Utdrag fra Tilstandsrapporten fra takstmann:
Følgende bygningsdeler er tildelt TG2:
Våtrom - Bad 1. etasje:
Overflater vegger - Det er hull etter tidligere innfestinger utenfor dusjsonen, som ikke er tettet. Forholdet vurderes til å medføre fuktrisiko. Ytterligere undersøkelser anbefales slik at tilstanden kan kartlegges og nødvendige tiltak kan iverksettes.
Membran, tettesjikt og overgang til sluk - Det er ukjent om løsningen med rørgjennomføringer i gulv under servant er fullgod/vannsikker mot direkte vannbelastning og vanndamp. Ytterligere undersøkelser anbefales.
Våtrom - Vaskekjeller:
Helhetsvurdering - Det er valgt å vurdere våtrommet (og tilhørende bygningsdeler) med en samlet helhetsvurdering. Følgende hovedmomenter er lagt til grunn for vurderingen:
På bakgrunn av alderen til for eksempel røropplegg, tekniske installasjoner, tettesjikt og lignende er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid, men ikke lar seg observere direkte. Det er ikke benyttet tettesjikt/membran i våtsoner, noe som gjør at gjeldende krav for våtrom ikke er oppfylt.
Det gjøres oppmerksom på at våtrommets anbefalte brukstid er passert. Basert på alle ovennevnte forhold bør det gjennomføres jevnlig ettersyn av våtrommet, slik at nødvendige tiltak kan iverksettes. Eksakt tilstand på bygningsdeler som ikke lar seg inspisere er ikke kartlagt. Våtrommets eventuelle restlevetid er ikke kjent, og det må påregnes tiltak i fremtiden.
TGIU:
På grunn av våtrommets utforming og bruk er det ikke praktisk mulig å gjennomføre hulltaking og fuktmåling i de mest fuktutsatte delene av våtsonen, som erfaringsmessig er områdene der skader forekommer. Hulltaking og fuktmåling i lukkede konstruksjoner er derfor ikke utført. Det ble derimot gjennomført et overflatesøk med fuktindikator, uten at det ble påvist indikasjoner som tyder på fuktskader.
Toalettrom (ikke våtrom) - 1. etasje:
Ventilasjon - Tilluftsspalte er ikke etablert. Forholdet fører til redusert ventilering av rommet når døren er lukket. Tilluftsspalte bør etableres.
Vannrør - Se punkt "Vannrør" under avsnitt om teknisk anlegg.
Overflater vegger - Tapet har stedvis manglende vedheft. Eksakt årsak er ukjent. Jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov.
Avløpsrør - Se punkt "Avløpsrør" under avsnitt om teknisk anlegg.
Øvrige rom - 1. etasje:
Overflater vegger - Tapet på soverom har stedvis manglende vedheft. Eksakt årsak er ukjent. Jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov.
Annet -Deler av etasjen har skråtak som i praksis er en lukket konstruksjon, og det er ikke kjent hvordan oppbyggingen er utført. Erfaringsmessig betraktes slike konstruksjoner som fuktrisikokonstruksjoner. TG2 er valgt for å belyse risiko, selv om det ikke ble observert skader eller symptomer på skader.
Rom under terreng (kjeller, underetasje, sokkeletasje) - kjeller:
Helhetsvurdering - Det er valgt å vurdere bygningsdelene med en samlet helhetsvurdering basert på slitasjegrad, tilstand, konstruksjonstype og risiko. Hovedmomenter for helhetsvurderingen er:
Kjelleren har synlige betong/murvegger under bakkenivå. Hulltaking er ikke utført med bakgrunn i at gjeldende vegg/grunnmur er av mur/betong. Synlige fuktmerker i bod er registrert. Råteskader observeres på skillevegger. Avleiring av salt/kalkutslag observeres på grunnmur/gulv mot grunn (dette vurderes å være et resultat av fuktvandringer i konstruksjonen). Eksakt årsak er ikke kjent, men kapillærsug (materialet trekker til seg vann) fra nærliggende overflater og svakheter med dreneringen vurderes til å være en sannsynlig årsak.
Basert på alle ovennevnte opplysninger bør bygningsdelene holdes under oppsikt slik at eventuelle tiltak kan iverksettes ved behov.
Loft - uinnredet/ råloft - kaldtloft:
Kontroll av diffusjonssperre - Det er ikke etablert dampsperre mellom varm og kald sone. Konsekvens er fare for kondensering.
Konstruksjonsoppbygging - Luftespaltene mellom taksperrene er i hovedsak tettet med isolasjon, noe som fører til redusert ventilering av kaldtloftet. Forholdet kan føre til økt fuktpåkjenning. Tiltak må påregnes.
Ildsteder / skorsteiner innvendig:
Skorsteiner inne i boligen - Det observeres fuktig sot som har trengt gjennom pipen og som har gitt skjolder på pipeveggen. Forholdet tyder på at det kommer vann inn i pipeløpet, fra utsiden. Forholdet bør holdes under oppsikt.
Innvendige trapper:
Innvendige trapper - Trappene har ingen håndløpere. Basert på ovennevnte forhold oppfyller ikke trappene dagens krav til sikkerhet. Tilstandsgrad settes iht. NS3600. Om trappene vil oppfylle kravene som var gjeldene på oppføringstidspunktet eller ikke, er ikke videre undersøkt.
Etasjeskiller - 2. etasje:
Skjevhetsmåling - Det er registrert skjevheter i stue/kjøkken, hvor forskjellen mellom høyeste og laveste punkt er målt til 13 mm. Eksakt årsak til skjevhetene er ikke kjent.
Tekniske anlegg, VVS anlegg:
Vannrør (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom) - Vannrør av kobber som er fra boligens opprinnelige byggeår er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
Avløpsrør. (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom) - Avløpsrør av støpejern er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
Yttervegger inkl. fasader og konstruksjon:
Helhetsvurdering - Det er valgt å vurdere yttervegger/utvendige fasader (og tilhørende bygningsdeler)
med en samlet helhetsvurdering. Følgende hovedmomenter er lagt til grunn for vurderingen:
Bygningens ytterkledning/fasader har enkelte råteskader, og det vurderes at andre deler av bygningsdelen kan utvikle lignende svekkelser i nær fremtid hvis ikke tiltak iverksettes. Det er ikke montert musesperre bak trekledning, noe som kan medføre at gnagere kommer seg inn i boligen. Lufte- og dreneringsspalte bak trekledning er stedvis blokkert, noe som kan redusere levetiden til kledningen og påvirke veggkonstruksjonen negativt.
Det gjøres oppmerksom på at en komplett undersøkelse av fasadene krever stillas og/eller andre sikkerhetsmessige forutsetninger som ikke lå til grunn. Basert på alle ovennevnte forhold bør nødvendige tiltak iverksettes. Jevnlig ettersyn bør gjennomføres, med tanke på at restlevetiden på de forskjellige bygningsdelene er ikke kjent.
Dører og vinduer:
Vinduer - Enkelte vinduer bærer preg av slitasje og elde. Det er ikke observert synlige skader av større betydning, men basert på tilstanden er restlevetiden usikker. Knust vindu registrert i bod. Slitasjegraden på vinduet vurderes å være så høyt at hele vinduet bør byttes. Tiltak må påregnes
Utvendige trapper:
Helhetsvurdering Trappene mangler rekkverk og kan medføre fallfare. Tiltak bør påregnes.
Grunnmur og fundamenter:
Grunnmur - Avskalling av maling/murpuss observeres stedvis på grunnmuren. Eksakt årsak er ukjent. Tiltak kan iverksettes ved behov.
Drenering:
Helhetsvurdering -Det er valgt å vurdere dreneringen med en samlet helhetsvurdering. Dreneringens tilstand og funksjon påvirker innvendige bruksområder og innvendige bygningsdelers tilstand. Følgende hovedmomenter er lagt til grunn for vurderingen:
Bygningsdelen er nedgravd og skjult, noe som gjør at det er vanskelig å angi noen eksakt tilstand. Drenssystemet har passert estimert teknisk levetid, med den risiko dette innebærer. Fra innsiden observeres symptomer på fuktproblematikk som vurderes til å tyde på svakheter i dreneringens funksjon. Det vurderes som sannsynlig at grunnmuren ikke har utvendig fuktsperre, noe som øker faren for fuktvandring og fuktbelastning i konstruksjoner under bakkenivå. Alle opplysninger gitt i dette punktet bør ses i sammenheng med avsnitt "Rom under terreng". Det er registrert forhold som øker fuktbelastningen på grunnmuren/konstruksjoner under terreng.
Basert på alle ovennevnte forhold anbefales jevnlig ettersyn slik at tiltak kan iverksettes ved behov.
Stikkledninger og tanker:
Vann- og avløpsledninger (ink. stikkledninger) - Utvendige avløpsrør har en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. Redusert/usikker restlevetid.
Se også Tilstandsrapporten vedlagt salgsoppgave. Interessenter oppfordres til å gjøre seg kjent med denne.