EIE artikkelbilde
Artikler / Styling og interiør

Slik kan du gjøre oppussingen mer bærekraftig

Har du planer om å pusse opp boligen? Ved å ta valg som gjør boligen mer energieffektiv og forlenger levetiden til boligen vil det være mindre belastende for miljøet

Byggebransjen står for en stor andel av Norges utslipp, og oppussing er unektelig lite miljøvennlig i seg selv. Samtidig er det generelt sett mer miljøvennlig å restaurere og pusse opp eksisterende og forlenge levetiden til hjemmet ditt. Oppussing som gjør boligen mer energieffektiv og reduserer strømforbruket vil ha en miljøgevinst. Om du kan kombinere oppussingen med energieffektiviserende tiltak som nye lavenergivindu, etterisolering, effektive varmesystem som varmepumper eller smart strømstyring, blir straks prosjektet mer miljøvennlig.

Det er viktig å veie prioriteringene opp mot hverandre, og å gå for langsiktige løsninger. Dette sparer penger for din del, og er mindre belastende for miljøet.

Vurder prosjektet
Før du starter på oppussingsprosjektet, kan du spørre deg selv hvorvidt du trenger å renovere: Har oppussingen en funksjon utover estetikk? Dersom renoveringen er rent estetisk, kan man tenke på mer overfladisk tak - dette krever færre materialer og mindre avfall. Sørg også for å ta bærekraftige stilvalg. Ekstreme stilvalg er alltid mer risikabelt, også med tanke på fremtidig salg. Du skal selvfølgelig velge noe du vil sette pris på og som uttrykker din personlighet, dette er en viktig del av bærekraftige stilvalg, men det er samtidig viktig at du ikke går lei av omgivelsene om ett år.

Avfall
Oppussing medfører store mengder avfall, og hvordan du håndterer dette avfallet har mye å si for hvor miljøvennlig oppussingen blir. Dersom prosjektet er av en viss størrelse, stilles det også krav om at man har en avfallsplan. Ved bygging og oppussing er det snakk om farlig og giftig avfall som kan forårsake skader for dyr og planter, men også mennesker, dersom det sorteres feil eller blir liggende i naturen. Dersom du tar deg av transport av avfall selv, er for øvrig dette en god måte å spare penger på når du skal pusse opp.

Gjenbruk
Gjenbruk det du kan, og vær gjerne litt kreativ. Trenger du egentlig å kjøpe nytt? Gamle tregulv kan slipes til å se ut som nytt, og kan også lakkeres for en lekker ny look. Pussepapir, treolje og maling kan gjøre underverker for gamle møbler. Nytt møblement kan kjøpes brukt uten at det går på kvalitet eller utseende.

Unngå også å kaste gamle eiendeler - det kan godt være du får solgt mye, og det du ikke får solgt, kan ofte gis bort. Secundo er fin løsning for å selge hvitevarer, møbler og andre tunge og litt uhåndterlige ting. Les mer om tjenesten her.

Materialvalg- og forbruk
Ikke kjøp mer enn du trenger. Selv om det er greit å ha litt å gå på, blir det meste bare liggende i en bod etter prosjektet er ferdigstilt, og til slutt kastet. Bruk heller tid på forhånd til å finne ut nøyaktig hvor mye du trenger.

Når du selv ser på materialer, lønner det seg å påse at de er bærekraftig produsert og ikke giftige. Merkene du bør se etter, er:

  • Miljømerket Svanen - er Norges offisielle miljømerke
  • NAAF-merke - forteller at produktet er allergivennlig
  • Enova anbefaler - Enova anbefaler produktet i forbindelse med energieffektivisering
  • Energimerking - forteller deg hvor mye energi produktet bruker
  • Rainforest Alliance - gjelder trevirke og sikrer at miljøhensyn er tatt
  • PEFC - gjelder for tre- og papirprodukter, og viser at produktet bidrar til bærekraftig skogsbruk
  • Grønt punkt - forteller deg at bedriften håndterer emballasje på en ansvarlig måte
  • Velg materialer som varer - dette er alfa og omega for en miljøvennlig oppussing.

Håndverkervalg
En seriøs håndverker sørger for riktig avfallshåndtering og kan gi råd om valg av gode, bærekraftige materialer. I tillegg sikrer korrekt utførelse at resultatet varer lenger. Det finnes en miljøsertifisering for fagfolk som heter Miljøfyrtårn. Denne ordningen er imidlertid ikke veldig utbredt blant håndverkerbedrifter i privatmarkedet.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: