hero
Artikler / Bærekraft

Bærekraftig tiltak i egen bolig

Stadig får vi høre om nye tiltak for en mer bærekraftig og miljøvennlig hverdag. Det kan være lurt å bli mer bevisst på hvilke valg du tar for å bidra til å redusere bruk og kast-samfunnet vi i dag er en del av. Men hvilke tiltak skal egentlig til?

Gjenbruk
Vi lever i et bruk og kast-samfunn og forbruket her i Norge er spesielt basert på det. Derfor er det viktig at flere begynner å tenke nytt og kan se muligheter i det du allerede har eller kjøpe brukt.

Gjenbruk kan være noe du ikke har bruk for lenger som brukes på nytt eller gjøres om til noe annet i stedet for å kastes. I de siste årene har flere blitt mer opptatt av bærekraft og gjenbruk, og det har også blitt en stor interiørtrend. Har du noe som ikke brukes lenger kan det gis bort eller selges. Det er viktig å kunne se muligheter og om noe har potensiale til å bli gjenbrukt, som kan spare miljøet for unødvendig avfall.

Våre tips til gjenbruk:

  • Se hva du har liggende i boden eller på loftet – kan noe andre få glede av det?
  • Kjøp brukt for å tenke på miljøet og samtidig spare penger
  • Kontakt venner og kjente for å høre om de har noe som de ønsker å kvitte seg med og som kan bli gjenbrukt

Oppussing
Skal du pusse opp boligen din kan det være mye å spare. Gjenbruksstasjoner har vanligvis egne områder hvor du kan finne og ta med materialer som andre ikke har fått bruk for, men som er i god stand. Ønsker du derimot å kjøpe nye produkter kan et godt miljøvennlig valg være å se etter svanemerkede produkter. Disse er ofte bedre enn andre produkter, og bra for både deg og miljøet.

Det kan også være lurt å ikke kun tenke på å pusse opp overflatene i boligen, byggkvalitet er også viktig. Etterisolering og utbytting av gamle vinduer kan bidra til å redusere behovet for oppvarming og tilføre boligen mer verdi.

Husk å sortere og behandle avfallet riktig under oppussingen. Mye kan gjenvinnes og komme andre til gode om du ikke selv velger å bruke det igjen.

Energieffektive løsninger
Vi bor i et land hvor temperaturen varierer mellom årstidene, dette gjør at vi i store deler av året har behov for å varme opp boligene våre. Det kan være både dyrt og lite miljøvennlig å varme opp boligen om du ikke har energieffektive løsninger. Ved å investere i for eksempel en varmepumpe kan du få et godt inneklima og samtidig spare både penger og miljøet. Andre energieffektive løsninger i hjemmet kan være å bytte ut gamle lyspærer med LED. Disse holder lenger og sparer deg for unødvendig bruk av strøm.

Bærekraftig hjem
En varmepumpe kan være et godt alternativ til oppvarming med strøm, samtidig som det er bra for miljøet og bærekraftig. Ved å investere i en varmepumpe vil den utnytte energien svært effektivt, og derfor er det et miljøvennlig alternativ til andre oppvarmingsløsninger. En varmepumpe vil også bidra til at du får en betydelig lavere strømregning, og etter noen år vil investeringen være nedbetalt.

Varmepumpen kan bidra til et bedre inneklima på ulike måter og den er enkel å bruke. Den kan også brukes til kjøling og du kan holde en komfortabel innetemperatur på varme sommerdager.

Spar strøm hjemme
Ved å gjøre ulike tiltak for å produsere varme mer effektivt og få boligen til å holde på varmen, kan du være mer målrettet med strømforbruket. Et strømstyringssystem vil forsikre at du ikke bruker strøm unødvendig. Det du bevisst kan gjøre for å spare strøm er å skru ned varmen, slukke lys i rom som ikke brukes og når du ikke er hjemme. Du kan sette opp faste intervaller for varme og lys fra mobilen.

Er du bevisst og gjør du de riktige tiltakene kan det være mye å spare. Det er smart, både økonomisk og i forhold til miljøet.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: