Aktuelt

Bruker kun 5 minutter på salgsprospektet

Tidligere denne uken skrev Dagens Næringsliv at kraftig prisstigning og raske salg preger boligmarkedet i flere store byer.

Adm. dir. Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling frykter at noen boligkjøpere er for kjappe på labben.- Folk kjøper bolig med hjertet, ikke hjernen. Generelt ser det ut til at fleste kun skumleser boligprospektene, sier Ulvness til DN.

Eie har analysert og målt hvordan folk på boligjakt leser digitale prospekter. Av 15.000 digitale salgsprospekter som ble åpnet i en tremånedersperiode, ble bare 3500 av prospektene registrert som lest.

Det kan nok gå litt fort i svingene, men jeg opplever også at mange er flinke til å spørre på visning, sier eiendomsmegler Knut Rickoff Christensen i Eie Fagerborg til DN.

Dropper egenerklæringen

– Flest leser prospekter kort tid etter lansering på Finn.no, etterfulgt av lesing rett før og rett etter visning. Det er positivt at de setter seg inn i salgsoppgaven før visning, men vi skulle gjerne sett at de brukte betydelige mer tid på dokumentasjonen, sier Ulvness.

Gjennomsnittstiden folk bruker på å lese et prospekt er fem minutter. Ulvness utelukker ikke at interessenter printer ut eller leser trykte prospekter, men opplyser at flere og flere takker nei til den trykte salgsoppgaven på visning.

– Folk vet hva takst er og at den skal leses. Men førstegangskjøperne er ikke så opptatt av egenerklæringen, selv om den er vel så viktig, sier Ulvness

I egenerklæringsskjemaet oppgir selger all informasjon om feil og mangler ved boligen, for å sikre seg mot økonomiske krav fra kjøper i etterkant.

I Eies mest leste digitalprospekter leste kun halvparten av interessentene egenerklæringen.

– Da overser man eventuelle opplysninger som tilsier at det er behov for oppgradering. Dermed kan det komme uhyggelige overraskelser. Man kan oppleve å ha kjøpt en bolig som ikke står til forventningene, sier Ulvness.

Førstegangskjøpere er utsatt

Er standarden på boligen lav, eller hvis boligen er gammel, inneholder normalt også erklæringen en del kommentarer. Da leses også egenerklæringen i langt større grad, ifølge Ulvness.

Færre lesere faller fra på veien fra taksten til egenerklæring på boliger med høy salgssum sammenlignet med typiske førstegangsleiligheter. Så særlig førstegangskjøpere er utsatt. De som har vært boligkjøpere før bruker lengre tid på dokumentasjonen enn førstegangskjøpere, påpeker Ulvness.

En undersøkelse som Norstat har utført for Rørentreprenørene Norge underbygger Eies funn skriver DN.

– Unge mangler verdifull kjøpsforståelse, og er i liten grad opptatt av å se dokumentasjon på oppussingsarbeider i forbindelse med boligkjøp, sier administrerende direktør Tor Backe i Rørentreprenørene Norge til DN.

46 prosent av boligkjøperne under 30 år som har kjøpt bolig i løpet av de siste årene oppgir i undersøkelsen at de i liten eller svært liten grad har vært opptatt av dokumentasjon.

Stresser uerfarne kjøpere

– Raske boligkjøp og kupping av visninger bidrar nok til å stresse uerfarne kjøpere, slik at de blir mer opptatt av å sikre seg boligen enn å vurdere objektet grundig, sier Backe.

Eie-megler Christensen erfarer også at langt fra alle er opptatt av dokumentasjon på utførte arbeider.

– De spør om det finnes dokumentasjon, men om det ikke gjør det, er det ikke så viktig likevel, sier Christensen.

Backe mener de mange klagesakene viser at kravet til tilstandsvurdering er for dårlig, og støtter Forbrukerrådets tankegang om at en grundig teknisk tilstandsrapport er svaret på trygg bolighandel.

– En megler kan skrive «nyoppusset bad», mens det egentlig er foretatt en kosmetisk overhaling av badets overflater. For forbrukerne kan det være vanskelig å skjønne at dette kan være verdiløst om sluket er gammelt og i dårlig stand. Det er ikke gitt at alle vet at man må holde meglerens beskrivelser nøye opp mot det takstmannen skriver, og legge mer vekt på taksten, sier Backe.

Han sier til DN at arbeid som utføres på tekniske installasjoner samt andre omfattende arbeider bør dokumenteres, slik at informasjon om utbedringer og oppgraderinger kan følge eiendommen, uavhengig av eier.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel