hero
Tips og råd

Luftig utbygging av loft i enebolig

Er du på visning, men savner flere kvadratmetre? Å bygge ut loftet til boareal kan være en smart og effektiv løsning for å øke både størrelsen og verdien på en bolig.

Loftsutbygging er noe som i de fleste tilfeller vil være byggteknisk mulig, gitt at kommunen godkjenner planene. Dersom det er snakk om en enebolig, er prosessen ofte enklere enn for loft i sameier og borettslag. Dette skyldes at man i eneboliger ikke må tenke på brannskiller mot andre boenheter, og at det ofte er enklere å finne løsninger som tilfredsstiller kravene til rømning.

Regler og utfordringer
Når man skal bygge ut loftet, krever det normalt at man legger inn ekstra isolasjon i tillegg til nytt elektrisk anlegg, nye overflater, nytt trappeløp og eventuelt nye vinduer. For at loftet skal kunne brukes som et oppholdsrom, er det flere krav som må innfris. Merk at kravene avhenger av hvorvidt du skal bygge en helt ny, separat leilighet eller om du planlegger å innlemme loftsarealet i underliggende boenhet. Det siste er mindre kostbart og medfølger færre krav.

For å få godkjent oppholdsrom må takhøyden være på minimum 2 meter, og det være minst 1.9 meter fri høyde fra gulv til tak i minst 60 cm bredde. Dersom boligen er bygget etter 1. juni 2011, er regelen 2.2 meter. Loftet må også oppfylle kravet til rømningsveier i tillegg til å ha tilstrekkelig ventilasjon og isolasjon. Om du er usikker på hva som kreves for at loftet skal bli godkjent, kan du ta kontakt med Plan- og bygningsetaten i din kommune.

Sett fagfolk på jobben
Det er stor variasjon i hva slags utgangspunkt man starter med når man skal bygge ut et loft. Enkelte loft har tilstrekkelig takhøyde og rømningsveier, mens andre er for trange og har for lav takhøyde. Det er derfor lurt å hyre en arkitekt eller rådgivende ingeniør bygg til å se på mulighetene. En erfaren arkitekt, tømrer eller bygningsingeniør vil ha gode forutsetninger for å hjelpe deg med å utvikle gode løsninger, og ha kjennskap til hva som er gjennomførbart både med tanke på praktiske løsninger, regelverk og det tekniske.

Hva kan du gjøre selv?
Å bygge ut loftet er omfattende arbeid som de aller fleste velger å overlate til fagfolk. Det er tross alt ingen spøk å endre på bærende konstruksjoner eller trappeløp. Selve innredningen er det likevel mange som synes det er spennende å gjøre selv. Man kan for eksempel legge gulv, sette opp lettvegger og male veggene. Her kan du hente inspirasjon fra boligmagasiner og interiørblogger, og benytte muligheten til å være kreativ og sette ditt personlige preg på arealet.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: