Hvordan spare strøm i huset?
En bolig med dårlig energikarakter kan på lang sikt bli dyrt. Som eneste meglerkjede i bransjen har vi en søkefunksjon på eie.no, som gjør det enkelt å se hvilken energikarakter boligene vi har til salgs har. EIE gir også Premium rådgivning innenfor energisparende tiltak, som kan forbedre energikarakteren på din bolig.
Det kan lønne seg å ta kontakt med en energirådgiver før du setter i gang med konkrete tiltak. Da kan han eller hun energimerke boligen og lage en energiplan med løsninger som passer deg. Da vil du kunne vite hvilke tiltak du bør gjøre for å forbedre energikarakteren din.
Hva betyr energimerkingen i boligannonsen?
1. Etterisolering
Etterisolering er et av tiltakene som har størst potensiale for energieffektivisering, men det er også et stort prosjekt. Hvor god effekt tiltaket har, vil avhenge av alderen på bygget og eksisterende isolering. Bor du i et nybygg, er dette allerede såpass godt isolert at etterisolering er unødvendig. Ønsker man å etterisolere tak, vegger eller gulv uten å måtte rive eksisterende konstruksjoner, kan blåseisolering være et godt alternativ. Skal fasaden uansett renoveres, inngår etterisolering som en naturlig del av dette. Du kan også velge å kun etterisolere deler av boligen: etterisolering av loft og/eller kjeller kan ha god effekt.
2. Bytt vinduer og monter tetningslister
Dette er også et tiltak som med fordel kan kombineres med etterisolering av fasaden. I flere tilfeller kan det være at man uansett må bytte vinduer når man fasaden fornyes. Eldre, tolagsvinduer er ikke de beste på å holde på varmen og er utsatt for kaldras. Nyere vinduer har tre lag og forebygger varmetap og kaldras godt.
Et enda enklere tiltak er å montere tettningslister. Dette forhindrer at kald luft trekker inn gjennom sprekker rundt dører og vinduer. En måte å sjekke om du har behov for dette, er å føre et stearinlys langs sprekkene og se om flammen blafrer.
3. Nytt og forbedret oppvarmingssystem
Over halvparten av energien i en bolig går som regel til oppvarming. Da er det også her det er mest potensial for energisparing. Om huset er tett, men fortsatt uforholdsmessig dyrt å varme opp, kan det være behov for et nytt oppvarmingssystem. Varmepumper utnytter tilgjengelig energi til oppvarming, noe som medfører lavere strømkostnader og mindre miljøbelastning. Varmepumpe er kjent for å være svært energieffektiv. Den kan gi tilbake 3-4 ganger så mye varme per 1 kWh du tilfører den.
Du kan også installere varmestyring i boligen din, som du selv kan velge når boligen skal varmes opp, hvilket rom som skal varmes opp og hvilken temperatur. Da sørger du for at oppvarmingen av din bolig blir optimalisert og effektiv.
4. Solcellepanel og solfanger
Ved hjelp av solcellepanel eller solfanger kan du høste energi fra solen. Solcellepanel produserer strøm som kan brukes i huset og solfanger brukes til oppvarming. Solfangere er mer effektivt enn solcellepanel. Fordi den bruker varmen direkte, i stedet for å omgjøre den til strøm. Da kan du for eksempel kombinere den med en varmepumpe, slik at den kan ta over på dagene hvor solfangerne ikke henter nok varme. Så får du bedre levetid på varmepumpen også.
5. Balansert ventilasjon
Sliter du med dårlig luft i boligen din? Et balansert ventilasjonsanlegg er et system som leverer frisk, renset luft og trekker ut brukt luft. Ventilasjonen er viktig for å sikre et godt inneklima uten kondens og fuktskader, og gir god kontroll på luftmengdene i en bolig. Anlegget gjør det mulig å gjenvinne varmen fra brukt luft, og dermed spare energi til oppvaming.