EIE artikkelbilde
Artikler / Styling og interiør

Hvilken type budgiver er du?

Det finnes flere typer budgivere og dyktige meglere klarer å identifisere de ulike kjøpsstrategiene allerede på visning. Les her om hvem du konkurrerer med og finn ut hvilken budgivertype du er.

Eiendomsmeglerne i EIE er godt trent til å se de ulike budgiver-typene. Mange signaler plukkes opp allerede på visning, og basert på denne kunnskapen navigerer megleren for å få til et vellykket salg. Vi har brukt meglernes erfaringer, og kartlagt de ulike budgivertypene som formes av erfaring, trygghet og økonomisk kapital.

Den usikre
Dette er budgiveren som er nybegynner i boligmarkedet, og kanskje er det førstegangskjøperen som er mer vant til leiemarkedet. Han/hun byr typisk på mindre leiligheter, og får puls så fort ordet «budrunde» nevnes. Denne budgiveren blir også stresset av visninger med flere enn dem selv tilstede.

Den usikre budgiveren påvirkes lett av familie og venners meninger, som regel fordi de får økonomisk støtte hjemmefra eller er unge. De er ofte forsiktige i budrunden, og kan gjerne øke budet med 5.000 kroner per runde. Denne budgiveren vil ikke risikere å betale for mye for et objekt.

Den usikre budgiveren legger gjerne inn bud langt under takst og risikerer dermed å fornærme selger. Noen ganger er dette likevel et godt grep som kan fungere hvis man ønsker å gjøre de andre budgiverne usikre. Konkurrerende part, som er i samme budgiverkategori, vil kanskje tenke: ”Jøss, synes han/hun objektet er verdt SÅ lite? Har de sett noe vi ikke har sett?”

Den aggressive
Denne budgiveren er erfaren, og tror opplagt han/hun er smartere enn andre budgivere. Dette er en person som stiller seg først i køen, og ikke nøler med å kontakte selger direkte. Selger opplever dette ofte som pågående, og blir heller skremt enn i salgsmodus.

Hvis den aggressive budgiveren henvender seg til megler, er det for å argumentere for at prisen er satt for høyt. Denne budgiverne kan godt vente med å legge inn bud til fristen er så godt som ute, og gjør dette i håp om at de andre ikke skal rekke å reagere. Deres oppførsel bidrar til mye stress i budrunden, og for selger og øvrige budgivere kan det oppleves frustrerende og uforutsigbart.

EIE var den første meglerkjeden som innførte halvtimes frist på alle bud. Dette bidro til at den aggressive budgiveren mister noe av sin makt og at prosessen ble ryddigere.

Den emosjonelle
Erfaring skiller budgivere fra hverandre. De som har solgt og kjøpt tre-fire ganger føler gjerne at de har bedre kontroll i boligmarkedet, sammenlignet med den usikre som kan finne på å ringe megler og spørre ”Hva kan jeg by?”.

Den emosjonelle budgiveren er i første kategori; en typisk budgiver som er mer erfaren og kapitalsterke. Han/hun har dedikert seg til et område eller en type bolig – og er villig til å by høyt for å følge hjertet og boligdrømmen.

På grunn av sin sterke finansielle posisjon kan den emosjonelle budgiveren tillate seg å by på intuisjon og uten en klar budstrategi.

Det ligger ingen planmessighet bak budene, og derfor er det også vanskelig å forutsi noe om hvordan budrunden kommer til å gå. Ofte havner den emosjonelle budgiveren opp som kjøper i de villeste budrundene. Det er likevel ikke sikkert at det var et dårlig kjøp. Han/hun ender gjerne opp med drømmeboligen med en særegen it-faktor som oftest kan selges igjen til nettopp en emosjonell budgiver.

Den taktiske
Denne budgiveren har kjøpt og solgt mange ganger, og vet hva han/hun driver med. Det er gjerne etablerte familier som trenger mer plass, ofte går de fra stor leilighet til hus, eller fra hus til større hus.

Den taktiske budgiveren fremstår kjølig og kontrollert på visning, og vil ikke stå på liste. Det uttrykkes ingen begeistring for objektet – selv om det opplagt er drømmeboligen.

I budrunden byr de gjerne i ekte pokerstil: mye i ett jafs! Dette gjør de i håp om å riste av seg konkurrenter eller forhindre at andre skal komme på banen.

Dette er folk som har fulgt med i markedet og føler seg trygge på at det er en god handel, og er fast bestemt på å få boligen. Denne budgiveren kommer sent inn i budrunden, og legger gjerne på for å riste av øvrige, men han/hun lar seg ikke rive med som den emosjonelle budgiveren. Den taktiske forholder seg til maksbeløpet som fremkommer i utregningen i excelarket sitt.

Den ideelle budgiver
Finnes den? Ja, og den ideelle budgiver er ærlig om sin interesse, og sier det klart og tydelig til megler. Han/hun er tilgjengelig når budrunden setter i gang, slik at megler enkelt kan kommunisere med de som er interessert, og dermed vet hvordan budrunden best bør styres.

Mange meglere vil kanskje si at den ideelle budgiver er en som byr prisantydning + 100.000 dagen etter visning, men det viktigste er at vedkommende innretter seg etter systemet som megleren har lagt, holder frister, byr forutsigbart, og selv setter rimelige frister. Den ideelle budgiveren ønsker en ryddig prosess, i likhet med megler og selger. De ender ofte opp som den ideelle kjøperen også. Det blir en god handel, og sjelden oppstår det konflikter i etterkant av salget, gjerne fordi kommunikasjonen har vært god mellom de involverte partene.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: