EIE artikkelbilde
Artikler / Styling og interiør

Når bør du bytte kledning og tak?

Våren er tiden for å sjekke hvordan det går med husets yttervegger og tak
I denne artikkelen

Yttervegger og tak utgjør husets fasade og skjold mot alt av vær, vind og kulde. Dette skjoldet utsettes for regn, snø, sludd, vind samt stadig fuktigere vintre. Dette tærer på materialet, noe som betyr at kledning og tak må vedlikeholdes jevnlig, og etterhvert skiftes ut. Våren er en ypperlig tid for å sjekke hvordan det går med husets skjold, drive vedlikehold samt vurdere hvorvidt det er behov for nytt tak og/eller ny kledning. Kledning og tak kan vare lenge, men ingen av dem varer evig, og mangel på vedlikehold kan senke forventet levetid betraktelig.

Varighet

Hvor lenge tak og yttervegger varer, varierer avhenger av en rekke faktorer. For tak er typen taktekke særlig relevant: Det er stor forskjell på ulike taktekker - mens shingeltak har en forventet levetid på 30-60 år, kan skifertak vare i hele 100 år. I tillegg er værforhold, nedfall fra trær, vedlikehold og kvalitet på taktekking da det ble gjort alle viktige faktorer for hvor lenge taket varer. Ettersom takets varighet er avhengig av mer enn kun alder, lønner det seg å sjekke taket regelmessig. En kjapp visuell sjekk hvert år kan avsløre åpenbare skader som sprukne taksteiner og gjengrodde takrenner.

Da burde man sjekke følgende:

  • Om tekkingen ved piper og gjennomføringer er tett
  • Om renner og ventilasjonshetter er i god stand
  • Om taktekkingen er fullstendig og uten “sår”
  • Om takfot, vindski og pipebeslag er rust- og spekkfri
  • Om renner er tette og hele
  • Om det er god utlufting i møne

I tillegg til dette burde man også vurdere standen på undertak og lekting, samt ta en titt på loftet om man kan. Se etter rennemerker og andre tegn på fukt og skader.

Varighet på kledning

Hva angår kledning, er gran mest vanlig i Norge, men furu er særlig gunstig i områder som er sterkt utsatt for vær og vind. Begge typene varer lenge, i mange tiår normalt. De fleste velger å montere kledningen horisontalt, men det er også mulig å montere bordene vertikalt. Som med alt annet, uansett om det gjelder tapet på vegger eller klær, vil vertikale striper gi inntrykk av forlengelse, mens horisontale striper gir inntrykk av at noe er lavere og bredere.

Oppstår det skade, kan man ganske enkelt bytte ut de skadede bordene. Det er da en fordel om man har liggende kledning ettersom de nederste bordene vil alltid være mest utsatt for råte, og det er lett å skifte ut disse uten å måtte rive store deler av veggen.

Normalt sett vil det først være nødvendig med bytte av kledning hvis man finner råte, sprekker og fuktskader. Dette kan du sjekke ved å se etter sprekker, misfarginger eller teksturforandringer. Er treet mykt og gir etter hvis du stikker en kniv i det? Da burde kledningen erstattes.

Råte starter ofte nederst på kledning, eller der treverket ofte blir vått, eksempelvis ved takrenner. Dersom det har oppstått fuktskader på kledningen, som ikke oppdages innen rimelig tid, kan dette lede til følgeskader som igjen fører til ekstra kostnader. Vedlikeholdsgrad er sentral for varighet så vel som for hvor mye vær kledningen utsettes for til vanlig og hvor godt kledningen ble montert i sin tid.

Vedlikehold av tak og yttervegger handler ikke bare om å få de til å vare, men vedlikehold ivaretar også fasadens utseende. Fasaden utgjør tross alt husets førsteinntrykk, som unektelig er viktig, særlig ved visninger. Et malingsstrøk kan gjøre underverker, og både tak og vegger har godt av en god vask en gang i året. Tar du skikkelig vare på husets fasade, ser det både bra og og kan fortsette å gjøre sin jobb som skjold i mange tiår.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: