EIE artikkelbilde

Gjør huset ditt klart for vinteren

Høsten er tiden for å forberede hjemmet på vinteren.

Vinteren nærmer seg med stormskritt, og før vi vet ordet av det er omverden begravd under et tykt teppe med snø. Norske hus er bygd for å tåle harde vintere med kulde, vind og tung snø. De fleste hus trenger likevel litt omsorg og støtte hvert år for å kunne for å holde oppe dette skjoldet mot vinteren.

Jevnlig vedlikeholdssjekk forebygger dyre skader

Sjekk av yttervegger og tak burde utføres minst én gang i året, men aller helst to ganger: En gang før vinteren, om høsten, og en gang etter, om våren. Slik kan man påse at huset både er klart for vinteren før den kommer, og at den har overlevd uten skade når den er over.

Høstsjekk av bolig trenger ikke å ta lang tid, som oftest duger en runde rundt huset og en tur på taket. Det som eventuelt vil ta litt tid er utbedringer av eventuelle mangler du oppdager. Men gjør du dette hvert år, er det også mindre sjanse for at du finner store mangler å utbedre.

Husveggen

I første omgang bruker du kun øynene for å se hvordan det står til med husveggen. Om du har trekledning, ser du etter misfarginger, boblete eller flassende maling, skader og sprekker. Har du murvegg, ser du etter det samme, men sjekk i tillegg veggen for sopp, alge, saltutslag og mose som vokser på veggen. Finner du dette, burde dette fjernes.

I tillegg til å sjekke veggen visuelt, burde du også ta en nærmere titt. Kjenn på kledningen, bruk gjerne en hard og spiss gjenstand som en skrutrekker, og sjekk om den er fast og hel. Er den porøs, er treet råttent. Da må bordene (plankene) som er rammet, byttes ut. Større skader kan være et godt signal på at det er på tide å bytte kledning. Skader oppstår som regel først nederst på husveggen, nær takrenna, ved dørkarmer og rundt vinduer.

Uavhengig av hva du finner, burde fasaden vaskes jevnlig, helst én gang i året. Fasken ivaretar malingen, men fjerner også skitt, støv, fett og råtesporer fra trevegger, og stygg sopp, mose og saltutslag på murvegger.

Taket

Det er likevel minst like viktig å sjekke taket som husveggen. Skader i taktekket kan enkelt forårsake fuktskade og vannintregning. Du må imidlertid komme deg opp på taket, og det er viktig at dette gjøres på en sikker måte.

Hvordan du sjekker taket, avhenger litt av hva slags taktekke du har. Men generelt sett burde du se etter skader i selve taktekket, og påse at det sitter som det skal. Vær også var på skader på gjennomføringer og beslag rundt pipe, ventilasjonshetter og takvindu. Se etter at takrennen er uskadet, og fjern eventuelt løv og gjørme.

Hva med leiligheter?

Har du en vedovn i leiligheten, er det lurt å sjekke tilstand på denne i før fyringssesongen starter. Fjern det meste av asken, men ikke alt. La det gjerne ligge igjen et lag på 1 cm, og vask glasset. Se om skorsteinen og brennplatene har synlige skader. Små sprekker i brennplatene går fint, men større skader burde utbedres. Legg ny pakning i døren om det er behov.

Har du en balkong, burde du sjekke at nedløpet ikke er blokkert og at vannet renner fritt ned der det skal. Vask eventuelle utemøbler og legg de vekk eller dekk de til før vinteren.

Gå over vinduer og se etter trekk. Du kan for eksempel bruke et stearinlys og se om flammen blafrer når du holder det mot vinduskantene. Om du har trekk, kan det være lurt å legge tetningslister.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: