EIE artikkelbilde
Artikler / Styling og interiør

Hva bør du tenke på ved overtakelse av bolig

Overtakelse av bolig er en viktig dag for både selger og kjøper, og det kan være mye å tenke på. Vi har laget en oversikt som forteller deg alt du trenger å vite om overtakelsen.

Under overtakelsen møtes selger og kjøper for å gå gjennom boligen, signere overtakelseprotokoll og overlevere nøklene. Eiendomsmegleren er ofte med på overtakelsen for å kunne bistå hvis det skulle dukke opp spørsmål. Tidspunktet for overtakelsen er ofte avklart i budrunden, og er skrevet i kontrakten.

1. Vask av boligen

Ifølge loven skal boligen som overtas være «ryddet og rengjort» før overtakelse. Det vil si at det skal være en grundig vask i alle kriker og kroker, i skap og skuffer. Om du velger å vaske selv er det viktig at du setter av nok tid. Flyttevasken tar ofte lengre tid enn du tror. For å få en mer effektiv vask, sørg for at boligen er helt tom før du begynner, og at du har nødvendig vaskeutstyr tilgjengelig. Du må også ta høyde for at visse flater og flekker ikke blir rene, og kanskje bør byttes ut eller males over. Vi har samlet en liste med noen gode eksempler på hvor du må huske å vaske:

  • Hvitvarer skal vaskes både utvendig og innvendig, det er som regel mye støv bak og under hvitevarene. Ikke glem å rense ventilatoren, inkludert filteret. Den er som regel full av fett og smuss.
  • Rengjøring bak og under badekaret er like selvfølgelig som å vaske den hvite emaljen som du ser hver dag. Kalkrester må også fjernes. Her er det mange som sliter med å rengjøre skikkelig, det finnes heldigvis spesielle kjemikalier som hjelper deg med å fjerne dette. Til slutt må du rense sluk.
  • Den store "fienden" her er skjolder. Normal standard i markedet i dag er at tak og veger tørrmoppes, da unngår man lettere skjolder. I visse tilfeller må både tak og vegger våtvaskes, dette er en tidkrevende og fysisk krevende prosess. Bruk kjemikalier som ikke skjolder.
  • Vinduer skal alltid vaskes innvendig, og utvendig ved behov. Unngå striper og skjolder.
  • Normal standard her er at lofts- og kjellerboder og garasje kostes og at man foretar en litt "grovere" rengjøring i form av fjerning av støv, spindelvev, og annen synlig møkk

Tips til deg som kjøper: Selv om boligen skal skinne og være skikkelig rengjort ved overtakelse, må kjøper forvente en viss slitasje på boligen. Enkelte overflater vil etter bruk og slitasje ikke se helt rene ut. Det kan lønne seg å se ekstra nøye over kjøkkenviften, sluk, under dusjkabinettet, i og over skap, langs listene, bod og garasje.

2. Hva følger med og ikke med boligen?

Siden loven ikke inneholder en detaljert oversikt over hva som omfattes av "varig innredning og utstyr" eller hva som skal regnes som "fastmontert eller særlig tilpasset" har bransjeorganisasjonene Eiendom Norge, Norges Eiendomsmeglerforbund og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe laget en liste over løsøre som normalt skal følge boligen ved salg. Denne listen legges som oftest til grunn for salget, ved at listen tas med som en del av salgsoppgaven. Listen holdes oppdatert av organisasjonene og ny liste kom i januar 2020. Listen kan du lese her.

Hva er løsørelisten?

3. Nøkler til boligen

Ved overtakelse skal selger overlevere nøklene til boligen som man har. Det er viktig å huske på nøkler til andre inngangsdører, garasje, boder og lignende.

4. Overtakelseprotokoll

I EIE bruker vi en digital overtakelseprokoll levert av Overo. Denne blir brukt som en slags sjekkliste gjennom overtakelsen, som skal fylles ut underveis. Her skriver man ned at man har gått gjennom bolgien, og får med eventuelle anmerkninger om vasking eller andre eventuelle mangler. Hvis du signerer overtakelsesprotokollen uten slike bemerkninger, kan selger hevde at du har akseptert den standen som boligen leveres i. Derfor er det viktig at du er nøye med overtakelsesprotokollen. Til slutt skal den signeres av både selger og kjøper, og det er ved signering av dokumentet kjøper formelt overtar eiendommen.

5. Oppgjør

Når overtakelsesprotokollen er mottatt i oppgjørsavdelingen, sendes skjøtet til tinglysning hos Statens Kartverk Tinglysning. Etter saksbehandlingen hos Tinglysningen, er kjøper registrert som ny eier av boligen og det økonomiske oppgjøret kan iverksettes med innfrielse av selgers heftelser i boligen og sluttoppgjør mot selger. Med vanlig postgang og saksbehandling tar det opp mot to uker.

EIE økonomi foretar oppgjør for alle meglerkontorene i EIE eiendomsmegling. Hvilket gjør prosessen med oppgjøret på boligsalget trygt, sikkert og profesjonelt. Eiendomsmegler og oppgjørsmedarbeider sørger for at hele prosessen samt håndtering av klientmidler går sømløst. Les mer om EIEs egen oppgjørsavdeling her.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: