Gode og lønnsomme strømtiltak
Når strømprisene stiger, dukker det opp utallige tips for å redusere forbruket – alt fra små ting som LED-pærer til store tiltak som solceller. Men hvor skal du starte? Et tips: Tenk langsiktig.
Jakten på lønnsomhet
Du kan få god effekt av flere raske og enkle tiltak som å bytte til LED-pærer, montere tettelister og tilsvarende. Mange bekker små, gjør en stor å.
Men har du muligheten, vil du få betydelig bedre effekt av å investere i litt større tiltak som fører til en reell strømreduksjon.
Tiltakene som oftest er mest lønnsomme er de som fører til en god energiforbedring, men som ikke koster skjorta. Blant dem er:
Varmepumper, særlig luft-til-luft og luft-til-vann
Smart strømstyring
Vannbåren varme
Rentbrennende vedovn
Smart elbillader
Felles for disse, er at de gir langvarig reduksjon i strømforbruk. De krever lite vedlikehold, har flere positive funksjoner utover strømreduksjon, og kan bli lønnsomme på sikt. Glem heller ikke at slike tiltak gjerne ser bra ut i en fremtidig salgsoppgave.
De gode, trofaste strømtiltakene
De sanne klassikerne innen energieffektivisering er dessverre ikke like spennende som smarte elbilladere og solceller. Men år etter år, har disse tiltakene vist seg å ha best effekt. Øvrige tiltak behandler gjerne symptomer på større energimangler, noe som unektelig kan være effektfullt.
Det kan imidlertid sjelden måle seg med å behandle selve “sykdommen”, noe disse tiltakene gjør:
Etterisolering
SINTEF anbefaler dette for boliger bygd før 1990. Dette er et kostnadsdrivende tiltak som ofte krever at kledningen må fjernes. Etterisoleringen kan deles opp i form av loft- eller kjellerisolering for å fordele kostnaden over en lengre periode.
Skifte av kledning og tak med etterisolering
Dette er kanskje det største og dyreste tiltaket, men med tilsvarende effekt på energistatus.
Skifte av vinduer
Nye lavenergivinduer reduserer varmetap og kaldras. Kostnaden her er lavere enn for de to tiltakene over, med ca. 20 000 kr per vindu.
Kostbare klassikere
Skifte av kledning, tak og etterisolering er unektelig tiltak som koster mye, hvor den høye kostnaden vil føre til lang nedbetalingstid, selv med vesentlig reduserte fyringskostnader og verdiøkning.
Det er dermed ikke tiltak man gjør uten grunn. Før eller siden må tak og kledning byttes, og da er det en ypperlig mulighet til å etterisolere samtidig, og gi boligen et realt energiløft.
Mange muligheter
Uansett hva du velger, ikke la deg stresse så mye av strømpriser at du går desperat til verks. Hvert år er det flere som prøver å spare penger i hus og hytter ved å skru av strømmen. Det kan du sant nok spare noen kroner på, men det medfører en betydelig risiko for frostskader. Et frostsprengt rør, og vannlekkasjen som følger, vil koste langt mer enn strømmen noensinne kunne gjort.
Velg heller blant de mange gode, små og større tiltakene. Hvilke tiltak som passer best, avhenger av boligen, budsjettet og strømforbruket ditt. Det er heldigvis mye å velge mellom. Større tiltak gir ofte de beste besparelsene, men også mindre grep kan være verdifulle på veien mot en mer energieffektiv bolig.