EIE artikkelbilde

Endringer i avhendingsloven 2022

Fra 1. januar 2022 trer flere endringer i avhendingsloven i kraft, og dette har betydning for deg som boligselger

Ansvarsfraskrivelse

En mye omtalt endring er at ved forbrukerkjøp, altså der kjøper er forbruker, kan selger ikke lenger fraskrive seg ansvar for skjulte feil ved å selge boligen "som den er". En slik eller lignende alminnelig ansvarsfraskrivelser vil, jf. avhl. § 3-9 (2), ikke lenger være gyldig. Hvis det er konkrete forhold ved boligen, kan du som selger fremdeles fraskrive deg ansvar, men det forutsetter en spesifisert ansvarsfraskrivelse. Snakk med din EIE-eiendomsmegler for å avgjøre om det er grunnlag for en slik spesifisert ansvarsfraskrivelse, og i så fall hvordan denne bør formuleres.

Som boligselger er det viktig at du gir alle kjente opplysninger om boligen til interessentene. Opplysninger om boligens tilstand gis typisk i selgers egenerklæring, i salgsoppgaven fra eiendomsmegler og ikke minst i boligsalgs-/tilstandsrapport som er utarbeidet av en bygningskyndig.

I loven er det også inntatt en ny bestemmelse (avhl. § 3-10 (2)) som sier at det som tydelig fremgår i salgsdokumentene og i en offentlig godkjent tilstandsrapport, skal en kjøper anses kjent med. Det er kjøper er eller anses kjent med kan ikke senere gjøres gjeldende som en mangel.

Offentlig godkjent tilstandsrapport

Sammen med endringene i avhendingsloven, er det vedtatt en ny forskrift om offentlig godkjent tilstandsrapport. Forskriften oppstiller krav til hvilke bygningsdeler/rom som skal undersøke, hvordan undersøkelsene skal utføres, hva en bygningskyndig skal innhente av dokumentasjon, hvordan rapporten skal skrives og krav til klart språk. Forskriften ble vedtatt den 8. juni 2021 og dens fulle tittel er Forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel).

Vi oppfordrer våre boligselgere til å innhente en tilstandsrapport som oppfyller kravene til å være en offentlig godkjent rapport. For det første er det å ha en slik rapport et vilkår for å kunne tegne boligselgerforsikring. For det andre vil en slik offentlig godkjent tilstandsrapport, sammen med øvrig salgsdokumentasjon, gi kjøper et bedre beslutningsgrunnlag og informasjon om hva man eventuelt må påregne av utbedringer og kostnader ved boligen i fremtiden. Sammen bidrar dette til en tryggere bolighandel for både selger og kjøper.

Hvordan komme i gang med å selge bolig

Det kan føles vanskelig å navigere seg i markedet, hvilken megler man skal velge og hvordan et salg gjennomføres. Derfor har vi laget en enkel oversikt over hvordan salgsprosessen med oss ser ut.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: