header image

Finn ut hva din bolig er verdt

Verdivurdering/e-takst av bolig

Bestill verdivurdering/e-takst

En verdivurdering fra EIE er uforpliktende og kan brukes for å selge bolig eller refinansiering.

En verdivurdering dokumenterer boligens markedsverdi og utføres av en eiendomsmegler. Verdivurderingen utføres ved bruk av e-takst, som er et digital verktøy. E-taksten lagres i en database, og både du og eventuelt banken vil kunne få tilgang til denne vurderingen.

Fyll ut skjema og få svar på hva boligen er verdt i dagens marked. En megler som kjenner ditt område best, vil kontakte deg innen 24 timer for gjennomføring av befaring, estimere salgspris og gi et tilbud på å selge boligen.

Uforpliktende tilbud

Når du bestiller en verdivurdering vil en lokalkjent megler fra EIE kontakte deg for et tilbud og avtale et tidspunkt for en befaring hjemme hos deg. I forkant gjør megleren grundig research basert på fakta om ditt hus, hytte eller leilighet, og undersøkelse av nærmiljøet, boligmarkedet og boligprisene i ditt område. En verdivurdering gjennomføres ved av bruk av en e-takst, slik at du får god og trygg dokumentasjon for meglers vurdering.

Finn ut hvor mye boligen er verdt

En vurdering av boligens verdi vil være smart å starte med før du begynner jakten på den neste boligen. Den gir deg trygghet for hva du kan by, og er også nødvendig når du ønsker å reforhandle lånet på nåværende bolig.

En verdivurdering/e-takst kan være både inngangsbilletten til å oppfylle drømmen om fritidshytte, elbil eller når barna trenger hjelp til å komme inn på boligmarkedet. En verdivurdering kan også være til hjelp ved skilsmisse eller ved et arveoppgjør. Det finnes også andre måter å sjekke ut hva boligen kan være verdt med ulik grad av nøyaktighet, men en verdivurdering/e-takst er det eneste kvalifiserte dokumentet når du skal selge boligen eller refinansiere lånet.

I tillegg kommer du enkelt i kontakt med en av våre meglere og kan lære mer om stegene i hvordan selge bolig.

Fakta om verdivurdering og e-takst

Når du søker om nytt boliglån eller refinansiering av boliglånet, er en av forutsetningene at du kan dokumentere verdien på boligen. Dette kan du gjøre med en verdivurdering fra en eiendomsmegler. Verdivurderingen dokumenteres ved en e-takst, som skal være datert og signert, og ikke eldre enn 6 måneder. Hvis du har kjøpt boligen for mindre enn 6 måneder siden, må megler foreta en ny verdivurdering.

Dersom du må betale for verdivurderingen, koster det vanligvis en pris mellom 2.000 - 5.000 kroner. Men noen ganger kan det være inkludert og gratis når du skal selge din bolig, snakk derfor med din megler først. Det finnes flere gode grunner til hvorfor du ønsker verdivurdering av bolig uten å selge, for eksempel om du vil refinansiere boliglånet. Se også vår prisliste.

Skatteetaten beregner en boligverdi (beregnet markedsverdi for bolig) basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til din boligs beliggenhet, areal, byggeår og type bolig.

Verdivurdering og e-takst er uttrykk som i dag blir brukt om hverandre og betyr det samme. Tidligere var verdivurdering det eneste uttrykket vi hadde for meglers vurdering av boligverdien, inntil e-taksten ble den nye standarden i 2016. I dag har verdivurdering/e-takst strengere krav enn før 2016 – megler må inkludere flere andre forhold når de vurderer boligen, og de har mindre spillerom for å sette en feil verdi.

Verdivurdering ga altså tidligere kun uttrykk for hvor mye eiendomsmegler mente man kunne få for boligen, basert på markedet og eiendommen. I den nye e-taksten er det derimot krav til at det gjøres en beregning av verdien basert på dokumentasjon og statistiske data, der standard og andre forhold som beliggenhet, infrastruktur og prisstatistikk inngår.

E-taksten får du tilsendt på e-post fra megler, og du mottar en forenklet versjon sammenlignet med den banken får tilgang til via Eiendomsverdi sin database.

Meglers e-takst vil bli sammenlignet med verdien boligen er gitt ved matematiske beregninger av Eiendomsverdi, og på den måten også sikre at det ikke kun er meglers skjønn som avgjør verdisettingen.

En e-takst er dokumentasjon for en verdivurdering megler har gjort. Ved utarbeidelse av en verdivurdering vil megler innhente opplysninger om boligen, i tillegg til å komme på befaring. Basert på dette gjøres det en statistisk beregning av boligens verdi, som lagres i en database. Både du og banken får tilgang til e-taksten gjennom Eiendomsverdi sin database.

Det finnes tilgjengelig statistikk på nett. Hvis du eier en bolig i et område med historisk høy omsetning kan banken godta en oppjustering av verdien basert på kvadratmeterprisen for din type bolig. Noen banker gjør dette selv med tall fra Eiendomsverdi. Sjekk ut EIEs side for boligprisstatistikk for å se hvordan markedet er i ditt området.

Det å selge bolig er for mange et av de viktigste valgene man gjør i livet. Derfor har vi laget en enkel oversikt over hvordan prosessen vil se ut dersom du velger oss.

Ha en realistisk forventning til verdivurderingen. Ha gjerne en forventing om hva andre i nabolaget har fått sin bolig og ta det som et utgangspunkt.

Det er flere faktorer som påvirker verdien. EIEs dyktige og lokalkjente eiendomsmeglere vil alltid gå ryddig og kunnskapsrikt til verks, og basere en verdivurdering på blant annet dette:

  • Beliggenheten, ikke bare den geografiske, men også inkludere faktorer som solforhold, etasje, nabobygninger, etc.
  • Tilbud som nærområdet byr på, som skoler, barnehager, kafeer, butikker, offentlig transport, etc.
  • Standarden, størrelsen og planløsningen
  • Om boligen har balkong, peis, heis, garasjeplass og annet som kan trekke prisen opp
  • Boligens historie og dokumentasjon

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: