hero
Artikler / Tips og råd

Hva er løsørelisten?

Hva skal følge boligen når den skifter eier?

Siden loven ikke inneholder en detaljert oversikt over hva som omfattes av "varig innredning og utstyr" eller hva som skal regnes som "fastmontert eller særlig tilpasset" har bransjeorganisasjonene Eiendom Norge, Norges Eiendomsmeglerforbund og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe laget en liste over løsøre som normalt skal følge boligen ved salg. Denne listen legges som oftest til grunn for salget, ved at listen tas med som en del av salgsoppgaven. Listen holdes oppdatert av organisasjonene og ny liste kom i januar 2020. Listen kan du lese her.

I løsørelisten er det listet opp en rekke gjenstander og ting som skal følge med boligen ved salg, for eksempel flaggstangen eller den fastmonterte elbil-laderen. Les om elbil-lader her.

Her har vi listet opp en del av de tingene våre eiendomsmeglere ofte får spørsmål om;

Svarene som fremkommer i denne artikkelen gjelder i de tilfellene der løsørelisten er lagt til grunn for salget.

Følger hvitevarene med? Hvitevarer følger med i den grad det fremgår av salgsoppgaven. Dersom det ikke står noe særskilt i salgsoppgaven følger ingen hvitevarer med i handelen, selv ikke integrerte hvitevarer på kjøkkenet. Normalt tas det imidlertid inn i salgsoppgaven at integrerte hvitevarer på kjøkkenet medfølger.

Følger garderobeskapene og innredningen med? Garderobeskap, enten de er fastmontert eller løse skal følge med, og det skal også innredningen i skapene.

Følger smarthusløsningene med huset? Installerte smarthusløsninger med sentral som styrer lys, varme ol. samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. følger boligen ved salg. Enkle lysstyringssystemer f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.

Følger garasjehyllene med? Garasjehyller, bodhyller og oppheng til bildekk skal følge boligen såfremt de er fastmontert.

Full avtalefrihet!
Det er full avtalefrihet rundt hva som skal følge med boligen ved salg, og selger kan derfor ta forbehold i salgsoppgaven om at gjenstander som etter avhendingsloven eller løsørelisten skulle følge med boligen ved salg, likevel ikke skal følge med.

Dersom selger har opplyst i salgsoppgaven at bestemte ting ikke skal følge med kan han ta de med seg når han flytter. Dersom det ikke er opplyst noe særskilt i salgsoppgaven skal det som skal følge med etter avhendingsloven, og løsørelisten dersom denne er lagt til grunn, være igjen i boligen når kjøper skal overta den.

Det er derfor viktig at du som kjøper setter deg grundig inn i salgsoppgaven, og spør eiendomsmegler dersom du er tvil om noe følger med boligen eller ikke.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: