EIE artikkelbilde
Artikler / Fagstoff

Avbestillingsrett

Etter bustadoppføringsloven har du som forbruker rett til å avbestille en bolig som er under oppføring.

Dersom du ikke lenger ønsker boligen du har kjøpt, kan du bruke avbestillingsretten du har. Du kan avbestille boligen uten å måtte oppgi grunnen til at du avbestiller, og avbestillingsretten gjelder fra avtalen inngås og helt frem til overtakelsen. Denne retten gjelder kun i de tilfellene der du har kjøpt en bolig som er under oppføring, og du har ikke en slik avbestillingsrett ved salg av bolig etter avhendingsloven.

Det er ikke gratis å avbestille boligen du har kjøpt. Dersom du avbestiller boligen kan selger kreve at du dekker det økonomiske tapet han lider som følge av avbestillingen. Det kan også være avtalt et fast avbestillingsgebyr i kjøpekontrakten din. Et slikt fastsatt avbestillingsgebyr kan ofte være enklere å forholde seg til både for deg og utbygger, da vet du hva det vil koste deg å avbestille boligen. I mange boligprosjekter er det avtalt et fast avbestillingsgebyr for avbestilling som finner sted før bygging igangsettes, og erstatning for økonomisk tap dersom avbestilling finner sted senere. Dersom det ikke er avtalt et fast avbestillingsgebyr i kjøpekontrakten vil det kunne være vanskelig å vite nøyaktig hva en avbestilling vil koste. I slike tilfeller er det lurt å ta kontakt med selger for å få en foreløpig beregning eller et estimat før du avbestiller.

Alternativet til å avbestille boligen, kan være å gjennomføre kjøpet for deretter å selge boligen etter at du selv har overtatt den, eller å selge kontraktsposisjonen din. Les mer om salg av kontraktsposisjon her.

Av: Advokat MNA/MNEF Katerin Lind-Klev, Kvalitetssjef EIE Franchise AS

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: