header image
Salgsprosessen når du skal selge bolig

Skal du selge bolig? Vi gir deg tips og råd

Vi gjør det enklere og tryggere for deg når du skal i gang med å selge bolig
EIE eiendomsmegling jobber sterkt med å gjøre ditt salg av bolig, din annonse, din visning og din budrunde til den mest effektive i markedet. Våre meglere er lokale eksperter på hvordan du selger leilighet, hus eller hytte i ditt område.

I et boligsalg skal både selger og kjøper ta en avgjørelse av stor betydning. EIE er der for begge.

En vellykket salgsprosess avhenger av tid nok til å gjøre det skikkelig. Vi vet at våre kunder legger ned mye tid og innsats i sine hjem. De fortjener det samme fra oss. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt kunde.

Boligen din er verdifull. Opplevelsen av å bruke EIE skal også være det. Derfor kaller vi det Premium rådgivning.
card image

Hvorfor velge EIE?

- Vi gir Premium rådgivning


- Dyktige meglere plassert lokalt over hele Norge


- Tilgang til aktive boligsøkere i vårt eget boligkjøperegister


- Vårt boligannonsesystem LOOK sikrer synlighet for de riktige kjøperne


- Først i Norge med Vipps for påmelding til visning

Kontakt oss om salg av bolig
Tips og råd før salg


Sørg for sette av tid til presentasjonen av boligen din før visning. Skap en stemning som gjør at folk får lyst til å flytte rett inn. Kanskje et malingsstrøk er nok? Trengs det stylist eller er enkel rydding og litt blomster nok? Og husk, hvis du er i tvil, hør med en av våre meglere om hvordan boligen din bør presenteres.

Generelt:
Rydd alle rom slik at de tar seg godt ut på bilder. Få orden i bodene og på vaskerommet. På visning må du regne med at alle rom og boder åpnes. Husk at du skal selge en bolig som flest mulig vil like, ikke gjenstandene i boligen. Og husk å rengjøre skikkelig og luft godt før hver eneste visning.

Kjøkken:
Det kan ofte ikke lønne seg å oppgradere de dyre rommene som bad og kjøkken. Likevel kan det for eksempel hjelpe med å bytte knotter og male frontene for å gi kjøkkenet et mer moderne preg. En rimelig investering kan ofte heve helhetsinntrykket av boligen din med mange hakk.

Bad:
Gjør noen små grep for å friske opp badet i stedet for å pusse det opp. For eksempel kan en grundig vask, reparere småting, male noen slitte flater og skrubbe fugene friske mye opp. Og sett inn noen nyinnkjøpte håndklær og duftlys før visning.

Stue:
I stuen kan det være lurt å legge på et malingsstrøk på vegger, lister og tak, gjerne i lyse farger som gjør rommene større. Vegger med riper gir et dårlig førsteinntrykk. Gjør rommet luftigere ved å kvitte deg med møbler og gjenstander som tar plass.

Soverom:
Her er det ekstra viktig at det føles trivelig. Et malingsstrøk i en lys farge kommer man veldig langt med. Og legger du til nytt sengetøy i matchende farger, noen moderne puter så har du kommet langt.

Gang/entrè:
Igjen er lyse farger å anbefale. Mal vegger, lister og tak og eventuelt garderobeskap. Vurder også å gjøre plassen større ved å fjerne møbler eller gjenstander. Sørg også for at det er godt lys i gangen slik at interessentene kommer inn i en lys og lun bolig.

Du bør vurdere å bruke en stylist og det trenger ikke nødvendigvis å bli dyrt. Du kan selv velge graden av styling du ønsker. Hvis man for eksempel har egne møbler er det rimeligere å benytte seg av dette og kun "freshe" opp med detaljer, sier Synnøve Nyhagen, daglig leder ved EIE eiendomsmegling avdeling Røa i denne artikkelen.

Les også:

EIE salgsprosess
Slik foregår salgsprosessen
card image
Del 1:

Forberedelser og megler

Befaring, verdivurdering, oppdragsavtale, dokumentasjon og fotografering. Det er mange punkter å tenke på ved salg av bolig. EIE hjelper deg gjennom hele prosessen.


1. Befaring av boligen

Ta kontakt med din lokale eiendomsmegler og avtal befaring. Sett av god tid til møtet og finn gjerne frem tidligere salgsdokumentasjon. Megler vil befare boligen og gjennomgå salgsprosessen i møtet. I tillegg vil megleren gi deg en innføring i markedssituasjonen, og foreta en verdivurdering av boligen.

2. Avtale om samarbeid og signatur av oppdragsavtale.

Før megler kan påta seg salgsoppdraget må det inngås en skriftlig oppdragsavtale. Eiendomsmegler vil gjennnomgå avtalen og kostnadene knyttet til bruk av tjenesten og utlegg til markedsføring. Megler er pålagt å utarbeide et tilbud hvor totalprisen for tjenesten fremkommer.

3. Planlegge salgsprosessen. Bestille tid for fotograf og takstmann

Å selge en bolig er et prosjekt som krever planlegging. Megler utarbeider innledningsvis en prosjektplan for å sikre en god gjennomføring. Noe av det første som skal på plass er å avtale møte med fotograf og takstmann. Hvordan man forbereder seg til disse to svært ulike møtene gjennomgås med eiendomsmegler.

4. Innhente opplysninger om boligen hos kommune, grunnbok osv.

Eiendomsmegler er pålagt å innhente diverse opplysninger om boligen. Det står i eiendomsmeglingsloven. Disse opplysningene skal gjennomgås og kontrolleres, og i noen tilfeller må ytterligere informasjon innhentes eller faktiske forhold avklares.

5. Befaring av takstmann og fotograf

Vi anbefaler at du setter av god tid til møtet med takstmannen. Det er lurt å finne frem, og fremlegge relevant skriftlig dokumentasjon. Når man får fotograf på besøk krever det helt andre forberedeleser. Eiendomsmegler bistår deg med tips og råd, og deltar gjerne på fotograferingen.

6. Energimerking av boligen

Energimerking er et miljøtiltak som har til hensikt å øke boligeier sin bevissthet om energieffektivisering. Målet er at boligeier skal gjennomføre energibesparende tiltak. Alle som skal selge bolig må energimerke boligen. Dette gjelder også for utleie. Eiendomsmegler hjelper deg med selve prosessen.

7. Gjennomgang av markedsplan og markedsføringsmateriell

Eiendomsmegler tar utgangspunktet i din bolig og markedssituasjonen på salgstidspunktet ved utarbeidelse av markedsplanen. Det finnes flere ulike tiltak som kan iverksettes for å sikre din bolig oppmerksomhet fra den riktige målgruppen. Her har EIE flere analyser å vise til som brukes som grunnlag for vurderingene.

card image
Del 2:

Markedsføring og visninger

Markedsplan, kanaler for eksponering, annonsering og visninger. Når en bolig er klar for salg handler det om å finne de riktige interessentene og kjøpere. EIE har god innsikt i markedet for hva som fungerer best for din bolig.

8. Eiendom blir matchet i EIEs kunderegister

EIE har opparbeidet seg en betydelig database hvor potensielle kjøpere er registrert. Nå starter meglernes jobb med å kvalifisere de potensielle kjøperne.

9. Eiendom markedsføres i nabolag og gjennom meglers nettverk

Eiendomsmegleren har kontinuerlig kontakt med potensielle kjøpere. Flere har opparbeidet seg en egen kundedatabase som får informasjon om boligen til salgs via for eksempel elektronisk nyhetsbrev.

I følge våre analyser er informasjon per post til nabolaget også et markedsføringstiltak som gir resultater.

10. Eiendom markedsføres på internett

EIEs statistikker viser at de aller fleste boligkjøperne ser boligen første gang på internett. Eiendomsmegleren vet imidlertid at ikke alle ser boligen første gang på Finn.no, og må tilpasse markedsføringen på nett i henhold til dette.

11. Forberedelser til visning

Eiendomsmegler vil tilrettelegge for gode visninger i samarbeid med deg. Her vil du få konkrete tips og råd om det meste, alt fra styling til hvordan interessentene ønsker å besiktige boligen.

12. Annonsering og markedsføring digitalt og i avis

Valg av kanaler og flater har aldri vært bredere og man kan bruke flere tusen på markedsføring av boligen sin. Som selger har du gjerne et markedsføringsbudsjett å forholde deg til. Eiendomsmegleren kan vise til analyser og statistikk som danner grunnlag for gode valg av annonseringskanal innenfor budsjettets rammer.

13. Visning

Visningene avholdes normalt med eiendomsmegler tilstede. Ved å følge EIEs metode for visning vil megleren sitte igjen med informasjon som kan være relevant for budgjennomføringen.

card image
Del 3:

Budgivning og overtakelse

Oppfølging av interessenter, budforhandlinger, salg, kontraktsmøte, oppgjør og overtakelse. En ofte avgjørende og spennende fase med mange områder det er viktig med kontroll. EIE tar ansvar for en ryddig og god prosess for alle parter, slik at utfallet blir best mulig.

14. Oppfølging av interessenter

Noe av det viktigste eiendomsmegleren gjør gjennom hele prosessen er å følge opp interessenter. Tilgjengelighet er viktig og EIE har tilrettelagt for at meglerene kan kommunisere med interessenter i mange kanaler, og på ulike teknologiske flater.

15. Budforhandlinger og salg

Budrunden håndteres av eiendomsmegler, og skal dokumenteres skriftlig. Som selger er det viktig at du er tilgjengelig og kan svare på henvendelser og spørsmål som dukker opp. Eiendomsmegleren vil samtidig holde deg kontinuerlig oppdatert. Ved din aksept av bud er boligen solgt.

16. Evaluering av salgsprosessen

Eiendomsmegleren sender på dette tidspunkt ut kundetilfredshetsundersøkelser til deg som selger. Det er stas å få god score, men det viktigste er å få gode tilbakemeldinger som gjør det mulig å bli enda bedre. Og det nytter. Flere av forbedringene EIE har gjort, skyldes tips og ønsker fra kundene.

17. Kontraktsmøte

Eiendomsmegler utarbeider kontraktsdokumenter med bilag til partene og oversender disse for gjennomlesning. Du vil også bli innkalt til kontraktsmøte med megler og kjøper tilstede. Eiendomsmegleren administrerer møtet. Agenda for møtet er normalt en gjennomgang av kontraktens punkter, og partenes rettigheter og plikter etter relevant lovgivning.

18. Overtakelse

På overtakelsen møtes partene igjen. Eiendomsmegleren har forut for overtakelsen avklart om kjøper har innbetalt full kjøpesum inkludert omkostninger. Forutsatt at kjøper har oppfylt sine plikter vil eiendomsmegler administrere overtakelsen, hvor partene besiktiger boligen og overtakelsesprotokoll fylles ut og signeres.

19. Oppgjør

Det økonomiske oppgjøret foretas av eiendomsmegleren gjennom EIEs oppgjørsavdeling. Når boligen er overtatt og skjøtet er tinglyst på kjøper kan det økonomiske oppgjøret igangsettes.

20. Evaluering av overtagelsen og oppgjøret

Etter overtakelsen og ved utbetaling av oppgjøret mottar partene en oppgjørsoppstilling. Kort tid etter dette vil du motta siste kundetilfredshetsundersøkelse fra eiendomsmegleren. En god evaluering med konkrete tilbakemeldinger settes pris på.

Selge og kjøpe bolig

Historisk sett øker boligprisene på starten av året, i januar og februar. Så faller prisene litt midt på sommeren, før det tar seg opp igjen i august. Statistikken viser dermed at de beste månedene å selge bolig er i januar, mai og august. Men, statistikken stemmer ikke nødvendigvis hvert år, da prisveksten er avhengig av antallet boliger på markedet og antallet boligkjøpere som er på jakt. Ta kontakt med EIE for Premium rådgivning.

I mange tilfeller kan det oppleves tryggere å selge bolig først. Da vet du hvor mye du har å kjøpe ny bolig for, og du slipper tidspress på å selge den gamle boligen din. I et usikkert marked eller dersom boligprisene faller, vil mange foretrekke å selge bolig før de kjøper. Sjekk boligmarkedet i ditt nærområde og spør EIE om råd før du bestemmer deg.

Er det kun du som eventuelt må flytte inn i noe midlertidig, eller hele familien? Husk at i tillegg til leie av midlertidig bolig, vil det også komme kostnader knyttet til lagerplass for innbo og salgsprosess.

Sett opp regnestykker over hvor mye det vil koste deg per måned å bo i en midlertidig bolig, og over hvor mye det vil koste deg å eie to boliger samtidig per måned. Da er det enklere å få oversikt over din egen situasjon, og ta det riktige valg for deg.

Fordeler med å selge bolig først:

  • Du vet hvor mye du får for boligen din, og hvor mye du har råd å kjøpe ny bolig for.
  • Du trenger ikke stresse med å selge boligen fordi du har tidspress før mellomfinansieringen går ut.

Ulemper:

  • Du kan gå glipp av drømmeboligen fordi du venter på å få solgt din egen først.
  • Du kan risikere å måtte leie bolig midlertidig hvis du har solgt, men ikke kjøpt ny bolig før den gamle overtas av nye eiere.

Boligmarkedet i Norge, og spesielt i de store byene har tradisjonelt sett hatt høy aktivitet, og ofte har det vært selgers marked. Derfor har mange valgt å kjøpe bolig før man selger den gamle. Selv om det er smart å sikre seg en bolig slik at man slipper å leie, bør man ta høyde for markedet og egen situasjon før man velger denne løsningen. Den viktigste er å finne ut hvordan er boligmarkedet i ditt nærområde er akkurat nå, og hva sier EIEs boligeksperter om hva som vil skje framover?

Har du økonomi til å kunne eie to boliger samtidig? Husk at du ikke lenger får avdragsfrihet med mindre 40 % av boligens verdi er nedbetalt. Mellomfinansiering er et lån med gunstig rente for en begrenset tidsperiode banken gir deg. Lånet dekker det du mangler i egenkapital for boligen, gjerne fordi egenkapitalen din er låst i den boligen du fortsatt ikke har solgt. Tåler du å eie to boliger utover perioden banken gir deg mellomfinansiering? Mellomfinansiering med god rente og avdragsfrihet får du gjerne i en tidsbegrenset periode (ofte seks måneder). Etter dette får du fortsatt låne pengene, men rentene går som regel ganske kraftig opp og du får ikke nødvendigvis lenger avdragsfrihet.

Er det vanskelig å kjøpe den boligen du ønsker deg? Dersom området er attraktivt og det sjeldent legges ut den boligtypen du leter etter for salg, kan det være lurt å kjøpe når noe dukker opp. Dersom økonomien din ikke tåler denne situasjonen over en lengre tidsperiode, kan det påvirke boligsalget av din gamle leilighet negativt, da du kan bli tvunget til å selge for en lavere pris enn det du trenger for å betale tilbake til banken for den nye boligen.

Fordeler med å kjøpe bolig først:

  • Du har tak over hodet selv om det skulle ta litt tid å få solgt.
  • Du unngår kostnader knyttet til lagerplass og midlertidig husleie.
  • Banken hjelper deg med å tilrettelegg for mellomfinansiering slik at du for en kortere tidsperiode kan eie to boliger.

Ulemper:

  • Legger tidspress på å få solgt din gamle bolig dersom du må ha mellomfinansiering.
  • Kan bli dyrt å betale på to boliger over en lengre tidsperiode.
  • Du vet ikke hvor mye du får for den gamle boligen, så du må ha større sikkerhetsmargin når du kjøper ny bolig.

Hos EIE speiler vi selger og kjøper. Om boligmarkedet faller eller ikke varierer slik at det på generelt grunnlag kan være lurt å selge før man kjøper. En annen faktor kan være at om du bor landlig til og det tar lang tid å selge boliger i ditt distrikt, er det også smart å selge før du kjøper. Bor du i en storby og det er god fart i markedet kan det være fornuftig å kjøpe først. Særlig om det er flere i familien som risikerer å måtte leie dyrt dersom det drøyer før dere får kjøpt noe nytt. De som sitter på oppdatert og grundig informasjon om boligmarkedet er eiendomsmeglere. Skal du selge boligen din, bør du kontakte en EIE megler for å få premium rådgivning for din bolig i ditt område sett i lys av boligmarkedet akkurat nå.

Finn ditt meglerkontor

Vi er de lokale ekspertene som kjenner
boligmarkedet og menneskene

Se alle kontorer
Oslo

EIE administrasjonen

Karenslyst Allé 49
0279 Oslo


90 04 47 39

eie@eie.no

Møre og Romsdal

EIE Ålesund

Lorkenesgata 3
6002 Ålesund


70 31 00 06

alesund@eie.no

Viken

EIE Asker

Bankveien 11
1383 Asker


66 90 15 00

asker@eie.no

Oslo

EIE Bekkelaget & Nordstrand

Kongsveien 78
1109 Oslo


23 16 73 00

nordstrand@eie.no

Viken

EIE Bekkestua

Gml. Ringeriksvei 35 B
1319 Bekkestua


67 10 38 38

bekkestua@eie.no

Vestland

EIE Bergen Nord

Eidsvågbakken 1
5105 Eidsvåg i åsane


56 12 64 64

bergennord@eie.no

Vestland

EIE Bergen Sentrum

Edvard Griegs vei 3 C
5059 Bergen


53 51 98 80

kronstad@eie.no

Vestland

EIE Bergen Sør

Nesttunbrekka 95
5221 Nesttun


bergensor@eie.no

Vestland

EIE Bergen Vest og Fyllingsdalen

Hallheimslien 12
5184 Olsvik


55 50 03 00

bergenvest@eie.no

Nordland

EIE Bodø

Storgata 13 A
8001 Bodø


75 56 54 00

bodo@eie.no

Viken

EIE Drammen

Erik Børresens alle 7
3015 Drammen


32 82 25 00

drammen@eie.no

Oslo

EIE Ensjø

Gladengveien 24
0661 Oslo


22 34 34 64

ensjo@eie.no

Oslo

EIE Fagerborg

Ullevålsveien 113
0359 Oslo


22 93 08 30

fagerborg@eie.no

Viken

EIE Fornebu

Solgangsbrisen 5
1364 Fornebu


67 15 03 00

fornebu@eie.no

Oslo

EIE Fredensborg

Fredensborgveien 33
0177 Oslo


95 99 43 03

fredensborg@eie.no

Viken

EIE Fredrikstad

Arne Stangebyes gate 11
1601 Fredrikstad


69 36 69 40

jal@eie.no

Oslo

EIE Frogner & Aker Brygge

Frognerveien 22
0263 Oslo


22 12 06 62

frogner@eie.no

Vestfold og Telemark

EIE Grenland

Prinsessegata 14
3707 Skien


35 53 05 50

grenland@eie.no

Viken

EIE Hadeland

Vanneboes veg 211
2743 Harestua


46 07 46 07

hadeland@eie.no

Innlandet

EIE Hamar

Seminargata 1
2317 Hamar


62 50 71 00

innlandet@eie.no

Viken

EIE Jessheim

Saggata 7
2053 Jessheim


40 40 65 84

jessheim@eie.no

Vestfold og Telemark

EIE Lågendalen

Lågaveien 25
3264 Larvik


lagendalen@eie.no

Vestfold og Telemark

EIE Larvik

Fritzøe Brygge 5D
3264 Larvik


33 74 02 34

larvik@eie.no

Viken

EIE Lillestrøm

Storgata 29
2000 Lillestrøm


63 80 54 10

lillestrom@eie.no

Oslo

EIE Løren & Økern

Lørenveien 41 D
0507 Oslo


40 02 00 95

loren@eie.no

Viken

EIE Lørenskog

Storgata 29
2000 Lillestrøm


cl@eie.no

Innlandet

EIE Ringsaker

Brugata 3
2380 Brumunddal


62 50 71 00

innlandet@eie.no

Oslo

EIE Røa

Griniveien 10
0756 Oslo


22 51 11 11

roa@eie.no

Vestfold og Telemark

EIE Sandefjord

Thor Dahls gate 1-5
3210 Sandefjord


33 47 30 00

sandefjord@eie.no

Rogaland

EIE Sandnes

Eidsvollgata 47
4307 Sandnes


93 04 49 02

sandnes@eie.no

Viken

EIE Sandvika

Kinoveien 9 A
1337 Sandvika


67 55 08 00

sandvika@eie.no

Oslo

EIE Sinsen

Trondheimsveien 153-155
0570 Oslo


23 89 69 86

sinsen@eie.no

Viken

EIE Skedsmokorset

Furuholtet 1
2020 Skedsmokorset


48 10 04 00

skedsmo@eie.no

Viken

EIE Ski & Ås

Nordbyveien 27 A
1406 Ski


64 80 97 00

ski@eie.no

Oslo

EIE Skøyen & Ullern

Karenslyst Allé 49
0279 Oslo


22 06 30 00

skoyen@eie.no

Viken

EIE Stabekk

Gml. Drammens vei 45
1321 Stabekk


67 53 23 10

stabekk@eie.no

Rogaland

EIE Stavanger

Niels Juels gate 50
4008 Stavanger


51 90 57 00

stavanger@eie.no

Vestfold og Telemark

EIE Stokke

Frederik Stangs gate 1
3160 Stokke


33 20 08 98

stokke@eie.no

Oslo

EIE Stovner

Stovner senter 3
0913 Oslo


22 30 18 00

stovner@eie.no

Oslo

EIE Torshov

Torshovgata 5H
0474 Oslo


21 01 68 00

torshov@eie.no

Troms og Finnmark

EIE Tromsø

Grønnegata 30
9008 Tromsø


40 00 64 24

tromso@eie.no

Trøndelag

EIE Trondheim

Heimdalsvegen 4
7080 Heimdal


73 20 02 10

trondheim@eie.no

Vestfold og Telemark

EIE Tønsberg

Nedre Langgate 39
3103 Tønsberg


33 30 70 00

tonsberg@eie.no

Oslo

EIE Veitvet

Veitvetveien 8
0596 Oslo


21 45 65 00

veitvet@eie.no

Oslo

EIE Vinderen

Borgenveien 66, 0373 Oslo
0373 Oslo


22 13 55 00

vinderen@eie.no

Oslo

EIE Økonomi


0217 Oslo


22 52 01 11

oppgjor@eie.no

Nyheter og inspirasjon

card default

Nå er det selgers marked for fritidseiendom

Da coronapandemien kom til Norge for litt over to år siden forandret det boligmarkedet. Flere fikk behov for større plass, og flere ønsket å flytte ut av storbyene. Markedet for fritidseiendom ble også påvirket, og det er nå stor etterspørsel av hytter

Les mer
card default

Gullmegleren 2022

Det er 14 mai. Denne dagen går Gullmegleren 2022 av stabelen i lokalene til Thon Hotel Kristiansand. En prestisjefylt prisutdeling, som på mange måter oppleves som meglerbransjens Oscar utdeling. En spent gjeng fra EIE eiendomsmegling Bergen befinner seg i lokalene. De er nominert i kategorien «Årets "stunt" – Mest kreative og relevante tiltak for å vekke oppmerksomhet.»

Les mer
card default

Boligpriser og boligprisstatistikk i ditt område

Her kan du se hvordan boligprisene har utviklet seg i Norge den siste måneden. Boligprisstatistikken viser hvor mange boliger som har blitt solgt og kvadratmeterpris.

Les mer
Boligen din er verdifull. Opplevelsen av å bruke EIE skal også være det. Derfor kaller vi det Premium rådgivning.

Skal du selge bolig?

EIE hjelper deg gjerne. Fyll inn skjema, så tar vi kontakt snarlig for en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: