EIE artikkelbilde
Artikler / Styling og interiør

Disse reglene og tipsene bør du følge om du skal plante hekk i hagen

Skal du plante hekk? Vi har samlet en oversikt over lover og regler, samt noen tips på hvordan man planter hekk, og hvordan man vedlikeholder den.

Hva er lov og hva er ikke lov?

Grener og røtter fra trær og busker skal ifølge naboloven ikke gå inn over naboens eiendom – og hvis de gjør det, har naboen lov til å kutte disse i grenselinjen. En hekk som står i grenselinjen og har funksjon som et gjerde, reguleres av gjerdeloven og ikke av naboloven.

Det er altså lov å sette hekk i grenselinjen mellom to eiendommer, og hekken kan gå hele 0,5 meter inn på naboens eiendom hvis den går like mye inn på din egen eiendom.

Hekker under to meter omfattes ikke av tredelsregelen i nabolovens § 3. Dersom hekken fungerer som en fysisk grense mellom eiendommene, er det lov om grannegjerder som gjelder. Loven sier at man fritt kan anlegge hekk mot naboeiendommen for egen regning – men ikke lengre inn på naboens tomt enn en halv meter. Loven har også en aktsomhetsregel som handler om at hekken ikke skal føre til spesielle ulemper for naboen. Det kan skje dersom den ikke blir stelt og vedlikeholdt.

Høyde på hekk mot nabo

Høyde på hekker som ikke fungerer som hekkegjerder er regulert i naboloven, som sier at man lovlig kan sette opp hekker på opp til 2 meters høyde.

Dersom det blir særlig vanskelig eller dyrt å oppføre grensehekken på delelinjen, kan hekken settes lengre inn på naboeiendommen mot et vederlag. Det må likevel være mindre praktisk å sette hekkegjerdet innenfor grensen på egen grunn enn på naboeiendommen. Størrelsen på vederlaget til naboen faller inn under jordskifterettens avgjøringskompetanse.

Ha dialog med naboen din

Det mest praktiske er å gå sammen med naboen om å sette opp et hekkegjerde, slik at oppføring og drift av hekkegjerdet gjøres i fellesskap. Det er også lurt å snakke med naboen i det tilfellet man ønsker å sette opp en hekk som for eksempel kan komme til å påvirke naboens tilgang på utsikt og sollys, selv om hekken er under 2 meters høyde. Ofte er det mest praktisk at hekken er et fellesprosjekt mellom naboer, der man avtaler fordeling av kostnader og vedlikehold.

Tips til planting av hekk:

Man bør plante hekk når det ikke er for varmt eller tørt. Derfor er den beste tiden for planting på våren eller høsten.

Den billigste og enkleste veien til en ny hekk er å plante barrotsplanter. En barrotsplante har ingen jordklump rundt røttene som beskytter mot uttørking, og må derfor plantes før den får blader som avgir fukt. Vintergrønne vekster som tuja og edelgran plantes helst i mai eller august/september.

Hekkplanter selges i flere størrelser, men det er viktig å huske på at alle plantene har samme størrelse når du planter dem. Uavhengig av størrelse bør du sette 4-5 planter per meter.

  • Finn rett plass: Før du planter må du bestemme hvor hekken skal være. Da den jo helst skal være like fin og trives like godt i hele sin lengde, krever det at den får de samme forutsetningene over alt.
    Alle planter skal ha like mye lys og ha samme jord. De forskjellige hekkene har forskjellige krav, men i etableringsfasen er det viktig at de får optimalt med lys, vann og næring.

  • Lag en rett linje: Helhetsinntrykket av hekken betyr mye. Derfor skal en rett hekk være rett hele veien. Spenn opp et tau mellom et par stolper og grav en renne rett under tauet. Jorden må ikke være hard og kompakt – da får ikke plantene puste og dreneringen blir for dårlig. Løsne jorden i ca. et spadestikks dybde, samt like mye ut på bredden.

  • Vær to om plantingen: Er man to stykker når man planter kan den ene holde hekkplanten mens den andre fyller på jord og trykker godt inntil planten. Røttene spres ofte ut i alle retninger, men bøy dem ikke for mye for å få plass i rennen. Da er det bedre å beskjære dem litt. Fyll på løs jord rundt og trykk lett til med foten. Vann deretter rikelig. Hvis du ikke fyller hele rennen med jord er det enklere å vanne den nye hekken din.

Gode råd for en vellykket hekk:

  • Det bør være én meter mellom hekken og andre planter.
  • Fjern alt ugress før du planter og luk regelmessig etter planting.
  • Plenen skal slutte minst 20 centimeter fra raden med hekkplanter.
  • Hold samme avstand mellom alle plantene.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: