EIE artikkelbilde
Artikler / Råd og fagartikler

Skattemeldingen: tips for boligeiere og eiendomsdrivende

Utleie, salg, oppussing for videresalg og eiendom i utlandet kan ha stor betydning for skatten du må betale – eller fradragene du har krav på. I denne artikkelen får du en oversikt over hva som gjelder for de vanligste situasjonene - og hva du bør være ekstra oppmerksom på når du skal levere skattemeldingen.

Utleie

Hvis du leier ut en bolig du selv ikke bor i, og utleien ikke regnes som en del av en næringsvirksomhet, må du betale 22% skatt av overskuddet du tjener på utleie. Overskuddet er inntektene dine fra utleie minus utgifter du kan få fradrag for. Slike utgifter kan være felleskostnader, oppussingskostnader til vedlikehold, annonseringskostnader, strøm, slitasje på innbo, kommunale avgifter og lignende. Har du lån på boligen du leier ut, får du derimot ikke avdrag for rentekostnaden.

Dersom du leier ut en del av boligen du selv eier og bor i, er leieinntekt opp til 20 000 kroner i året skattefritt. Tjener du mer enn dette, blir hele beløpet i utgangspunktet skattepliktig. Unntaket er hvis den utleide delen, vurdert etter utleieverdi, utgjør mindre enn halvparten av boligen. Da kan inntekten likevel være skattefri. Merk at det finnes egne regler dersom du leier ut til egne barn.

Utleie som næringsvirksomhet

Dersom du eier og leier ut flere eiendommer, for eksempel mer enn fire leiligheter, kan det bli regnet som næringsvirksomhet.

Salg av bolig

Hvis du selger en bolig du ikke har bodd i minst 12 av de siste 24 månedene, må du betale skatt på gevinsten. Gevinsten kan reduseres ved å trekke fra relevante kostnader knyttet til salget, som for eksempel kostnader knyttet til eiendomsmegler.

Salg av tomt

Gevinst ved salg av tomt er alltid skattepliktig, og for 2025 er satsen på 22%. Unntaket er hvis tomten regnes som en naturlig del av en boligeiendom der eier- og botidskravet er oppfylt. Da kan også tomten omfattes av skattefriheten. Det vurderes blant annet om tomten utgjør et «naturlig arrondert» areal, men også andre viktige forhold kan spille inn. Dersom det foreligger skatteplikt, kan du få fradrag for enkelte kostnader, som for eksempel kostnad til eiendomsmegler.

Kjøp og salg av eiendom etter oppussing og kontraktsposisjoner

Kjøper du og selger eiendom etter oppussing (flipping) eller bolig under oppføring (kontraktsposisjoner), blir fortjenesten normalt regnet som kapitalinntekt og beskattet med 22%.

Men hvis aktiviteten regnes som virksomhet, vil det kunne anses å foreligge personlig næringsvirksomhet for privatpersoner, selv om det ikke er registrert enkeltpersonsforetak. I så fall skal det også beregnes lønnsinntekt etter den såkalte foretaksmodellen. Vi anbefaler derfor at det vurderes nærmere hvorvidt aktiviteten anses som kapitalinntekt eller som virksomhetsinntekt.

Eiendom i utlandet – for privatpersoner og bedrifter

Norge har globalskatteplikt, noe som betyr at dersom du er skattemessig bosatt eller hjemmehørende i Norge, må du betale skatt til Norge av inntekter fra eiendom i utlandet. Eiendommen vil også påvirke formuesskatten din som privatperson, og inngå i beregningen av aksjenes formuesverdi for aksjeeiere.

Ifølge de fleste skatteavtaler, vil beskatningsretten til fast eiendom (også) være gitt til det landet der eiendommen ligger. Det er derfor viktig å undersøke hva som gjelder i det aktuelle landet, og om du må levere en skattemelding der.

Dersom eiendommen skattlegges i utlandet, kan du som skattemessig bosatt her i Norge, undersøke hvorvidt du som privatperson eller bedrift har krav på kreditfradrag. Dersom dette er tilfelle, vil dette kunne medføre at vedkommende eller bedriften får fradrag i norsk skatt for skatt betalt til utlandet (altså kreditfradrag). Vi gjør oppmerksom på at det foreligger spesielle frister for krav om slikt kreditfradrag i Norge.


Dersom det er spørsmål til ovenfor nevnte, kan advokat Vivi Bjerkaas kontaktes per telefon 99 2222 10 eller per e-post; vcb@eie.no.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: