EIE artikkelbilde
Artikler / Styling og interiør

Hvordan vinne budrunden?

Har du funnet drømmeboligen og skal delta i en budrunde? Les våre beste tips til hvordan å vinne budrunden

Få orden på finansieringen før budrunden
Du bør aldri by på en bolig før du har orden på finansieringen. Her lønner det seg å oppsøke flere banker for å sammenligne betingelsene. Bud er bindene, og dersom du legger inn bud uten at det er gyldig kan du i verste fall bli holdt erstatningsansvarlig.

Research området og sett et øvre tak for ditt bud før budrunden
Gjør research i området du ønsker å bo. Hva er kvadratmeterprisene her og hva går tilsvarende boliger for? Søk på solgte boliger i dette området og gå på flere visninger. Sett deg så et øvre tak for hva du er villig til å gi for en bolig og hold deg til dette. Forhør deg gjerne med meglere når du er på visning, de kan veilede deg mot det beste kjøpet.

Når starter budrunden?
Mange lurer på når budrunden starter, og hvordan budreglementet fungerer. Svaret på det er at budrunden alltid er åpen. Du kan alltid legge inn bud, det er kun fristen på budet det finnes noen regler rundt. Meglere forholder seg til noen som kalles "formidlingsbudet". Dette innebærer at hvis det er satt opp en markedsført visningstid så må gyldigheten på de budene som legges inn stå minimum til kl. 12:00 første virkedag etter visning.

Hvis det ikke er annonsert visning er det ingen formell budfrist. For deg som forbruker innebærer dette at du kan sende inn budet ditt når som helst, det er alltid åpent, men fristen på budet må tilpasses regelverket.

Vit hva du kjøper
Før du legger inn bud, bør du sette deg godt inn i salgsoppgaven. Selv om boligen er fin å se på, kan det være behov for utbytting av vinduer, eller borettslaget skal gjøre store oppgraderinger. Dette kan påvirke kostnadene dine. Spør megleren om alt du lurer på. Det et av de største kjøpene du gjør i livet, og tiden du bruker på handelen bør reflektere dette.

Hva betyr tilstandsgraden i takstrapporten?

Ikke by på mer enn én bolig om gangen
Du skal aldri by på mer enn én bolig om gangen. Bud er bindene, og dersom du får tilslag på bud i ulike budrunder er du i en knipe. Det er viktig å merke seg at det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.

Vent med å legge inn bud
Legg en slagplan før du kaster deg med i budrunden. Det kan lønne seg å vente med å by. Mange legger inn bud før, under og etter visning, og det trengs kun to budgivere til for å starte budkrigen. Dersom det gjenstår en budgiver, og du kommer inn fra sidelinjen kan du vippe denne personen av pinnen. Du ønsker ikke å ha unødvendige konkurrenter i budrunden, så forsøk å unngå eller avvent å igangsette budkrigen.

Hvilken type budgiver er du?

Unngå for lav økning mellom budene
Når budrunden begynner å tilspisse seg og du kanskje nærmer deg smertegrensen, kan det være fristene å øke med 5000,- og 10 000,-, men dette har som regel liten gjennomslagskraft. Hvis det står 5000,- mellom deg og drømmeboligen, er de fleste løsningsorienterte og skaffer de ekstra tusenlappene. Forsøk i stedet å riste av deg budgivere ved å legge inn bud som f.eks. er 25 000,- og høyere.

Vær tilgjengelig og pass på budfristene
Vær tilgjengelig under budrunden slik at megler kan kontakte deg hvis noen byr over deg. Noen ganger strekker budrunder seg over flere dager, men ofte dreier det seg om timer. Du vil vel ikke la drømmehuset glippe fordi du har glemt telefonen hjemme.

Har du lyst til å snakke med en av våre meglere?
Finn ledig tid blant våre meglere, og bestill verdivurdering, e-takst, befaring eller andre tjenester direkte gjennom EIE meglerbooking

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: