EIE artikkelbilde
Artikler / Arkiv

Overgangen fra leie til eie

Sterk boligprisvekst og lave boliglånsrenter gjør at mange eksperter anbefaler å eie fremfor å leie. Flere banker tilbyr lån på mer enn fem ganger inntekten på ditt boligkjøp, og de færreste tenker gjennom konsekvensene av en renteøkning.

Vår samarbeidspartner Norsk Familieøkonomi gir deg gode råd dersom du vurderer overgangen fra leie til eie. Les om hvilke vurderinger et av deres medlemmer gjorde etter samtale med rådgiver.

Få oversikt over egen økonomi
Sindre hadde nettopp giftet seg og skulle også kjøpe sin første bolig. Han ønsket seg mer informasjon om de ulike lånetypene og produktene han burde se på i banken. Han gikk derfor til Eva Sørmo, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, for å få hjelp til veien videre.

Sindre og kona Merete hadde fått med seg tilbudet fra banken, og i tillegg en oversikt over egen økonomi. De hadde normal inntekt for nyutdannede som har startet i sin første jobb.

Tilbudet fra banken var overraskende. De hadde fått finansieringsbevis til å kjøpe 5,5 ganger inntekten sin. Sindre hadde ikke sett på regnestykket sammen med banken, men de hadde regnet på et boliglån på en lånekalkulator. Der hadde de sett at de fint kunne betale lånet med den renten de hadde fått.

Kartlegg kostnader forbundet med å eie
Når man eier egen bolig har man helt andre kostnader enn når man leier. Mange unge mennesker som skal kjøpe sin første bolig er uforberedt på disse kostnadene. Alle bør derfor be om å få se på regnestykket til banken.

I dette regnestykket vil kommunale avgifter, strøm og vedlikehold bli inkludert. Andre kostnader, som husholdningskostnader, vil også være med. For mange vil disse tallene være urealistisk lave.

Bankene legger også inn en renterisiko, ofte på fem prosent, som vil si at man må tåle en renteoppgang for å få lån i banken.

Du bør tåle en eventuell renteøkning
Eva Sørmo så at banken hadde strukket seg langt for Sindre fordi hans familie var gode kunder i banken. Det kan være positivt med banker som strekker seg langt for kundene, men husk at det er du som skal betale lånet.

Sindre og Merete ble vist alle kostnadene som kommer i tillegg når man kjøper bolig. De ble veldig overrasket da Sørmo forklarte at en renteøkning på bare to prosent ville påvirke årlig betaling med mer enn 80 000 kroner. Man bør være forberedt på endringer, selv om det ikke ser ut til at boliglånsrenten vil øke mye fremover.

Start boligsparing så tidlig som mulig
Sammen med Eva satte Sindre og Merete opp en oversikt over hvilke kostnader de burde forvente. De bestemte seg deretter for å opprette felles regningskonto og bufferkonto hvor de ble enige om å sette av penger på lønningsdag. Ved å sette av penger hver måned ville de bli mer forberedt til kjøp av bolig.

I Sindre og Meretes tilfelle ble det vurdert å binde renten på deler av lånet for å ta bort noe av renterisikoen. Dersom man velger fastrente er det viktig at man gjør det fordi man ønsker forutsigbarhet, og ikke som spekulasjon.

Når man skal kjøpe sin første bolig er det mange ting å tenke på. Da kan det være lurt å sørge for at man får nødvendig informasjon slik at man er forberedt på de ekstra kostnadene det vil medføre å eie sin egen bolig.

Dersom du er forberedt på overgangen til å eie bolig kan du se våre boliger til salgs her, eller les flere nyttige artikler fra vår samarbeidspartner Norsk Familieøkonomi her.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: