hero
Artikler / Arkiv

Så høyt bør du by i budkampen

I Oslo koker det fremdeles i boligmarkedet, samtidig som roes det ned i resten av landet. I Stavanger faller boligprisene. Dine Penger har spurt flere eksperter om hvor høyt og lavt du burde by i en budrunde.

Stor investering
Kjøp og salg av eiendom gjør store innhugg i privatøkonomien for de aller fleste. Men hvor langt skal du være villig til å gå i en het budrunde, idet følelsene sier en ting og fornuften sier noe annet? Og hvor langt under takst er det greit å gå i et kjølig boligmarked uten at det oppfattes som skambud, skriver Dine Penger i en artikkel publisert 18.03 2016.

Februartallene fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge viser at skjevdelingen i det norske boligmarkedet forsterkes. Boligprisene stiger i Oslo, faller i Stavanger og holdes uendret eller faller forsiktig tilbake i resten av landet.

Statistisk sentralbyrå spår imidlertid en fortsatt vekst i boligprisene på grunn av de lave boliglånsrentene, påpeker Dine Penger.

På nyåret fikk eiendomsmegler Cecilie Beckmann i Eie Eiendomsmegling i oppdrag å selge Seterhøybakken 14 C, et enderekkehus på Nordstrand i Oslo. Både takst og utropspris (prisantydning) startet på 7.300.000 kroner for 173 kvadratmeter primærrom og et bruksareal på 190 kvadratmeter.

– Jeg følte det var en veldig riktig takst ut fra standard, område med mer. Denne boligen er attraktiv grunnet beliggenheten og fjordutsikten. Det føltes som at halve Nordstrand kom på visningen. Over 67 skrev seg på listen, mens syv deltok i budrunden, som endte på 8.700.000 kroner, 1.400.000,- over prisantydning, sier Beckmann.

Hun sier videre at begge parter av kjøpet er veldig fornøyd.

Etter 30-års erfaring i bransjen er jeg fremdeles overrasket over hvor stort presset er i januar. Og det er alltid vanskelig å forutse ved salg hvilke erfaringer og referanser boligkjøper har i forkant, sier eiendomsmegler Cecilie Beckmann ved Eie eiendomsmegling.

Maks 10 prosent over takst
Ifølge forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard bør du gjøre opp en formening om hva du kan få for pengene i området du ønsker å bo, skriver Dine Penger.

– Taksten er ingen fasit, sier Picard.

Picard peker på at maks ti prosent over takst kan være en god tommelfingerregel, i alle fall for de små leilighetene.

– Finner du derimot drømmeboligen, der du vil bo i mange år, kan du gå høyere over takst. Jo lenger du planlegger å bo i boligen desto høyere kan du gå, men du bør ha en maksgrense, sier Storebrand-økonomen til Dine Penger.

Les tilstandsrapporten
– Det viktigste du kan gjøre før du kaster deg inn i en budrunde, er å se på eget budsjett. Tillater det at du går over takst, så kan du det.
Er taksten satt lavt, må du finne ut hvorfor, sier Espen Sirnes, førsteamanuensis
ved Norges arktiske universitet i Tromsø til Dine Penger.
.
Han råder alle boligkjøpere til å lese tilstandsrapporten nøye, og spesielt de som skal inn i en budrunde der taksten er satt lav.

– Taksten er gjerne litt konservativ og henger ofte litt etter prisutviklingen, sier Sirnes til Dine penger.

Ha is i magen
– Ikke kast deg inn i en heftig budrunde etter din første visning. Finn ut hva du kan få for pengene i markedet, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Les originalartikkelen her (krever innlogging)

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: