å kjøpe. Les mer om salg av kontraktsposisjon her.

Av: Advokat MNA/MNEF Katerin Lind-Klev, Kvalitetssjef EIE Franchise AS

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: