Er det lurt å pusse opp før salg?
Det er ofte gunstig å pynte litt på boligen før salg, men du bør heller ikke gjøre for mye.
De aller fleste hjem har godt av et lite ansiktsløft før de legges ut. Sliten eller utdatert maling og innredning, skitne fuger på bad, fuktskade på kjøkkenbenken og tilsvarende kan i kombinasjon gi et dårlig førsteinntrykk.
Gjør boligen mer attraktiv med lure grep
Mange er mer overfladiske enn de liker å innrømme, og lar seg både sjarmere av pene overflater og skremmes vekk av skavanker. Selv om potensielle kjøpere vet at slike skavanker gjerne er enkle å fikse, kan de like fullt ha en nesten irrasjonell effekt på helhetsinntrykket av boligen.
Pene overflater og riktig styling kan ha stor effekt, særlig på et eldre og litt slitent hjem. Det er også ofte snakk om relativt rimelige tiltak som man kan utføre selv.
Her er noen enkle tiltak til vurdering:
- Mal himling, inner- og yttervegger, lister og skapfronter
- Forny fuger med ny fugemasse eller ny fugepenn
- Skaff ny, moderne belysning med nye lamper
- Slip gulnet og ripete parkettgulv
- Vask og beis terrassen
- Erstatt den gamle og fuktskadede kjøkkenbenken
- Forny baderoms- og kjøkkeninnredning med nye skapfronter eller nye møbler
- Fullfør halvferdige boligprosjekter
Har boligen noen åpenbare sårbarheter, en vegg preget av hakk og gamle skruehull eller skavanker som er påpekt i tilstandsrapporten? Da kan dette være fine steder å starte.
Ingen grunn til å slå på stortromma
Når man selger, er lønnsom oppussing målet. For å oppnå dette kreves en forsiktig balanse mellom tiltakskostnad og forventet økning i kjøperinteresse og verdi. Mindre, overfladiske tiltak er vanligvis trygge - kostnaden er minimal, men effekten kan være stor. Det er naturligvis ikke snakk om noen store verdiøkninger, men tiltak som nymalte vegger kan føre til at flere møter opp på visning.
Noen tiltak, som ny kjøkken- og baderomsinnredning eller sliping av gulv, vil være i grenseland. Det er ikke dyre tiltak, men kostnaden er ikke ubetydelig. Samtidig kan de føre til en mer reell verdiøkning, ikke kun økt interesse for boligen. Totalt sett kan det godt være at slike tiltak vil være vel verdt investeringen.
Til slutt har man dyre tiltak som renovering av bad og skifte av kledning eller tak. Dette er tiltak som koster flere hundre tusen kroner. Med slike høye investeringskostnader øker også risikoen for at du taper økonomisk på det betydelig. Generelt sett er det sjeldent lønnsomt å utføre slike store og dyre tiltak.
Det er ikke noe fasitsvar på hvilke tiltak som vil være lønnsomme. Ta gjerne en prat med EIE for Premium rådgivning. Hos oss finner du lokalkjente meglere med god innsikt i hva kjøpere ser etter i en ny bolig.
Noen ganger kan dyre tiltak være nødvendige
Men, som med alt annet, finnes det unntak. I noen tilfeller kan det være vanskelig å selge en bolig, kanskje på grunn av en lekkasje på badet eller på grunn av råte i taket. Er mangelen såpass betydelig at den står i veien for salg, kan det være verdt det å utbedre den. For å redusere kostnaden, kan man velge rimeligere løsninger eller kun utbedre i begrenset omfang.
Om du kan nyte frukten av ditt oppussingsprosjekt i flere år, blir det også et litt annerledes regnestykke. Det blir ikke lenger kun den økonomiske verdien som betyr noe, men også bruksverdien.
Samtidig kan også verdiøkning over lengre tid være betydelig. Men husk at dette kan variere veldig avhengig av hvorvidt du bor mer sentralt eller landlig. Har du spørsmål om mulig verdiøkning der du bor, har våre eiendomsmeglerne i EIE mye kunnskap om boligverdiutviklingen i ditt område.