EIE artikkelbilde
Artikler / Styling og interiør

På tide med nytt tak?

Har taket fått alvorlig skade, eller rett og slett levd ut sine dager, er tiden inne for å skifte det ut og få nytt tak.

Som regel innebærer et takskifte å fjerne eksisterende taktekke, det vil si eksempelvis takstein eller shingel, samt undertak, sløyfer og lekter. Dersom det har oppstått større fukt- eller råteskader som har gått dypere, vil dette naturlig nok øke arbeids- og kostnadsomfanget.

Når tiden er inne

Det er ikke alltid like enkelt å vite når tiden er inne for å bytte ut og få nytt tak. Tak har imidlertid en forventet levetid som forteller deg når du bør begynne å følge nøye med på tilstanden.

 • Skifertak har lengst potensiell levetid, og selve taktekket kan vare i mer enn 100 år
 • Takshingel har en forventet levetid på 30-40 år
 • Takstein i tegl har en forventet levetid på rundt 60-80 år
 • Takstein i betong varer noe kortere enn tegl med en forventet levetid på 40-60 år
 • Tretak varer normalt sett 20-40 år, men kan vare vesentlig lengre
 • Torvtak kan vare ca. 40-60 år
 • Decra takpanner har tilsvarende lang levetid, 40-60 år
 • Takplater i kobber og sink varer i minst 60 år
 • Takplater i stål og aluminium varer i minst 30 år

Dette er de viktigste, og beste pekepinnene på når det er på tide å skifte ut taket, men det er mye som kan både forkorte og forlenge levetiden vesentlig. Du må også ta høyde for:

 • Geografi - hvor i landet boligen ligger, og hvor utsatt taket er for vær og vind, kan utgjøre en stor forskjell
 • Kvalitet - kvaliteten på arbeidet da taket ble lagt, har mye å si for hvor lenge det varer
 • Vedlikehold - om du sjeldent utfører vedlikehold, er sjansene store for at taket har kortere levetid enn normalt
 • Alder og tilstand på undertaket, lekter og sløyfer. I tillegg til selve taktekket må du forholde deg til alder og tilstand på det som ligger under. Undertak må gjerne byttes hvert 50. år.

20 år etter taket er lagt, uansett type, er det lurt å sjekke tilstanden regelmessig. Er du i tvil om tilstanden på taket, og hvor lenge det har igjen, er det best å få en fagperson på besøk. Det lønner seg ikke nødvendigvis å vente lengst mulig før du går til verks. Jo lenger du venter med et gammelt tak, desto større sjanse er det for at det oppstår skader.

Alternativene å velge mellom

Skifer er slitesterkt, og består av sand, grus og leire som over lang tid og med høyt trykk er blitt forsteinet og forvandlet til skifer. Skifertak er ansett som et av de penere taktekkene, men er på den andre siden både dyrere og tyngre enn for eksempel vanlig takstein.

Tre gir taket et vakkert og naturpreget utseende. Taktekket har en forventet levetid som kan konkurrere med de andre typene, og tre er et lett materiale. Det er imidlertid viktig å få til god og riktig lufting for å sikre lang levetid.

Takplater finnes i en rekke forskjellige materialer, med hver sine fordeler. Takplater i kobber og sink er skaper pene og eksklusive tak og varer lenge, men er dyre og tunge. Stål er rimeligere og mest populært i Norge, og aluminium er ypperlig for boliger plassert i kystnære strøk.

Takshingel er består av tynne plater med takpapp, formet som takstein. Det er blant de rimeligere taktekkene og er også veldig lett.

Takbelegg er det du trenger om du skal ha et flatt tak. Det finnes i form av asfalt, glassfiber, gummi og PVC.

Takstein finnes hovedsakelig i betong og tegl. Tegl varer lengre, er tyngre og også dyrere enn betong. Begge er robuste taktekker.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: