hero
Tips og råd

Slik blir balkongen til din favorittplass

For mange som bor i leilighet er balkongen en kjærkommen utvidelse av boligen. Få tips til hvordan skape et privat og anvendelig tilfluktssted for lune sensommerkvelder.

Løsninger tilpasset plass og behov

Noe av det viktigste du må tenke på når du skal innrede balkongen er hvor stor plass du har til rådighet, og hva du ønsker å bruke balkongen til. Har du liten plass, må du kanskje tenke mer kreativt for å få plass til alt du trenger eller ønsker. Heldigvis er det mye utstyr som er laget for å henge på vegg, på gelender eller i taket. Andre viktige ting å tenke på er hvor solen befinner seg på de tidspunktene du oppholder deg på balkongen, og fra hvilken retning det kommer mest vind.

Bruk av tekstiler

Bruk av ulike tekstiler vil gjøre balkongen mer innbydende og skaper et hjemmekoselig og mykt inntrykk. Bruk tepper på gulvet så kan du gå barbeint selv på kjølige sommerkvelder. Puter og pledd i sofa og stoler inviterer til avslapning og hygge både morgen og kveld. Hvis du har plass kan en liten putekasse være en smart løsning for å gjemme unna putene om natten eller dersom det blir regn. Slike putekasser kommer i mange ulike størrelser og utførelser, også som sittemøbler med oppbevaring under setet. På den måten kan du både ta vare på tekstilene dine og få en ekstra sitteplass eller to.

Flytt blomstene ut

Lag deg en oase av grønne og blomstrende sommerblomster! Du kan henge potter over rekkverket, på veggene eller i taket hvis du har balkong med tak, i tillegg til å sette potter på gulvet. På veggen og i taket kan du ha hengende sommerblomster som petunia eller tåre, mens spansk margeritt og hortensia egner seg godt i potter og krukker. Velg planter basert på solforhold og ambisjonsnivå. Hvis du ønsker lettstelte blomstrende planter, kan du velge for eksempel pelargonia eller surfina. Oliventrær er også svært lettstelte og dekorative.

Visste du forresten at mange av stueplantene dine trives ute på balkongen om sommeren? Hvis du for eksempel har en arekapalme eller yuccapalme i stua, kan du med fordel sette den ut på balkongen i sommerhalvåret. Sammen med fargerike sommerblomster skaper dette en tropisk atmosfære på balkongen. Bygg litt i ulike høyder, ved hjelp av ulike potter og store og små planter. Dette gir mer dybde til balkongen og får den til å virke større.

Dyrk egne råvarer

Du trenger ikke nødvendigvis en hageflekk for å kunne dyrke frem krydder og grønnsaker. Med riktig utstyr er det utrolig hva slags vekster man kan dyrke på en helt vanlig balkong. Både salat, krydder, tomater, jordbær og sukkererter kan dyrkes utendørs i Norge i sommerhalvåret. Får du tak i en potte som er dyp nok kan du til og med dyrke potet. Eller kunne du kanskje tenke deg en liten vinranke? Her er det kun fantasien, og plassen, som setter grenser.

Smarte løsninger for belysning

Litt stemningsbelysning kan gjøre utrolig mye med balkongen. Lyslenker er både rimelige i innkjøp og anvendelig, siden de kan henges både i taket, på veggen, i trær eller på gelenderet. Mange lysslynger er også laget for å tåle både snø og kulde, slik at de trygt kan henge helt til jul.

Hvis du ikke har strømtilførsel på balkongen, finnes det fortsatt mange muligheter. Mange lyslenker går på batteri, og det finnes også et stort utvalg av lys som har innebygd solcellepanel. Disse lader seg opp ved hjelp av dagslys, og tennes automatisk når det blir skumring. Lykter med levende lys gjør også noe helt eget med stemningen, men husk å aldri gå fra levende lys, selv utendørs.

I tillegg til belysning vil en varmelampe utvide sesongen betraktelig. Dersom det allerede er strøm på balkongen, sjekk hvor kraftig varmelampe kursen er dimensjonert for før du går til innkjøp. Dersom balkongen mangler strøm, er dette en jobb for fagfolk. Byggstart har skrevet en artikkel om oppussing av leiligheter hvor det understrekes at det er lovpålagt for alle som utfører elektrisk arbeid å ha DSB-godkjenning.

Oppgrader balkonggulvet

Når det kommer til gulvet på balkongen, er det for mange følelsen man får når man går ut barbeint som er viktig. Gulv i treverk vil for eksempel være behagelig, da det kjennes varmt og litt mykt ut, mens betong oppleves som hardere og kaldere. Til betonggulv finnes det mange typer matter som er både dekorative og stilige, laget for utendørsbruk. Flere steder kan man også kjøpe terrassefliser som du selv kan sette sammen til et gulv. Da kan du selv velge om du vil dekke hele eller deler av gulvet, eller om du kanskje vil dele det opp med litt tregulv og et teppe. Hvis du allerede har tregulv, hvorfor ikke male det i en sprek farge eller et pent mønster?

Skjerming og oppvarming

Skjerming av ulike former kan fort bli aktuelt, enten det er snakk om å skjerme for sola, vinden eller rett og slett for innsyn fra naboen. En pen løsning kan være å sette opp et espalier med en hurtigvoksende klatreplante som humle eller klematis, som raskt vil skape en naturlig og vakker vegg. Ellers finnes det vindskjerming i både treverk, bambus og ulike typer tøy som kan være aktuelt for å få mindre vind og innsyn. Hvis det er solen du trenger en pause fra, vil en parasoll være en kjærkommen løsning. For de som har en liten balkong finnes det halv-parasoller som er tilpasset balkonglivet.

Alltid drømt om en egen hengekøye?

Kanskje du rett og slett skal droppe de tradisjonelle, tunge hagemøblene og gå for en enkel hengekøye? Da får du en avslappende og privat oppholdsplass som du kan pakke raskt sammen hvis det blir nødvendig. I kombinasjon med sammenleggbare stoler og bord har du en løsning som gjør at du når som helst kan dekke opp til besøk og en hyggelig middag.


Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: