Følgende registrerte avvik ihht. tilstandsrapporten:
TG 2 - Avvik som kan kreve tiltak:
Utvendig > Dører:
Entrédøren er ikke brannklassifisert eller mangler merke/skilt for godkjent brannklassifisering.
Døren er av eldre dato, men den fremstår med normal bruksfunksjon og bruksslitasje ift. alder. Enkelte hakk og merker må forventes på eldre dører.
Tiltak:
Det bør utføres videre undersøkelser for å avklare om døren er brannklassifisert. Hvis den ikke er det må det gjøres tiltak for å øke brannsikkerheten.
Innvendig > Overflater - innvendige gulv:
Det er påvist en del knirk i gulvet, ellers fremstår gulvene med normal bruksslitasje ift alder. Enkelte hakk og merker må forventes.
Tiltak:
Gulvene fungerer fint med dette avviket. Det er ikke behov for utbedringstiltak, men for å få tilstandsgrad 1 må knirk utbedres. Utbedring av registrert avvik må vurderes ut i fra egne preferanser.
Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn:
Det er målt høydeforskjell på mellom 15-30 mm. gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- I stue/kjøkken ble det målt 9mm avvik på 2m, totalt 22 mm gjennom hele rommet.
- På soverom 2 ble det målt 7mm avvik på 2m, totalt 16 mm gjennom hele rommet.
Kravet er maks 10 mm på 2 m, totalt 15 mm gjennom hele rommet (iht. NS3600).
Tiltak:
For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
Til info: Bygget er fra 1937. Skjevheter/retningsavvik i etasjeskillet i gamle bygg er å anse som normalt, og må forventes.
Innvendig > Innvendige dører:
Dørene fremstår i all hovedsak med normal bruksfunksjon og bruksslitasje ift alder, men det registreres fuktsvelling/fuktskade på døren tilbaderommet, nederst på dørbladet.
Tiltak:
Boligen fungerer fint med dette avviket, men for å få tilstandsgrad 1 må baderomsdøra utbedres eller skiftes ut.
Våtrom > Sluk, membran og tettesjikt:
Tettesjiktet/membran ligger i all hovedsak skjult i konstruksjonen, noe som gir begrensede muligheter for kontroll. Vurderingen av tettesjiktet er derfor basert på alder (forventet levetid) samt synlige avslutninger og eventuelle symptomer. Det er ikke fremlagt dokumentasjon som beskriver produkter eller utførelse. På grunn av dette har takstmannen ikke mulighet til å bekrefte at tettesjiktet er korrekt utført. Tilstandsgrad 2 settes derfor på grunn av usikkerhet rundt membranens utførelse og manglende dokumentasjon.
Tiltak:
Innhent dokumentasjon, om mulig. For å få tilstandsgrad 1 må det fremlegges tilfredstillende dokumentasjon på produkter og utførelsen på membranløsningen (Ref; TEK 17 §2 - §4).
Uten dokumentasjon er det umulig å vite hvilke materialer og metoder som er brukt. Dette kan bety at skjulte feil (f.eks. feilmonterte membraner) forblir uoppdaget til alvorlige problemer oppstår.
Våtrom > Sanitærutstyr og innredning:
Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne. Synliggjøring av lekkasjevann fra sisternekasse utføres som regel med en spalte i flisen under toalettet. Dette kan imidlertid være ivaretatt ved andre løsninger (feks. Sealingbag e.l), men ingen dokumentasjon er fremlagt.
tiltak:
Innebygde sisterner krever riktig utførelse, ellers kan det oppstå oppfukting og skade på omsluttende konstruksjoner ved en lekkasje fra sisternetanken. For å få tilstandsgrad 1 må det fremlegges dokumentasjon på bruk av en lekkasjesikker løsning eller det må utføres
tiltak for å synliggjøre en evt. lekkasje. Det bør ikke etablere spalte før man kjenner til membranløsningen da man risikerer å bryte tettesjiktet.
Våtrom > Ventilasjon:
- Rommet har kun naturlig avtrekk. Forskrift til avhendingsloven/NS 3600 krever mekanisk avtrekk for
kunne gi tilstandsgrad 0 eller 1.
- Luftespalte under dørblad er litt for liten iht krav. Spalten er målt til 6 mm, men bør være minimum 10 mm.
Tiltak:
- Vanndamp som ikke blir luftet ut av boligen, kan over lengre tid føre til muggdannelser. Rommet fungerer imidlertid greit med naturlig avtrekk, men for å få tilstandsgrad 0 eller 1 må det etableres mekanisk ventilasjon. Det kan være i form av en elektrisk vifte i rommet, eller en elektrisk vifte i toppen av luftesjakten. Det er imidlertid ofte vedtekter i borettslag/sameie som hindrer montering av elektrisk vifte til felles luftesjakt da det kan føre til ubalanse i avtrekk for naboene. Det bør derfor avklares med styret før tiltak utføres. Det anbefales at borettslag/sameie ser på mulighetene for å oppgradere til et mekanisk avtrekkssystem.
- Luftespalten bør utvides for å få sirkulert luften i rommet tilstrekkelig.
En utilstrekkelig luftespalte begrenser luftstrømmen til og fra baderommet, noe som kan hindre effektiv fukttransport ut av rommet. Dette kan føre til at fuktighet akkumuleres.
Kjøkken > Avtrekk:
Det er kun kullfilterventilator på kjøkkenet og heller ikke andre forserte/mekaniske avtrekksløsninger fra kokesonen. Forskrift til avhendingsloven/NS3600 krever forserte/mekaniske avtrekksløsninger fra kokesonen for å gi tilstandsgrad 0 eller 1.
Tiltak:
Det er vanskelig å etablere andre løsninger.
Kjøkkenet fungerer godt med en kullfilterventilator, men for å oppnå tilstandsgrad 0 eller 1 må det etableres enten et ventilasjonsrør fra ventilatoren som leder ut i det fri, eller et mekanisk avtrekk med ventil direkte over kokesonen. Det kan imidlertid være borettslags- eller sameievedtekter som begrenser muligheten for utlufting via felles fasade eller ventilasjonssjakt. Det anbefales derfor å avklare dette med styret før tiltak iverksettes. For å opprettholde god funksjonalitet bør kullfilteret byttes og fettfilteret rengjøres jevnlig.
Tekniske installasjoner > Vannledninger:
Samlestokkene for rør-i-rør-systemet er plassert over himling, noe som gjør tilgangen vanskelig.
Inspeksjonsluken er for liten og gir utilstrekkelig tilgang for vedlikehold og eventuell reparasjon. Videre er det ikke installert drenering for å håndtere eventuelle lekkasjer fra rørsystemet, og det mangler merking av rørkurser, noe som gjør det vanskelig å identifisere rørføringen ved behov for inspeksjon eller vedlikehold.
Tiltak:
Størrelsen på inspeksjonsluken bør økes for å sikre tilstrekkelig tilgang til samlestokkene. Inspeksjonsluken bør også ha spalte/hull for å sikre at lekkasjer kan oppdages og håndteres på en trygg måte. Rørkursene bør merkes tydelig for å sikre enkel identifikasjon ved fremtidige inspeksjoner.
Tekniske installasjoner > Ventilasjon:
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
Leiligheten har kun installert tilluftsventil i ett soverom, hvilket betyr at ventilasjonssystemet ikke er tilstrekkelig for å sikre et godt luftskifte i hele boligen.
Det er naturlig avtrekk på badet, som kan være utilstrekkelig for effektiv fukt- og luktfjerning. På kjøkkenet er det installert en kullfilterventilator, som kun reduserer lukt, men ikke fjerner matos eller fukt gjennom utluft.
tiltak
Tiltak:
Det bør være flere ventiler i vegger eller vinduer for å sikre bedre tilførsel av frisk luft. Det er imidlertid ofte vedtekter i borettslag/sameier som hindrer etablering av ventiler på felles fasade. Selv om det i denne sammenhengen er vurdert som et avvik, er det ingenting i veien for å benytte vinduene som kilde til friskluft.
I henhold til byggeforskriftene anbefales det at inneluften byttes ut annenhver time, for å tilføre frisk luft og fjerne forurenset luft. I leiligheter med begrenset ventilasjon er det derfor nødvendig å manuelt lufte rommene ved å åpne vinduene. Utilstrekkelig ventilasjon kan føre til dårlig luftkvalitet og høy luftfuktighet, som igjen kan øke risikoen for kondens, muggvekst og helseplager som allergier og astma.
Tekniske installasjoner > Vannbåren varme:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på anlegg for vannbåren varme.
Tiltak:
Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Eldre anlegg kan kreve hyppigere vedlikehold eller reparasjoner for å sikre at det fungerer optimalt. Dette kan innebære utskifting av deler, rengjøring av systemet eller justering av ventiler og pumper.
Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Sikringsskap med automatsikringer plassert i felles oppgang og innvendig elektrisk anlegg i leiligheten er en kombinasjon av åpent- og skjult. Hovedsikringen på 40A.
Det ble fremlagt dokumentasjon på avsluttet tilsynssak i 2022 fra Elvia. Ved tilsynet ble det avdekket enkelte avvik som i ettertid er utbedret av Sofienberg Elektro AS (samsvarserklæring er fremlagt). Saken er nå avsluttet. Dette er likevel ingen garanti for at anlegget er feilfritt da kontrollen ble gjennomført som en stikkprøvekontroll etter føringer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Avvik:
- Det ble observert endringer utført på det elektriske anlegget i form av nyere stikkontakter/brytere/sikringer etc, som tilsynelatende er installert etter 1999 når FEL og krav til dokumentasjon trådde i kraft. Det kunne ikke fremlegges dokumentasjon i form av samsvarserklæring under kontrollen. Tilstandsgrad 2 settes grunnet manglende dokumentasjon.
For den utfyllende tekniske standard for øvrig, henvises det til vedlagte tilstandsrapport.
Utdrag fra selgers egenerklæringsskjema:
Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? Hvis nei, gå til punkt 3.
Ja, både av faglært og ufaglært / egeninnsats:
Firmanavn: Exaxt elektro AS, Max Rør og Varme AS, Membran og gulvstøping AS(ifølge forrige eier) I 2024 ble Augustyn Maler Service brukt.
Redegjør for hva, hvem og når:
Totaltoppusset bad i 2019, nye varmekabler i gulvet, ny membran, nye rør og nye downlights (ifølge forrige eier).
I 2024 maling og fuging av baderom av leverandør Augustyn Maler Service.
Kjenner du til om det er/har vært skjevheter/setningsskader, f. eks. riss/sprekker i mur, skjeve gulv eller lignende?
Ja. Tilstandsrapport fra 2022 punkt 10 for etasjeskille fikk TG-2 grunnet skjevheter og ujevnheter. Vi er ikke kjent med ytterligere skjevheter, sprekker eller lignende.
Kjenner du til om det er/har vært utført arbeider på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
Ja, kun faglært. Firmanavn: Sofienberg Elektro AS.
Redegjør for hva, hvem og når:
Gjennomført kontroll av el-anlegg og feil ble utbedret i 2022. (fra forrige eier).
Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)?
Ja. Firmanavn: Sofienberg Elektro AS.
Redegjør for hva, hvem og når:
Gjennomført kontroll av el-anlegg og feil ble utbedret i 2022. (fra forrige eier).
Kjenner du til om det foreligger skaderapporter, tidligere tilstandsvurderinger/rapporter eller målinger?
Ja. Kjenner kun til tidligere tilstandsrapport fra forrige takst. Takstmann: Trond Robert Wilhelmsen Takstdato: 09.05.22.
Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr i sameiet/laget/selskapet som f.eks. rotter, mus, maur eller lignende?
Ja. Oktober 2023 opplevde Sameiet Trondheimsveien 153-161 skadedyr i kjelleren i oppgang 155. Det ble utført sannering og tetting av utette rør inn til bygningen. Dette ble utført av Sentrum skadedyrkontroll. Dette er en annen bygning i sameiet, vi er ikke kjent med noe slikt i vår bygning eller ytterligere hendelser siden Oktober 2023.
Tilleggskommentar:
Noe informasjon er hentet fra tidligere eiers opplysning.
Totaloppusset bad 2019. Ny kjøkkeninnredning inkl. hvitevarer ble montert i 2019. (Exaxt elektro AS, Max Rør og Varme AS, Membran og gulvstøping AS).
Vinduer er datert til 2021, mulig samme leverandør som over. 3-lags vinduer ifølge takstrapport 2022.
Ny oppvaskmaskin ble montert i desember 2021.
Maling, sparkling og fuging utført november 2024 av Augustyn Maler Service.