EIE artikkelbilde
Artikler / Råd og fagartikler

Gammel ovn til rentbrennende ovn

Når det blir mørkt og kaldt ute, varmer vedovnen både kropp og sjel.

Fjoråret ble et stort år for vedfyring. Skyhøye strømpriser sendte mange ut for å kjøpe seg vedovn eller peis. Dette resulterte i mange fyringsrekrutter og mange nye flotte ildsteder. Selv om disse nye peiseierne kanskje mangler litt erfaring med vedfyring, har de alle et solid utgangspunkt som selv mange peisveteraner fortsatt mangler - en rentbrennende vedovn.

Rentbrennende vedovn

I 1998 kom krav fra myndighetene om at alle nye vedovner skulle være rentbrennende. Disse ildstedene får til en bedre forbrenning takket være et mer avansert forbrenningssystem, hvor blant annet sekundærluft øker effekten til ovnen og reduserer luftforurensning. En rentbrennende ovn får slik langt mer ut av veden som forbrennes samtidig som sotdannelse og utslipp av partikler reduseres.

Er ovnen din yngre enn 25 år, har du en rentbrennende ovn fra før. Om ovnen er eldre enn 25 år, er det stor sannsynlighet for at den ikke er rentbrennende. Da vil du kunne tjene godt på å bytte den ut, ikke bare gjennom bedre varme og lavere strømregninger, men den vil også komme godt med når du skal selge. En energieffektiv peis vil kunne ta seg godt ut på tilstandsrapporten og gi en fin verdiøkning.

Åpen peis er dårligst

Av alle de ulike ildstedene er den åpne peisen helt klart minst effektiv. På grunn av den åpne suges varm luft ut av rommet og opp og ut pipa samtidig som usunne partikler sprer seg ut i rommet. På den “positive” siden holder du da kråka på taket god og varm.

Har du en åpen peis og ønsker et mer effektivt ildsted, har du to alternativer. Du kan kvitte deg med den åpne peisen og installere en moderne vedovn i stedet. Om tanken på å kaste den flotte peisen skjærer litt i hjertet, kan du gå for alternativ to: Installer en peisinnsats. Med en peisinnsats får du beholde peiskonstruksjonen og muligheten for åpen peis, men du kan også stenge den mesteparten av tiden for å sikre god effekt. En oppgradering fra åpen peis til en moderne, rentbrennende peisinnsats vil kunne merkes godt.

Har du en eldre vedovn, er sant nok den vanligvis bedre enn en åpen peis, men den er fortsatt langt unna en rentbrennende ovns effektivitet. Den burde rett og slett byttes ut. Om du er glad i utseendet til eldre, tradisjonelle ovner, er det mulig å kjøpe nette, rentbrennende ovner med tradisjonelt design. Det finnes også mange flotte i moderne design, med store vindusflater. Du kan finne mange forskjellige typer vedovner i ulike former og materialer - du kan kle den med kleberstein eller kakkel, om du foretrekker det.

Den menneskelige faktoren er fortsatt viktig

Selv om du har verdens mest effektive vedovn- eller peis, må du fortsatt vite hvordan å fyre riktig. Det er fullt mulig å gjøre den rentbrennende ovner mindre effektive og mer forurensende ved å fyre feil. Det kan være lett å tenke at dette har peisveteranene stålkontroll på, men sannheten er at mange som har eid vedovn i årevis faktisk tenner opp feil. Den gamle måten er ute.

Så, for både peisveteraner- og rekrutter, slik fyrer man opp riktig:

  • Pass på at du har god, tørr ved. Om du slår to vedkubber sammen, burde kubbene høres ut som balltre

  • Unngå å bruke store vedkubber - medium store vedkubber er mest effektivt.

  • Bruk tennved og tennbriketter - ikke papp, avispapir eller avfall, som forårsaker unødvendig sotdannelse og luftforurensning

  • Tenn opp øverst - dette er motsatte av hva man lærte i gamle dager. Brennkammeret blir raskere varmt og avgasser forbrennes bedre når du tenner opp fra toppen av bålet.

  • Sørg for tilstrekkelig trekk, spesielt i starten. Ha gjerne ovnsdøren litt på gløtt, og åpne et vindu om nødvendig. Etterhvert kan du lukke vindu og dør, og justere med lufteventilene

  • Unngå lusefyring - det vil si å strupe luften slik at det brenner sakte og lengst mulig. Dette produserer mye sot og er generelt lite effektivt. Unngå også å overfyre slik at det brenner for intenst og varmt da dette øker faren for pipebrann.

Husk for øvrig at ildsteder er forskjellige. Gjør deg derfor kjent med leverandørens bruksanvisning, og prøv deg også litt fram for å finne den perfekte fyringsoppskriften for ditt ildsted.

Du burde ikke ha store problemer med sotdannelse på glasset om du har en rentbrennende vedovn. Om det likevel blir tildekket av sot i løpet av kort tid, kan det være et tegn på at du fyrer feil, har våt ved eller at det er dårlig trekk.



Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: