hero
Artikler / Arkiv

Tromsø-megler spår fortsatt prisvekst

Med 33 års erfaring i bagasjen kan Børge Martinussen, daglig leder hos Eie i Tromsø, med rette kalles en ringrev i meglerbransjen. Han sier selv at han ikke jobber med å selge hus, men primært med mennesker, skriver Nordlys.no.

Nordlys møter han og datteren Frida hjemme i nordbyen. Da eneboligen i Hamna skulle byttes ut for 7 år siden, falt valget på leiligheten med sentralt beliggenhet og fantastisk utsikt. Boligkomplekset har ikke heis, så prisen var det ikke noe å si på.

- Jeg har alltid vært interessert i boliger, noe som førte meg til utdanningen som byggingeniør. Men tiden etter endte studier var preget av liten aktivitet i byggenæringen, forteller han til Nordlys.no.

Løsningen ble å søke på jobb som meglerassistent, en stilling som innebar at han fikk jobbe tett og mye med folk, og det falt i smak. Ved siden av jobben videreutdannet han seg til eiendomsmegler.

Med fokus på folk
- Jeg bruker å si at jeg ikke jobber med å selge hus, men med mennesker. Som eiendomsmegler kommer du veldig tett på folk, og mange ganger i triste situasjoner som skilsmisser og dødsfall. Slike møter setter sine spor, sier han til Nordlys.no.

Heldigvis er det også andre hendelser som har satt spor hos den rutinerte megleren. Noen ganger kan det rett og slett være så hyggelig at det blir vanskelig å skrive regning i etterkant.

- For noen år tilbake hadde jeg fått et oppdrag om å verdsette 3 eiendommer for en familien, som del av et arveoppgjør. En av eiendommene var en jakthytte på yttersia av Kvaløya, hvor det kun var framkommelig med båt. Så da startet vi ut i Juni, med nydelig sol, hvite fjell og blikkstille hav.

Befaringen varte i to dager og ble avsluttet med grilling om bord før de tok fatt på turen hjem.

- Det er på slike dager man føler seg priviligert, når man blir invitert med inn i privatsfæren til folk. Og det trenger ikke være båtturer, jeg har mange ganger opplevd at folk, og da spesielt eldre, har stått opp ekstra tidlig for å bake kake til megleren kommer innom. Da føler man at man blir gjort stas på, sier han til Nordlys.no..

Mange jern i ilden
I løpet av sin 33 år lange karriere har Børge hatt alle tenkelige jobber innen bransjen. Alt fra assistent, til megler, faglig leder og administrerende direktør. I 2009 starter han opp Eie Tromsø, meglerhuset han i dag er daglig leder for.

Selv om dagene som megler er lange har det ikke skremt ham fra å påta seg flere verv. I januar ble han valgt inn som distriktsleder for Huseiernes landsforbund Troms, for andre gang. Et verv han ble oppfordret fra flere hold om å søke.

Han kan fortelle om aktive dager.

- Jeg mottar daglige henvendelser fra boligeiere som søker råd. Den siste stormen kom da Målselv kommune satte opp eiendomsskatten. Da sto ikke telefonen stille for å si det sånn.

- Som distriktsleder er mitt mål å jobbe for forutsigbare rammevilkår for alle som eier egen bolig, enten det er borettslag, selveierleiligheter, rekkehus eller eneboliger. Huseiernes landsforbund er ikke kun for villaeiere, sier han til Nordlys.no.

Martinussen oppfordrer alle som har spørsmål til å ta kontakt med forbundet, hvor mye av jobben består i å rådgi huseiere.

Høy fart i markedet
Martinussen beskriver dagens boligmarked som preget av høy fart, noe som gjør det vanskeligere for folk å sette seg grundig inn i prospektene.

- Det har helt klart blitt høyere fart i markedet med årene. Ikke bare går budrundene fortere, men de fleste som kommer innom visningene bruker mindre tid nå enn før. Det samme ser vi når det kommer til boligannonsene. I snitt bruker folk 5 minutter på en annonse, og av det mest tid på bildene.

Den erfarne meglere ønsker at flere bruker mer tid også på dokumentasjonen som følger med prospektet.

- Om du skulle gitt noen gode tips til folk på boligjakt, hva ville det vært?

- Bruk tid, både på prospektet og visningen. Les dokumentene nøye - de er kilden til mye viktig informasjon. Om mulig, ta med deg profesjonell hjelp.

- En annen ting som er viktig å tenke på er at boliger må tas vare på. Kjøper du deg et hus eller en leilighet, kjøper du også ansvar. Det vil garantert komme utgifter til eksempelvis reparasjoner og utbedringer, sier han til Nordlys.no.

- Helt avslutningsvis; boligprisene i Tromsø - vil de stagnere eller vokse videre?

- I løpet av mine 33 år som megler har det ikke gått én dag uten at det har vært tema. Når man snakker om boligpriser må man huske på at det er naturlig med prisstigning. Lønningene øker, materialkostnader går opp og det innføres stadig nye forskrifter som gjør det dyrere å bygge. Tromsø er i tillegg en by med befolkningsvekst, noe som tilsier at vi ikke kommer til å nå det berømte takte. Min prognose er at prisene vil fortsette å øke.

Han presiserer at prisveksten i Tromsø de siste 10 årene har vært lavere enn gjennomsnittet i resten av landet - noe som har sin forklaring i at byen er mer geografisk begrenset enn andre storbyer.

Les originalartikkel her

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: