hero
Artikler / Arkiv

Rekordfå boliger til salgs

-Er jeg for tidlig ute? Eiendomsmegler Anders Wekre iEie Wekre & Partnere har knapt rukket å sette ut de siste visningskiltene før interessentene begynner å strømme til treromsleiligheten på Torshov i Oslo søndag, skrev DN i papiravisen 18.mai.

- Det er et helt vanvittig trøkk om dagen med utrolig mange på desperat boligjakt. Så her blir det nok «stinn brakke» i dag, sier Wekre til DN en halvtime før dørene åpnes for visning.

Treromsleiligheten på 69 kvadratmeter i Edvard Griegs allé rett ved Torshovdalen er helt nyoppusset med ny balkong. Perfekt for unge par, ifølge megleren.

- En tilsvarende leilighet ble solgt for 4.075.000 kroner for to uker siden. Det var ny rekord i området. Jeg tror denne kan gå for mer, sier Wekre om boligen med prisantydning på 3,7 millioner. I tillegg kommer fellesgjeld på nesten 300.000 kroner, skriver DN.

Rekordlavt utbud
Ferske tall som Eiendomsverdi har hentet ut for Eiendom Norge viser at det aldri i nyere tid har vært så lavt utbud av bruktboliger i Oslo i en enkeltmåned som nå i mai. Eiendomsverdi har tall tilbake til 2003, skriver DN.

- Og da inkluderer jeg månedene juli og desember, som er de månedene i året med færrest boliger for salg, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

- Det er en dramatisk nedgang på tilbudssiden. Vi er nede i 746 bruktboliger til salgs i Oslo. Vi skulle vært på tregangeren for å være noenlunde i balanse, sier Dreyer til DN.

På samme tid ifjor var det også det laveste tallet Eiendom Norge hadde målt.

- Det var mye snakk om det den gang. Da var det 1253 bruktboliger til salgs, nesten dobbelt så mange som nå, sier han.

Dreyer kaller utviklingen usunn:
- Det er sjelden vi har så store dipper så tidlig i mai. Tallene gir en ganske brutal beskrivelse av boligmarkedet akkurat nå. Konsekvensen av det altfor lave utbudet er at vi kommer til å ha et stadig økende press i boligmarkedet i Oslo, sier Dreyer til DN.

At boligmarkedet er «brutalt», er noe Shifteh Omrani (34) kan nikke gjenkjennende til. Søndag var hun på visningen på Torshov - en leilighet hun gjerne kan tenke seg å kjøpe.

- Den er kjempefin, men jeg har lært meg å holde forventningene nede. Sist gang jeg var i en budrunde, gikk leiligheten for 800.000 over takst. Det er jo galskap! På én time hadde boligen blitt så mye dyrere. Heldigvis har jeg ikke dårlig tid. Men det er ikke akkurat gøy å være på boligjakt om dagen, sier hun til DN.

Kamp om nyboligene
Også i forbindelse med salgsstart for nye prosjekter ser Christian V. Dreyer en kamp om objektene han aldri har opplevd tidligere.

- Vi ser i prosjekt etter prosjekt at det nærmer seg utsolgt på et par dager, og at det er et titall interessenter eller budgivere på hver enhet i nye prosjekter. Det er en etterspørsel markedet ikke er i nærheten av å møte, sier han.
- Vi må tilbake til en tid der folk må ligge i sovepose dagen før salget starter i et nyboligprosjekt for å være først i køen. Det er ikke et godt tegn, sier Dreyer til DN.

Han mener det må strakstiltak til for å møte den voldsomme etterspørselen.

- Får vi ikke det, vil vi få en betydelig vekst i prisene også i tiden fremover. Og dét på toppen av den sterke prisveksten vi har hatt nå i to år.

Siste 12 måneder har bruktboligprisene i Oslo steget 10,5 prosent.

Etterlyser politisk handling
- Vi har registrert at byrådet sier de trenger mer tid. Vi er redd for at boligmarkedet ikke har så veldig god tid sett opp mot den prisveksten vi står midt oppi, sier Dreyer til DN.

Han poengterer at det nå er nødvendig med politisk handling.

- Det må hamres inn at Plan- og bygningsetaten nå må fokusere på volum og ikke kun fokusere på kvalitet. Man må prioritere prosjekter som kan realiseres fort for å få så mye som mulig ut i markedet så raskt som mulig, sier Dreyer til DN.

- For folk som er på boligjakt i Oslo nå må det oppleves som veldig frustrerende. Prisene går bare oppover, men det er mange som ikke når opp og må gå på visning uke etter uke, sier han.

Eiendomsmegler Anders Wekre har formidlet 80 leiligheter så langt i år. Gang på gang møter han de samme menneskene på visning.

- Det er flere jeg er på fornavn med, ja. Og mange er frustrerte. Mange er med på budrunder tre-fire ganger og håper at det ikke skal bli for dyrt. Men i dag går jo «alt» over prisantydning, så de fleste innser etterhvert at de må et hakk opp for å få napp, sier han til DN.

«Ganske kjipt»
Det unge paret Helene Devold (25) og Christoffer Alnes (25) har gått på boligjakt i to måneder. Også på Torshov går de i kø på visning gjennom leiligheten.

- Det er ganske kjipt, men vi kan ikke være utålmodige. Vi kan ikke la oss rive med i en budrunde og ende opp med å kjøpe noe vi ikke har råd til. Så nå har vi blitt mer selektive og går kun på visninger i leiligheter vi absolutt vil ha, sier Helene Devold til DN.

- Vi har ikke dårlig tid, heldigvis. Men denne leiligheten har absolutt alt vi kan tenke oss, og Torshov er et fint sted å bo. I begynnelsen gikk vi på visninger der prisantydningen matchet det vi hadde råd til. Nå er taktikken en annen: Vi må gå på billigere boliger, for alt går jo høyere enn prisantydning likevel, sier hun til DN.

Les originalartikkelen i papirutgaven til Dagens Næringsliv 18. mai.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: